You are currently viewing Ο επιχειρηματίας και ευεργέτης της Εκκλησίας μας στην Αμερική  Γεώργιος Μπεχράκης στον «Ε.Κ.» επί παντός επιστητού
Ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ερευνας που έχει ιδρύσει στη Βοστώνη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

Ο επιχειρηματίας και ευεργέτης της Εκκλησίας μας στην Αμερική Γεώργιος Μπεχράκης στον «Ε.Κ.» επί παντός επιστητού

  • Reading time:3 mins read
Του Θεοδώρου Καλμούκου/ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ 

Ο επιχειρηματίας και ευεργέτης της Ομογένειας, της Μητρόπολης Βοστώνης, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελλάδας, με την πρωτοπόρα και αποτελεσματική εκστρατεία εναντίον του καπνίσματος ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε για όλα. Συγκεκριμένα, για την πανδημία, την οικονομία, την Ομογένεια, την Αρχιεπισκοπή, το Καταστατικό, τους Μητροπολίτες Μεθόδιο και Ευάγγελο και γενικότερα για την πορεία της Ομογένειας και Εκκλησίας.

Ο κ. Μπεχράκης είναι σε άριστη υγεία, όπως δήλωσε σε σχετική ερώτηση στην αρχή της συνομιλίας μας, λέγοντας «η υγεία μου είναι καλή, προσέχω και έχω πολύ καλό γιατρό τον Δρα Γεώργιο Μελτσάκο».

Αναφορικά με τον κορωνοϊό είπε πως «ολόκληρη η οικογένειά μου κι εγώ κάναμε το εμβόλιο της Moderna (Μοντέρνα) και επίσης και το τρίτο το μπούστερ και ίσως από όσα διαβάζω μπορεί να χρειαστεί να κάνω και το τέταρτο». Συμπλήρωσε πως «πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί, να πλένουμε τα χέρια μας, να χρησιμοποιούμε τη μάσκα σε μέρη με πολυκοσμία. Προσπαθώ να αποφεύγω την πολυκοσμία, εννοώ πάνω από είκοσι άτομα. Εχω σταματήσει να πηγαίνω σε επίσημα μεγάλα δείπνα έως ότου βεβαιωθώ ότι ο ιός δεν θα επιστρέψει, κάτι το οποίο επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες από ειδήμονες γιατρούς. Λένε ότι μπορεί να επανέλθει αλλά δεν θα είναι τόσο ισχυρός όπως πρώτα, αλλά κάτι σαν πονόλαιμος, ή πονοκέφαλος, εκτός εάν παρουσιασθεί καινούργιος ιός».

Ο Γεώργιος Μπεχράκης ομιλεί στους επισκέπτες την Ημέρα Ελληνικής Κληρονομιάς στο Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΟ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣΟ Γεώργιος Μπεχράκης ομιλεί στους επισκέπτες την Ημέρα Ελληνικής Κληρονομιάς στο Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΟ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

 

Για τον πόλεμο είπε πως «ο στρατός του Πούτιν δεν έχει επιτύχει. Νόμιζαν ότι θα τελείωναν με την Ουκρανία σε μία εβδομάδα ή δέκα μέρες, αλλά ο λαός της Ουκρανίας αντιστέκεται και οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να δώσουν και τη ζωή τους. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Είναι όνειδος οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων και μαιευτηρίων».

Ο κ. Μπεχράκης είπε για την οικονομία πως «πήγαινε πολύ καλά, αλλά προέκυψε ο Covid και δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα. Σε μερικές περιπτώσεις όπως καυσίμων, αερίου, τροφίμων οι τιμές έχουν τριπλασιασθεί. Το γαλόνι της βενζίνης κυμαίνεται 4,50 δολάρια η απλή και 5 η σούπερ στην περιοχή μας, ενώ σε μερικές Δυτικές πολιτείες είναι ακόμα πιο ακριβή». Συμπλήρωσε πως «η οικονομία μπορεί να αλλάξει. Η Αγορά συμπεριφέρεται τρελά, μία πάνω, μία κάτω, αλλά μη ξεχνάτε έχουμε την καλύτερη οικονομία του κόσμου. Υπάρχει περισσότερο πετρέλαιο στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ουάσιγκτον δεν κάνει κάτι. Γιατί αγοράζουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία; Θα αρχίσουμε να αγοράζουμε τώρα κι από το Ιράν; Αυτοί μας μισούν. Τι κάνουμε».

