You are currently viewing Ο εορτασμός της 156ης επετείου του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου Κρήτης 8 Νοεμβρίου 2022

Ο εορτασμός της 156ης επετείου του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου Κρήτης 8 Νοεμβρίου 2022

  • Reading time:3 mins read

Με λαμπρότητα τελέσθηκε, την Τρίτη 8η Νοεμβρίου 2022, η Πανήγυρις των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου, καθώς και ο Εορτασμός της Επετείου της Αρκαδικής Εθελοθυσίας του 1866, 156 χρόνια μετά από αυτό το ιστορικό γεγονός που γράφτηκε με χρυσά γράμματα όχι μόνο στην ιστορία της Κρήτης αλλά και στην παγκόσμια ιστορία, ως σύμβολο αγώνος για την Ελευθερία και εθελοθυσίας υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, συμπαραστατούμενος υπό πλήθους κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών της Κρήτης. Τον Θείο λόγο κήρυξε, κατόπιν προτροπής του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Μπατσάκης, Υπογραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο οποίος, με λόγο γλαφυρό, θεολογικό και πατερικό, αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο των Αγγελικών Ταγμάτων στη ζωή σύνολης της Εκκλησίας.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, μετά των κληρικών και του πιστού λαού, μετέβησαν λιτανευτικώς στην ιστορική Πυριτιδαποθήκη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, όπου τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως πάντων των μαρτυρικώς τελειωθέντων κατά την Αρκαδική Εθελοθυσία.

Την 12η μεσημβρινή της αυτής ημέρας, τελέσθηκε, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Προδρόμου, με τη συμμετοχή του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Αθανασίου Καραχάλιου, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, των Ηγουμένων των Ιερών Μονών Αρκαδίου, Αρσανίου και Ρουστίκων, και πλήθους κληρικών.

Τον Πανηγυρικό της Επετείου του Ολοκαυτώματος, με τίτλο «Εθελοθυσία: Για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», εκφώνησε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχαήλ Δαμανάκης.

Την έντιμο Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ενώ παρέστησαν ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, οι Βουλευτές Νομού Ρεθύμνης κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης και κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, οι Δήμαρχοι Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος και Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Διοικητής της «V Μεραρχίας Κρητών», οι Διοικητές των Στρατοπέδων του Ρεθύμνου, η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου μας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, με λιτανευτική πομπή μετέβησαν άπαντες στο Μαυσωλείο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, όπου τελέσθηκε Τρισάγιο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Πρόδρομο και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους Εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» έγινε η έπαρση Ελληνικής Σημαίας γιγαντιαίων διαστάσεων μπροστά από την Ιερά Μονή Αρκαδίου και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά το πέρας όλων των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, προσεφέρθη από την Ιερά Μονή Αρκαδίου πλούσια τράπεζα προς τους εκατοντάδες προσκυνητές από ολόκληρη τη μεγαλόνησο Κρήτη και από άλλα μέρη της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος ευχήθηκε το μήνυμα και η άσβεστη φλόγα του Αρκαδίου να εξακτινώνονται στα πέρατα της οικουμένης και να εμπνέουν τον τίμιο αγώνα καθενός ανθρώπου όπου γης υπέρ της αληθινής Ελευθερίας.

 

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου