You are currently viewing Ο Αρχιμ. Αλέξιος Κανίνας, οι βαλσαμωμένοι άπιστοι και ο … κορονοϊός!

Ο Αρχιμ. Αλέξιος Κανίνας, οι βαλσαμωμένοι άπιστοι και ο … κορονοϊός!

  • Reading time:2 mins read
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Ο Αρχιμ.  Αλέξιος Κανίνας,  Πρωτοσύγγελος της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, είναι ένας πολυσυζητημένος κληρικός της Εκκλησίας μας, όχι γιατί το επεδίωξε ποτέ ή το επιδιώκει αλλά γιατί εκ της πορείας του στον εκκλησιαστικό χώρο προκύπτουν γεγονότα στα οποία εκών-άκων  έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο π. Αλέξιος Κανίνας , αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια  τον πιστό φύλακα άγγελο του Γέροντα π.Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου,αφού είναι ο άνθρωπος που ασχολείται νυχθημερόν με την φροντίδα και τις συνθήκες διαβίωσής  του.
Ο εμπερίστατος Γέρων  Ιεράρχης Αλέξιος,  παρά τα προβλήματα υγείας που έχει,  χάρη στις φροντίδες των ανθρώπων του και του ανεξίκακου και χαμογελαστού  διαδόχου του Σεβ. Τρίκκης Χρυσοστόμου, εξακολουθεί να μας συντροφεύει και   με την προσευχή του  από το κρεββάτι του πόνου και της δοκιμασίας να προσεύχεται για το ποίμνιο  το οποίο διαποίμανε επι 34 συναπτά έτη.
Ο Αρχιμ. Αλέξιος Κανίνας είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τον Γέροντα Ιεράρχη.
Και μολονότι δεν επεδίωξε ποτέ  την ιδιαίτερη προσωπική  προβολή και το προσκήνιο, οι συγκυρίες πολλές φορές τον καθιστούν πρόσωπο της επικαιρότητας με συζητήσεις του προσκηνίου και   του παρασκηνίου.

Αυτή τη φορά ο απρόσκλητος επισκέπτης της πανδημίας του κορονοϊού τον κατέστησε «θύμα» του και παράλληλα πρόσωπο της επικαιρότητας και μάλιστα απολογούμενο, εξαιτίας της ασχετοσύνης των δημοσιογράφων που καμώνονται ότι τα ξέρουν όλα και μπορούν να μιλούν και να κρίνουν τα πάντα .

Ο π. Αλέξιος με μία μεστή, ολιγόλογη και απολύτως ξεκάθαρη δήλωση βγήκε και είπε ότι προσεβλήθη από τον κορονοϊό και ότι μολονότι μη συμπτωματικός ακολουθεί τις οδηγίες των ιατρών και βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση.
Ιδού η δήλωση του π. Αλεξίου Κανίνα:
 
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά το θέμα του κορονοϊού που παρουσιάστηκε σε αγαπητό μου αδελφό, θεώρησα υποχρέωση και καθήκον μου (πρωτίστως απέναντι στον Γέροντα Μητροπολίτη π.Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, με τον οποίο μοιράζομαι σε πλήρη αφοσίωση όλη μου την καθημερινότητα, έπειτα απέναντι σε όλα μου τα αγαπημένα πρόσωπα και τέλος σε όλα τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας) να κάνω και γώ την απαραίτητη διαγνωστική εξέταση (σε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο) για τον covid-19, από την οποία βρέθηκα θετικός. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε την αρχή της εβδομάδας (Τρίτη 25/08/2020). Σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη μας Τρίκκης και Σταγών κ.κ Χρυσόστομο κάναμε την απαραίτητη εξέταση για τον covid-19, τα αποτελέσματα της οποίας λάβαμε σήμερα Πέμπη 27/08/2020 και από τα οποία προκύπτει ότι ο Σεβασμιώτατος κ.κ Χρυσόστομος βγήκε αρνητικός. Οφείλω να Σας ενημερώσω ότι ήδη από την Δευτέρα 24/08/2020 βρίσκομαι αφ εαυτού μου σε αυτοπεριοσρισμό, δεν έχω εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα, και ως εκ τούτου η υγεία μου είναι ακλόνητη. Από αυτή την θέση Σας παροτρύνω να ακολουθείτε απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και της Ιατρικης Κοινότητας για τα μέτρα προφύλαξης από τον covid-19 ( μάσκες, αποστάσεις, συχνά πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνοστισμών κλπ), Μην Σας ενοχλέι η μάσκα! Οφείλουμε να προστατεύουμε με αγάπη το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την μάσκα!!
Στεκόμαστε με Αλήθεια απέναντι στον Θεό και με υπευθυνότητα απέναντι στον συνάνθρωπο!!
«Ο Θεός είναι πνεύμα, και εκείνοι που τον λατρεύουν, πρέπει να τον λατρεύουν πνευματικά και αληθινά» (Ιωάν. 4:21-24)
Με ειλικρινή αισθήματα υπευθυνότητας και αγάπης.
 
