You are currently viewing Ο Aρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επανέφερε το θέμα του Καταστατικού στην Επαρχιακή Σύνοδο
Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Ο Aρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επανέφερε το θέμα του Καταστατικού στην Επαρχιακή Σύνοδο

  • Reading time:1 mins read
Του Θεοδώρου Καλμούκου/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος επανέφερε και πάλι το θέμα του Καταστατικού στην συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου, παρά τη ρητή απόφανση και κατευθυντήρια γραμμή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της περί Αυτόν Ιεράς Συνόδου, ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί κατά τα επόμενα τρία χρόνια και ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το υπάρχον καταστατικό με τις υφιστάμενες Μητροπόλεις.

Ο κ. Ελπιδοφόρος εξακολουθεί να επιμένει και να προκαλεί διχασμό και σύγχυση στην κλήρο και τον ομογενειακό λαό, παρά τη γενική τους απαίτηση όπως προέκυψε από τα διαμειφθέντα κατά τη συνεδρίαση του κ. Ελπιδοφόρου με τους κληρικούς και λαϊκούς της Μητρόπολης Σικάγου, αλλά και της Βοστώνης  όπως απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» .

Επισημαίνεται για μία ακόμα φορά πως δεν πρόκειται να καταργηθούν οι Μητροπόλεις και να μετατραπούν σε «Περιφέρειες» (Districts) και να υποβιβασθούν οι Μητροπολίτες σε «Περιφερειάρχες» όπως πρότεινε και προσπάθησε ανεπιτυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Η πρόσφατη εκλογή του Επισκόπου Μηδείας Αποστόλου σε Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης επιβεβαιώνει κατά τον πλέον επίσημο, κανονικό και εκκλησιολογικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει  το Μητροπολιτικό σύστημα, απορρίπτοντας άρδην τον κ. Ελπιδοφόρο.

Υπενθυμίζεται η αποκαλυπτική συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, μέλους της Επιτροπής του Φαναρίου για το Καταστατικό, στον «Εθνικό Κήρυκα», στις 9 Σεπτεμβρίου 2023, ότι «περιήλθε σε αδράνεια η Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία είχε συσταθεί τον Οκτώβριο του 2022, από τη Σύνοδο με την εισήγηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να μελετήσει από κοινού με την αντίστοιχη Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την πιθανή τροποποίηση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής. Δεν αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή για τα επόμενα τρία χρόνια κατ’ εντολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου». Η τακτική αυτή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου ο οποίος επιμένει να αγνοεί την εκκλησιαστική του Αρχή, τον Πατριάρχη, την Σύνοδο του Φαναρίου, την Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής, και να διασπείρει τη σύγχυση, τη διχόνοια και τη διαίρεση ανάμεσα στον κλήρο και τον Ομογενειακό λαό, επαναφέροντας ευκαιρώς και ακαίρως το ήδη λήξαν θέμα του Καταστατικού, έχει ως αποτέλεσμα φθορά θεσμών και προσώπων και συγκεκριμένα του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, ενώ του ελέχθη από τους Ιεράρχες – μέλη της ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, εκείνος επέμενε. Επικαλέστηκε μάλιστα και την γνωμοδότηση του Ιωάννη Κονιδάρη, καθηγητή του πανεπιστημίου της Αθήνας, η οποία φυσικά έγινε κατά παραγγελία, όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις.  Αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου να γίνει στην πόλη Boca Raton της Φλόριδας τον ερχόμενο Μάρτιο του 2024, στα πλαίσια του συνεδρίου της Ηγεσίας των 100, για να ασχοληθεί επισταμένως με τα άρθρα του Καταστατικού τα οποία πιθανώς να χρήζουν τροπολογίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή κάποιων κοινοτήτων όμορων Μητροπόλεων.