Σχετικά με την έλλειψη οικιών προς πώληση και αγορά στη Μασαχουσέτη, είπε πως «η περιοχή της Βοστώνης έχει γίνει η πιο ακριβή περιοχή για να ζήσει κάποιος. Μία έκρα γης μπορεί να κοστίζει από 250 μέχρι και 400 χιλ. δολάρια. Επίσης, δεν έχουμε χάσει πληθυσμό, απεναντίας έχει αυξηθεί στην περιοχή μας».

Ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης (μέσον) με την σύζυγό του Μάργκω και τον εξάδελφο του καθηγητή Πνευμονολογίας Δρ. Παναγιώτη Μπεχράκη παρακΟλουθούν συνέδριο στα Τρίκαλα εναντίον του καπνίσματος.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

 

Στην ερώτηση «πώς βλέπετε την πορεία της ελληνοαμερικανικής μας κοινότητας σήμερα; Πού πηγαίνομε;», είπε: «Νομίζω ότι είμαστε σε ακινησία, δεν έχουμε επεκταθεί. Οι Ελληνες έχουν την καλύτερη ιστορία του κόσμου και την καλύτερη θρησκεία. Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία πηγαίνουν μαζί. Δείτε την Ελλάδα του παρελθόντος και του σήμερα, πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές, αλλιώς θα εξαφανιστούμε. Πόσοι Ελληνες είμαστε στην Αμερική; Περίπου ενάμισι εκατομμύριο; Είμαστε μία μικρή κοινότητα».

Ο κ. Μπεχράκης έχει υπηρετήσει την Εκκλησία επί μακρά σειρά ετών και υπό πολλές ιδιότητες και θέσεις και έχει συμβάλλει οικονομικά με γενναιοδωρία. Όταν τον ρωτήσαμε πώς βλέπει την πορεία της Αρχιεπισκοπής σήμερα, απάντησε πως «σήμερα πρέπει να βλέπουμε στον 21ο αιώνα. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δέκα ή είκοσι ετών αναφορικά για το πώς θα μπορέσουμε να επιτύχουμε. Για το πώς θα προσελκύσουμε τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν ενεργά με την Ορθοδοξία. Καθώς ξέρετε γεννήθηκα και ανατράφηκα στο Λόουελ όπου είχαμε το Ελληνικό Ημερήσιο Σχολείο στο οποίο πήγα εγώ, τα αδέλφια μου και όλα μου τα παιδιά. Πρέπει να ιδρύσουμε περισσότερα Ημερήσια Ελληνικά Σχολεία. Όλο και περισσότερα παιδιά πηγαίνουν σε ιδιωτικά και σε Καθολικά Σχολεία, γιατί να μην πηγαίνουν σε Ελληνικά;».

Στην ερώτηση «ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία; Βλέπετε να γίνεται κάτι από την Αρχιεπισκοπή;», ο κ. Μπεχράκης είπε πως «αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Δεν μπορώ να απαντήσω διότι δεν είμαι άμεσα αναμειγμένος. Ήμουν στο παρελθόν, αλλά χρειαζόμαστε νέο αίμα. Χρειαζόμαστε μορφωμένους ανθρώπους να αναμειχθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες».

Ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης στα Τρίκαλα. Φωτογραφία παραχωρηθείσα από τον ίδιο.Ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης σε επίσκεψη του στα Τρίκαλα στα πλαίσια της εκστρατείας του εναντίον του καπνίσματος στην Ελλάδα ιδιαίτερα από τα παιδιά και τους νέους.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπεχράκης είναι καθημερινός αναγνώστης του «Ε.Κ.» στην Ελληνική και την Αγγλική μας Εκδοση εβδομαδιαίως επί πολλές δεκαετίες. Όταν ζητήσαμε τη γνώμη του για το θέμα του Καταστατικού όπως εξελίσσεται, απάντησε πως «βασικά συμπληρώνεις τα Καταστατικά, δεν τα αλλάζεις. Τα εκσυγχρονίζεις. Χρειάζεσαι μία ομάδα ειδημόνων για να αξιολογήσει. Κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο, για να δεις που είναι οι ελλείψεις, οι αδυναμίες, αλλά και τα δυνατά σημεία, τι είναι το μέλλον; Ουσιαστικά είναι λάθος να αλλάζεις οτιδήποτε αν δεν το αξιολογήσεις και εάν δεν αξιολογήσεις τις αλλαγές. Είναι οι αλλαγές αυτές προσωπικές λόγω εγώ ή για αρπαγή εξουσίας και δύναμης; Πρέπει να ορίσεις ποια θα είναι τα αποτελέσματα και τι θα συμβεί στο μέλλον, θα είναι καταστροφικά ή επιτυχημένα. Δεν μπορείς να πεις θα προχωρήσω να αλλάξω πράγματα απλώς για να τα αλλάξεις».

Όταν τον ρωτήσαμε ποια είναι η γνώμη του για την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Ευαγγέλου από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης χωρίς αιτία, χωρίς απολογία, απλώς επειδή ο Αρχιεπίσκοπος ήθελε να αρπάξει τη Μητρόπολή του, απάντησε πως «νομίζω αυτό που λείπει είναι πως δεν λέγονται οι αιτίες στον κόσμο, στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα, στα μέλη της Εκκλησίας. Είχα στην ιδιοκτησία μου και διεύθυνα τρεις εταιρείες κι όταν κάποιος μάνατζερ ήθελε να απολύσει κάποιον έπρεπε να μου εξηγήσει γιατί ήθελε να τον απολύσει. Πρέπει να γνώριζα το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση αλλιώς γιατί να απολυθεί κάποιος χωρίς λόγο; Όταν διοικείς μία εταιρεία δεν διώχνεις απλώς ανθρώπους. Είμαστε Εκκλησία και πρέπει να εξηγήσεις γιατί εκθρονίζεται ένας ιεράρχης».

Στην ερώτηση πώς αισθάνθηκε όταν πριν από ενάμισι σχεδόν χρόνο ο Μητροπολίτης Μεθόδιος τέθηκε σε αργία, ο κ. Μπεχράκης ο οποίος έχει συνεργασθεί στενά με τον Μεθόδιο, είπε πως «έχω συνεργασθεί με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, δεν υπάρχει κάποιο λάθος για τον Μητροπολίτη. Εχει κάνει θαυμάσια εργασία στην περιοχή μας. Το Κατασκηνωτικό Κέντρο που έχει ιδρύσει και λειτουργεί στο Νιου Χαμσάιρ είναι μεγάλη επιτυχία. Όταν έγινε αυτό αισθάνθηκα πολύ δύσκολα γιατί δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο, δεν ήταν σωστό. Το ίδιο και για τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο. Συγκροτήθηκε κάποια επιτροπή για να αξιολογήσει ή ήταν το σκεπτικό ενός ανθρώπου; Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα».

Αναφορικά με τον αριθμό των φοιτητών του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, είπε πως «ήμουν πολύ τυχερός που εργάσθηκα για μεγάλες εταιρείες και το πιο σπουδαίο πράγματα που έμαθα ήταν το μάρκετινγκ. Πρέπει να κάνεις μάρκετινγκ στον εαυτό σου και την επιχείρηση σου. Δεν λέγω ότι η Εκκλησία είναι επιχείρηση, αλλά η Σχολή πρέπει να κάνει μάρκετινγκ στην Ελληνική Κοινότητα».

Search this website Type then hit enter to search