You are currently viewing Ο λαός πένεται και οι εορτάζοντες Αρχιερείς  προκαλούν….

Ο λαός πένεται και οι εορτάζοντες Αρχιερείς προκαλούν….

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Δεν είμαι λαικιστής, ούτε έχω άγονες εμμονές που ενδεχομένως οδηγούν το ανθρώπινο μυαλό σε λάθος συμπεράσματα! Διαθέτω τον κοινό νού και ορισμένα θέματα μπορώ να τα καταλαβαίνω σε βάθος, ώστε να μπορώ να κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τα επερχόμενα δεινά!

Εκκλησία για τον απλό λαό δεν είναι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, ούτε η Σύνοδος της Ιεραρχίας και οι εκλογές Μητροπολιτών ή μηνιαίες συνεδριάσεις της ΔΙΣ. Εκκλησία για το λαό μας είναι αυτό που βιώνει καθημερινά, με τον εκκλησιασμό του ή την συμμετοχή του στη γενικότερη ζωή της Εκκλησίας μας.

Δυστυχώς ορισμένα πράγματα, μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο, είναι πέρα και πάνω από την λογική και αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, της πρόκλησης και της υποκρισίας. Ίσως γιαυτό δεν μπορώ να τα προσπεράσω και να μην τα καυτηριάσω!

Το έχω ξαναγράψει και δεν θα κουραστώ
να το επαναλαμβάνω: αυτή η συνήθεια που τελευταία τείνει να γίνει κανόνας, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις!

Τα ατελείωτα πήγαινε- έλα των Ιεραρχών μας από Μητρόπολη σε Μητρόπολη, για τις εορτές των ονομαστηρίων τους κινδυνεύει να γίνει επιδημία που δηλητηριάζει την πνευματική ζωή της Εκκλησίας μας!
Σαφώς και έχουν δικαίωμα οι Αρχιερείς να χαίρονται και να απολαμβάνουν την Αρχιερωσύνη τους, ασφαλώς και πρέπει να επισκέπτονται ο ένας τον άλλον και να συμμετέχουν την θείας μεθέξεως και του κοινού Ποτηρίου. Και ναί, πρέπει να δείχνουν και να είναι μονιασμένοι και να μην αλληλομαχαιρώνονται πισώπλατα!

Αλλά από το σημείο αυτό, έως σε αυτό που βιώνουμε σήμερα, το όλο θέμα έχει αρχίσει να κουράζει και να συζητιέται ευρέως! Βλέπετε οι μισοί κουβεντιάζουν τους άλλους μισούς!

Στο μεταξύ η χώρα μας δοκιμάζεται! Ο λαός μας πένεται και υποφέρει!Συνάνθρωποί μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ πολλοί δεν έχουν κάν τα προς το ζήν! Ατέλειωτες ουρές κάθε μέρα στις Εκκλησίες και στις Μητροπόλεις από ανθρώπους που επαιτούν ακόμη και για τον επιούσιο. Και η Εκκλησία μας ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και ανακουφίζει τους σύγχρονους στρατοκόπους, τους νοικοκυραίους που η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τους έχει οδηγήσει στην αντίπερα όχθη, στην πείνα και στην ζητιανιά!

Κι όμως, κάποιοι άνθρωποι της Εκκλησίας μας και μάλιστα …Ιεράρχες μας, φαίνεται πως δεν έχουν πάρει είδηση τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και συνεχίζουν απερίσπαστοι κάποιες παλιές συνήθειες,οι οποίες δεν συνάδουν με την σημερινή εποχή, αλλά δημιουργούν προβλήματα και προκαλούν!

Ως παράδειγμα για να τεκμηριώσω αυτή την ανησυχία μου θα πάρω την εορτή του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης Ιουστίνου, ο οποίος μετά τα πολλά και συνεχόμενα “ιεραποστολικά” ταξίδια του,εντός και εκτός Ελλάδος–πριν προλάβει να γνωρίσει την Μητρόπολη και το λαό που ποιμαίνει– μας έδειξε ένα χρόνο μετά την εκλογή και την ενθρόνισή του οτι μπορεί να …”οργανώνει” και λαμπρά και προκλητικά πολυαρχιερατικά ονομαστήρια.
Δεν μένω στο πρόσωπο και στην εορτή του εν λόγω Ιεράρχη, για να μην θεωρηθεί οτι το θέμα είναι… προσωπικό!

Εξάλλου μου δόθηκε η ευκαιρία και στο παρελθόν να εκφράσω παρόμοια άποψη για εορτές άλλων Μητροπολιτών και να καταθέσω τις ίδιες απόψεις!

Και να επισημάνω την τραγική αναντιστοιχία: οι ναοί που φιλοξενούν τις εορτές να είναι πλήρεις Ιεραρχών, ενδεδυμένων τα άμφιά τους, αλλά να απουσιάζει ο λαός του Θεού.
Αλλά εμείς τα γράψαμε, εμείς τα ακούσαμε και τότε!
Προφανώς είναι ανεπίδεκτοι σε τέτοιου είδους παρατηρήσεις και συμβουλές!
Και ας μην ξαναπούν κάποιοι οτι αυτά τα συνήθιζε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος! Δεν είναι ίδιες οι εποχές!

Τότε που ο Χριστόδουλος και κάποιοι άλλοι Αρχιερείς μας εόρταζαν μεγαλοπρεπώς δεν περνούσαμε αυτή την επιδημική κρίση!
Αλλά σε τελευταία ανάλυση ας μιμηθούν τα καλά του Χριστόδουλου και αυτά που τεριάζουν στην εποχή μας κι όχι εκείνα που προκαλούν και διχάζουν την κοινωνία μας αυτή την δύσκολη εποχή.

Ας μιμηθούν,έστω,τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που στα οκτώ χρόνια που ευρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας μας, αν μη τι άλλο δεν προκαλεί στον τομέα αυτό. Κάθε χρόνο στην εορτή του αποσύρεται στο προσωπικό ταμιείον του, στο Μοναστήρι του στην Βοιωτία και εορτάζει σεμνά και ταπεινά!

Το αυτό παράδειγμα μας δίνουν και άλλοι Προκαθήμενοι που οι χώρες τους δεν περνούν ανάλογη κρίση με τη χώρα μας!

Προς τί λοιπόν, θα έπρεπε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης Ιουστίνος, να προκαλέσει με αυτό τον επιδεικτικό τρόπο; Ούτε ένας, ούτε δύο Αρχιερείς! Σύνοδο σχημάτιζαν αν ήθελαν!
Αλήθεια, γιατί φρόντισε να γεμίσει το ναό με τόσους Αρχιερείς και δεν φρόντισε να τον γεμίσει από το ποίμνιό του, που διψά χρόνια τώρα από Ποιμένα;

Κάποιες χαρακτηριστικές φωτό που συνοδεύουν αυτό το κείμενο αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πόσο αντιαισθητικό και προκλητικό –Θεέ μου συγχώραμε– είναι το θέαμα της πολυαρχιερατικής συμμετοχής σε μία απλή εορτή ενός Αρχιερέως, εκλεγέντος προ έτους-φεύ! Προς τί αυτή η πασαρέλα;; Πού ωφέλησε πνευματικά τον λαό για να το καταλάβω…

Αν στον πρώτο χρόνο παρέστησαν τόσοι Αρχιερείς και μάλιστα και ο Γέρων Εφραίμ– χωρίς ράβδο ή μπαστούνι αυτή τη φορά, αλλά στον εσπερινό καθήμενος μετά των Αρχιερέων στον Σολέα του ναού για να μην ξεχνάμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας– όταν περάσουν μερικά χρόνια πόσοι θα μαζευτούν;

Γιαυτό ας προσέξουν λίγο παραπάνω τέτοιες ενέργειες , γιατί ο λαός μας δεν θα υπομείνει περισσότερο τέτοια καμώματα και υπερβολές που θυμίζουν περιφερόμενο θίασο!

Ας περιορίσουν λίγο τα σούρτα-φέρτα και δεν θα χάσουν! Θα καταλάβουν σε λίγο καιρό την διαφορά! Οι καιροί ού μενετοί!!