Αποκαλύπτουμε ότι στη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου η οποία συνεκλήθη  στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, μόνο δύο Μητροπολίτες – μέλη της εμφανίσθηκαν αυτοπροσώπως, ο Σικάγου Ναθαναήλ και ο Νέας Ιερσέης Απόστολος. Οι υπόλοιποι συμμετείχαν εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονικώς μέσω της δομής ZOOM, εκτός του Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα ο οποίος απείχε καθότι οικουρεί σε Μοναστήρι ευρισκόμενος σε πορεία αποθεραπείας από πρόσφατη ασθένεια. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος συμμετείχε από νοσοκομείο του Ντιτρόιτ όπου νοσηλεύεται λόγω ασθενείας.

Εγινε αναφορά στην διαδικασία εξεύρεσης νέου προέδρου για το Ελληνικό Κολέγιο και της Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες και να αναφερθεί στους υποψηφίους που έχει καταλήξεις η επιτροπή εξεύρεσης υπό την προεδρία του ιερέα Μάρκου Λεοντή από την Φλόριδα, φοβούμενος μην τυχόν και διαρρεύσουν στον «Εθνικό Κήρυκα». Ωστόσο ο «Ε.Κ.» ανακαλύπτει ότι η επιτροπή έχει καταλήξει στους εξής τρεις επικρατέστερους υποψηφίους: Δημήτριο Λογοθέτη, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι πρόεδρος του Οργανισμού της Ηγεσίας των 100 και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες  του «Ε.Κ.» επιθυμεί να παραμείνει ταυτόχρονα και στην προεδρία της Ηγεσίας των 100, παράλληλα με την προεδρία της Θεολογικής Σχολής, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους και κορυφαία στελέχη της Ηγεσίας των 100. Υπενθυμίζεται πως ο «Ε.Κ.» είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Μάιο ότι η προτίμηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρο στρεφόταν προς τον κ. Λογοθέτη. Στις 30 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Εφορία της Θεολογικής Σχολής όπου και θα συζητηθεί και το θέμα της επιλογής του νέου προέδρου. Πρόεδρος της Εφορίας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και αντιπρόεδρος ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μαγουλιάς από την Καλιφόρνια. Ο δεύτερος υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Κατός, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε κοσμήτορας του Ελληνικού Κολεγίου, πλην όμως παραιτήθηκε και πήγε να εργασθεί σε πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Ο τρίτος υποψήφιος είναι ιερέας Δημήτριος Κατίνας, υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής αναπτύξεως της Σχολής. Ο π. Κατίνας ήταν και στο παρελθόν στη Σχολή, έφυγε πήγε σε κοινότητα και πριν λίγο καιρό επέστρεψε ξανά.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύναξη των Μοναχών πριν μερικές εβδομάδες, ενώ ορίστηκε επιτροπή η οποία θα εξετάσει τους Κανονισμούς των Μονών, στην οποία θα συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ και ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου που ακολούθησε συμμετείχαν μόνο τρεις Μητροπολίτες, ο Σικάγου Ναθαναήλ, ο Νέας Ιερσέης Απόστολος και ο Ντιτρόιτ Νικόλαος από την κλίνη του νοσοκομείου μέσω ηλεκτρονικής σύνδεσης. Εγινε λόγος για τον ιερό ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου και τα οικονομικά θέματα που συνδέονται με αυτόν, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας των εργαζομένων σ’ αυτόν, το ποσό της οποίας ανέρχεται στις εξακόσιες χιλιάδες δολάρια κατ’ έτος και τα συνωδά αναφυόμενα προβλήματα.

Εγινε αναφορά στη μισθοδοσία των ιεραρχών Επαρχιούχων και Βοηθών και στα συνοδευτικά ευεργετήματα γνωστά ως benefits ιδιαίτερα στο θέμα της κατοικίας. Συγκεκριμένα αν οι Ιεράρχες διαμένουν σε οίκημα της Μητρόπολης, δεν δικαιούνται την καταβολή του ποσού εξόδων οικίας.

Η προσέλευση των μελών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου το Σάββατο 4 Νοεμβρίου ήταν ισχνή, πλην όμως συμπληρώθηκε η αίθουσα από τα μέλη της Γερουσίας, του νέου σώματος που επινοήθηκε ο κ. Ελπιδοφόρος, που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, παρά μονάχα υποτίθεται συμβουλευτικό ρόλο.