You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος πλέκει το εγκώμιο της Ομογένειας στον «Ε.Κ.»

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος πλέκει το εγκώμιο της Ομογένειας στον «Ε.Κ.»

  • Reading time:3 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ιεράρχης ο οποίος διακρίνεται για τον συγκροτημένο λόγο του για τα εκκλησιαστικά και κοινωνικά θέματα, ομιλών πάντοτε με αγάπη αλλά και παρρησία, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για την Ομογένεια της Αμερικής με λόγια φιλόφρονα, αγάπης, τιμής και εκτίμησης.

Απαντώντας στην ερώτηση «Σεβασμιότατε τι πιστεύετε για την Ομογένεια της Αμερικής; Τι είμαστε εμείς για σας;», ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είπε: «Είσαστε η ψυχή μας και η καρδιά μας. Σας αγαπάμε, ζούμε με τη σκέψη σας, με την αγάπη μας στα πρόσωπά σας. Μάλιστα εγώ κατάγομαι από την Αρκαδία, από ένα χωριό από το Λουκά της Τριπόλεως που τη δεκαετία του 1960 και παλαιότερα βέβαια, αλλά και μεταγενέστερα, έφυγαν πάρα πολλοί από το χωριό μου και είναι στο Σικάγο και στη Νέα Υόρκη, στον Καναδά και την Αυστραλία. Κι είναι μια νοσταλγία για τα πρόσωπα τα οποία τα έχουμε μέσα στην καρδιά μας και πιστεύω ότι έχετε κάνει περήφανη την Ελλάδα, την δοξάζετε μέσα από τις αξίες που υπηρετείτε, μέσα από την Ορθόδοξη πίστη και παράδοσή μας και βέβαια έχετε ομορφύνει τον κόσμο και τον έχετε, όπως λέγει και το ιερό ευαγγέλιο, ‘αλατίσει και φωτίσει’. Πολύ σας αγαπάμε, χαιρόμαστε, καμαρώνουμε. Είναι στο εξωτερικό μια άλλη Ελλάδα και προσευχόμαστε πάντοτε για σας να σας έχει ο Θεός καλά, τις οικογένειές σας, τα παιδιά σας και αν διατηρείτε την ελληνική γλώσσα, την Ορθόδοξη Πίστη και τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Η Ελλάδα με το πνεύμα της είναι παντού».

Ιδού τι είπαμε στη συνέντευξή μας:

Ο σταυρός πάνω στον οποίον μαρτύρησε ο Απ. Ανδρέας, ο οποίος διασώζεται μέσα στον ομώνυμο ναό του στην Πάτρα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιότατε, σε ποια κατάσταση βρίσκει η νέα χρονιά τη Μητρόπολη Πατρών και τον πατραϊκό λαό;

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Ευδόκησε και οικονόμησε ο Θεός και φέτος να γιορτάσουμε την είσοδο στον νέον ενιαυτό της χρηστότητός Του με πνευματική χαρά και με την προσευχή να δούμε καλύτερες πνευματικότερες ημέρες και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι μερικά από τα ζώπυρα ερωτήματα τα οποία απασχολούν την ενδόμυχη πάλη σας για την Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα;

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Θεωρώ όπως και εσείς, και εμείς και κάθε Ελληνας που έχουμε μεγαλώσει με τα ζώπυρα του Γένους μας, ότι αγαπάμε την πατρίδα μας όπως μας την παρέδωσαν οι πατέρες μας, με την Ορθόδοξη Πίστη, με τις παραδόσεις μας οι οποίες κράτησαν αυτόν τον λαό, αυτό το Εθνος αιώνες όρθιο  και οφείλουμε να παραδώσουμε και στους επιγενομένους αυτή την ιερά παρακαταθήκη γιατί όπως λέγει ο Κωστής Παλαμάς «χρωστάμε σ’ όσους ήλθαν, πέρασαν θα ρθούν και θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι νεκροί». Νομίζω ότι εμείς που έχουμε μεγαλώσεις μ’ αυτές τις αρχές και αξίες που γεννηθήκαμε σε παραδοσιακές οικογένειες, που η ρίζα μας είναι βαθιά Ελληνορθόδοξη, εμφορούμεθα από αυτά τα ιδανικά και αγωνιζόμεθα να τα διατηρήσουμε και τη διαχρονικότητα στην πατρίδα μας.