Αρχιμ. Αλέξιος Κανίνας.
Πρωτοσύγκελλος ΙΜΤΣ »
Τι πιο ξεκάθαρο και ειλικρινές κείμενο;
Και ενώ βγήκε και μίλησε, προς τιμήν του, ευθέως και  ευθαρσώς,  υπήρξαν άνθρωποι των ΜΜΕ οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι ενώ έλεγε πρότινος  ότι δεν κολλά από την Θεία Κοινωνία ο κορονοϊος,   βγήκε τώρα  και δήλωσε  δήλωσε δημόσια ότι …βρέθηκε θετικός στον covid-19.
Δηλαδή τι θέλουν να μας πουν οι φωτεινοί αστέρες της δημοσιογραφίας  ότι κόλλησε τον ιό από την Θ. Κοινωνία;Τόσο  σοβαρή δημοσιογραφία υπηρετούν;
Και αν κόλλησε από την θεία Κοινωνία που είναι οι άλλοι πιστοί που …κοινώνησαν και κόλλησαν κι αυτοί; Ή μήπως κόλλησε μόνο ο π. Αλέξιος για να τον τιμωρήσει ο κορονοϊος που τον… πρόσβαλε  ότι δεν κολλά με την θεία Κοινωνία;
Αστεία πράγματα και ακόμη πιο αστεία επιχειρήματα.
Είναι σίγουρο πως ακόμη και αν κόλλησε τον ιό ο π. Αλέξιος, από  κάποια ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία θα προήλθε.
Είναι τόσο απλό να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να την μαζέψουμε. Γιαυτό ας είμαστε προσεκτικοί. Και κυρίως σε θέματα που άπτονται της πίστεως και της Θείας Λατρείας.
Δεν είναι εύκολο ο πεπερασμένος νους του ανθρώπου να κατανοήσει τα μυστήρια του Θεού. Και όσο δεν μπορεί τόσο οδηγείται σε ανόητα συμπεράσματα.
“Ου φέρει το μυστήριον έρευναν, πίστει μόνη τούτο πάντες δοξάζομεν” λέγει ένας ύμνος της Εκκλησίας μας.
Με απλά λόγια, τα μυστήρια προσεγγίζονται μόνο με την πίστη.
Έτσι είναι επόμενο  οι αμύητοι, οι άγευστοι των ενεργειών της Θείας Χάριτος, να μην μπορούν να κατανοήσουν το μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας.
 Δεν είναι εύκολο, αν δεν πιστεύει κάποιος, να δεχθεί το του Αγ. Ιγνατίου ότι «η Θεία Κοινωνία είναι φάρμακο αθανασίας και αντίδοτο κατά του θανάτου». 
 
Χρειάζεται πίστη, άσκηση, βίωμα και όχι ορθολογιστική θεώρηση ή αντιμετώπιση βιαστική, με βάση τις δημόσιες σχέσεις μας και το πως μας βλέπουν τα ΜΜΕ.
Ας πάψουν επιτέλους κάποιοι βαλσαμωμένοι άπιστοι, κάποια παπαγαλάκια των ΜΜΕ να αναμασούν τα ίδια και τα ίδια.
Και μάλιστα με τρόπο που φαίνεται όχι η απιστία τους( αυτό δεν μας αφορά) αλλά η άγνοιά τους!
Ο Αρχιμ. Αλέξιος  είχε δηλώσει κατά το παρελθόν  και ορθώς, ότι δεν μεταδίδεται τίποτε με την Θ. Κοινωνία.
Και τώρα του το ανταποδίδουν!
Τόσο μεγαλόψυχοι είμαστε σε τούτη τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας!
Ωστόσο, να θυμόμαστε πάντα: στην δισχιλιετή πορεία της Εκκλησίας μας δεν υπάρχει ούτε ένα περιστατικό μετάδοσης οποιασδήποτε ασθένειας από την θεία Κοινωνία . Αλλά αυτό δεν μπορεί να μπει στο μυαλουδάκι του ανθρώπου! Χρειάζεται να δούμε το μεγάλο θαύμα για να πιστέψουμε! Αλλά θα συμβεί και αυτό! Να είμαστε  σίγουροι!