You are currently viewing Ο Γέρων Ιερόθεος ο Σπηλαιώτης

Ο Γέρων Ιερόθεος ο Σπηλαιώτης

  • Reading time:1 mins read
Ενας απο τους Μεγάλους σύγχρονους ασκητές  πατέρες της Εκκλησίας μας  έφυγε και μας άφησε φτωχότερους! Ο  Γέρων Ιερόθεος (Ιωάννης Νικολάκης κατά κόσμο) ο Σπηλαιώτης. Ηγούμενος στην Λογγοβάρδα μετά τον π.Φιλόθεο Ζερβάκο, παραιτήθηκε για να ασκητέψει στο Μύρισι ( όρος ) της Νάξου σε μια σπηλιά ( στους τοίχους της σπηλιάς ήταν κολλημένα κεράκια που του φώτιζαν τα βράδια μαζί με το φως της σελήνης ) κοντά σε ένα ρυάκι απο όπου έπαιρνε νερό. Τον γνώρισα πριν πολλά χρόνια … Πλήρης χαρισμάτων , ασκητής και  μέγας νηστευτής έκανε ξηροφαγία με παξιμάδια, ελιές και φρούτα  και  έτρωγε λίγο  λάδι μόνο τη Κυριακή ,  είχε ενορατικό προορατικό και  διορατικό χάρισμα . Ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα απο το 1987 (διαγνωσμένος με βιοψία !!!!!!)χωρίς καμμία θεραπεία παρά μόνο την βαριά άσκηση και τη Θεία Χάρη .
Σε μια επίσκεψη μου στην όμορφη Νάξο ο Σεβασμιώτατος Άγιος Παροναξίας Καλλίνικος ( τον ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά ) με προέτρεψε να γνωρίσω τον Γέροντα .
Στην ερώτησή μου που θα τον βρώ μου απήντησε, ρωτήστε καθώς θα επιστρέφετε στην Ιερά μονή Φανερωμένης . Περνώντας απο την Ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης  μετά το χωριό Γαλήνη , μπήκα στην ιερά μονή ….βρισκόταν τότε εκεί ένας αγιογράφος που επιδιόρθωνε κάποιες αγιογραφίες …. τον ρωτάω “που μπορώ να βρώ τον π.Ιερόθεο το Σπηλαιώτη ;;;”   Στρέφεται εκείνος προς εμένα και μου λέει αφοπλιστικά .” Ειστε ο π.Ιωάννης ο γιατρός; “
“Ναι  του απαντώ πως το γνωρίζετε ; !!!!!”
Και  συνεχίζει προς μεγαλύτερη έκπληξή μου λέγοντας ” χθες κατέβηκε ο Γέροντας Ιερόθεος απο το ασκητήριο του  να λειτουργηθεί και να κοινωνήσει, φεύγοντας μου λέει . Αύριο θα έλθουν το μεσημέρι μια παρέα 4 ατόμων . Ο ένας είναι ο π.Ιωάννης ο γιατρός , θα με αναζητήσει . Πες του σε παρακαλώ τον περιμένω με χαρά, να ανεβεί πάνω στο βουνό και θα τον βρώ .
Την επόμενη ημέρα ξεκινήσανε με το αυτοκίνητο την ανάβαση στο πουθενά …. είχε βγει όταν φτάσαμε και μας περίμενε !!!!!! Ηταν 10 η ώρα το πρωί … μας φιλοξένησε στη σπηλιά του και μείναμε μέχρι τις 6μμ δεν με άφηνε να φύγω …!!!
Απο τότε άρχισε μια πνευματική φιλία και επικοινωνία μέχρι την μετάβαση του στην πρωτεύουσα για λόγους βαθέως γήρατος στο σπίτι μιας πνευματικής του θυγατέρας στους Αγίους Αναργύρους.
Τον ευχαριστώ για τις συμβουλές του και την αγάπη  του. Τον ευχαριστώ για την πνευματική του καθοδήγηση σε κομβικά σημεία της Ιατρικής μου και Ιερατικής διακονίας και τον Παρακαλω να δέεται για τις ψυχές μας στο υπερουράνιο θυσιαστήριο όπου θα εχει εισέλθει μετά των Αγγέλων και των Αγίων.
Να έχουμε όλοι την ευχή του και την ευχή του στη Πατρίδα μας που τόσο αγαπούσε.
ΥΓ. Το θέρος του  2013 που τον είχα επισκεφθεί μου λέει χαριτολογώντας με το χιούμορ που έχουν οι Άγιοι άνθρωποι ” ξέρεις  π.Ιωάννη μου, ένας γεροντας ( …. μάλλον ο εαυτός του μιας κ όταν αναφερόταν στον εαυτό του μίλαγε σε 3ο πρόσωπο ) μου είπε θα ζησω αλλα 10 χρόνια , σκεψου τι αμαρτωλός που είμαι , … θα βαρεθώ για τα καλά το απο δω για να μη θέλω να ξαναγυρίσω ….
Κοιμήθηκε πρόσφατα, το  θέρος του 2023 …10 χρόνια ακριβώς μετά την ενόρασή Του  !!!!
Πατήρ Ιωάννης  Κουκάκης Ογκολόγος