Παιδιά της Πάτρας είπαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων στον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ«Ε.Κ.»: Εχοντας πει αυτά ποιες οι σκέψεις για τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου που επίκειται να θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα;

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Οχι μόνο η προσωπική μου άποψη, που την έχω εκφράσει επανειλημμένως, αλλά θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι της Εκκλησίας και κάθε εχέφρων και νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να συμφωνήσει με κάτι τέτοιο. Ο γάμος είναι όπως τον όρισε ο Θεός, η συνάφεια μεταξύ ανδρός και γυναικός για να δημιουργηθεί οικογένεια, ο άνθρωπος γίνεται συνδημιουργός του Θεού. Εμείς αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, άλλο η αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο και άλλο ένα νέο ήθος, μια κατάλυση των αξιών, μια αλλοτρίωση των ηθών και αλλοίωση της παραδοσιακής οικογένειας.

«Ε.Κ.»: Ομως, Σεβασμιότατε, υπάρχει μία πραγματικότητα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης είναι παντρεμένος με άντρα.

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, εμείς κηρύττουμε βάσει του ιερού Ευαγγελίου και της αποκεκαλυμμένης από τον Θεό αληθείας. Δεν μπορούμε να κάνουμε ουδεμία παρέκκλιση από τις εντολές του Θεού και δεν μπορούμε να δεχθούμε οτιδήποτε άλλο το οποίο είναι έξω από τη διδασκαλία της Εκκλησίας κι αν θέλετε από την παράδοση της Ελληνορθοδόξου πατρίδος μας. Γι’ αυτό αντιστεκόμαστε σ’ όλα αυτά τα νέα ήθη τα οποία αλλοτριώνουν το πνεύμα της χώρας και της πατρίδος μας.

Ο ένθεος λαός των Πατρέων έχει πλημμυρίσει τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝΒέβαια η πολιτεία νομοθετεί, όμως εμείς έχουμε χρέος έναντι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος να εκφράζουμε με παρρησία τη γνώμη μας και την αλήθεια. Η ιστορία καταγράφει τα γεγονότα, τα πρόσωπα και είναι αδέκαστη.

«Ε.Κ.»: Πώς βλέπετε το φαινόμενο του Γεροντισμού; Εχει γεμίσει η Ελλάδα από Γέροντες, οι οποίοι προφητεύουν, μελλοντολογούν, περιφέρουν εικόνες, λείψανα, πριν λίγο καιρό έβγαλαν κι ένα κάστανο προς ασπασμό. Αλήθεια τι γίνεται;

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Εμείς πορευόμεθα βάσει της υγιούς διδασκαλίας της Εκκλησίας και δεν υιοθετούμε φαινόμενα τα οποία παρεκκλίνουν από την Ορθόδοξο οδό, αυτό κηρύττουμε. Εγώ είμαι 43 χρόνια κληρικός, ήμουν ηγούμενος, ιεροκήρυξ, γραμματεύς και Αρχιγραμματεύς στη Σύνοδο και 12 χρόνια εδώ στη Μητρόπολή μου δεν έχω υιοθετήσει ποτέ τέτοιες πρακτικές του Γεροντισμού. Εξ’ άλλου, το πνεύμα του Θεού είναι το πνεύμα της ελευθερίας και τα δικά μου τα πνευματικά παιδιά επί τόσες δεκαετίες δεν τα εδέσμευσα ποτέ, αλλά τους είπα να πορεύονται με την ελευθερία του Θεού. Ο Γεροντισμός είναι καινοφανής κατάσταση, αλλά πάντοτε υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και μέσα στην Εκκλησία και στην κοινωνία. Ο κάθε κληρικός πρέπει να φροντίζει να κατευθύνει σωστά και με τον υγιή πνευματικό τρόπο τα παιδιά του.

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος προϊσταται της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα Πάτρας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