You are currently viewing Ο Άγιος των… συσσιτίων στη Χίο

Ο Άγιος των… συσσιτίων στη Χίο

  • Reading time:1 mins read

Η ιδέα ανήκει στον Κώστα Μαρδά. Δικός του και ο τίτλος. Μέσα στην φούρια της δουλειάς ομολογώ ότι μου διέφυγε. Ένα από τα τόσα πολλά αξιόλογα, που τα προσπερνά ο χρόνος και η ταχύτητα.

Η αλήθεια είναι ότι τον πατ. Νικόλαο Μακρή, τον είχα συνδέσει περισσότερο με τα Μαγειρεία και λιγότερο με την ωραία πύλη, Θεέ μου συγχώρα με, αν και δεν ξέρω και ο ίδιος τι προτιμά και τι επιτέλους είναι η ωραία Πύλη.

Μήπως το ανοίγεις την καρδιά σου στους ανθρώπους, μήπως η ανιδιοτελής και ακούραστη προσφορά στον πλησίον;

Ότι και νάναι τον άκουσα τον Κώστα και κάλεσα στο Στούντιο τον πατ. Νικόλαο Μακρή, να μου… εξομολογηθεί δημοσίως και αυτό γίνεται την Πέμπτη στις 7.00 και στις 9.00 μ.μ. στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Εκεί ακούμε από τον απλό αυτό Ιερέα πως ξεκίνησε 15 χρόνων παιδί να πάει στην Τήνο να γίνει αυτό που ονειρεύονταν και την… ημέρα, ξεκλέβοντας χρόνο από τα μαθήματα και το παιχνίδι για να θυμιάζει τα εξωκκλήσια, να γίνει Ιερέας.

Πως μαζί με τα Θεολογικά του μαθήματα στην Ιερατική Σχολή Παναγίας Τήνου έκανε και τον… Νοσοκόμο, γιατί ήθελε να προσφέρει, πως μετά τον Στρατό, υπηρέτησε στα Τεθωρακισμένα χειροτονήθηκε Διάκος από τον Μακαριστό Χρυσόστομο Γιαλούρη και μετά από 7 χρόνια Ιερέας στον Χριστό Βαρβασίου.

Πλησίασα αυτούς τους απλούς ανθρώπους μας λέει, και τους έφερα στην Εκκλησία γιατί ήταν εργάτες, φτωχοί μεροκαματιάρηδες και εγώ χωριάτης, καθόμουνα ακόμα και χάμω μαζί τους. O πατέρας Μακρής πριν γίνει Ιερέας της… Λυκόβρυσης, του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, υπήρξε Ιερέας της… Σαρακήνας στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη.

Το ράσο, μου λέει στην συνέντευξη είναι λειτούργημα και η Ιεροσύνη σεμνή προσφορά, για την οποία σύμφωνα με την δική του… χωριάτικη θεώρηση θα απολογηθεί στο Θεό.

Εκεί θα πεί και γιατί δεν έφερε καμιά αντίρρηση όταν του ανακοίνωσε χωρίς να τον προειδοποιήσει ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ότι αναλαμβάνει τον Γολγοθά των συσσιτίων. Τι σημαίνει αυτό; Από το 2012 ξύπνημα από τις 6.00 στα Μαγειρεία του ΟΑΕΔ, φαγητό για 600 – 700 άτομα, ο 65χρονος Ιερέας το πρωϊ φοράει την ποδιά των Μαγειρείων και το απόγευμα το ράσο, δύο φορές προσβλήθηκε από ψύξη, μπαίνοντας στα ψυγεία στους -25 και βγαίνοντας στους + 38, αλλά καμιά φορά δεν παραπονέθηκε.

Και οι άλλοι (;)) του λέμε… προβοκατόρικα, άλλοι Ιερείς, που… κάθονται; Εμένα απαντά, αυτό μου είπε να κάνω ο Μητροπολίτης, εγώ γι’ αυτό θα απολογηθώ στο Θεό, ας απολογηθεί ο καθένας κατά τα έργα του.

Έτσι πορεύεται ο Άγιος των… συσσιτίων, με προσφορά, με αγάπη, χωρίς να επαίρεται για τίποτα, χωρίς να ζητάει τίποτα, παρακαλώντας μονάχα να μην υπήρχε η φτώχεια.

Α, υπάρχει και μια φορά που βουρκώνει, όταν θυμάται τον σύντροφο του στα συσσίτια, τον αείμνηστο πατέρα Πλάτωνα Γκιάλη.

Ήταν ο παπάς της αγάπης και της προσφοράς, μας λέει και τα μάτια του βουρκώνουν. Ακόμα και αυτό, που δεν βλέπει καλά από την τελευταία… ψύξη.

Υ.Γ Τελικά το… παρεξηγήσαμε. Ο Στρατός εξήγησε ο ΥΕΝ θα συμμετάσχει στο προσφυγικό με επιτήρηση των Φυλακίων του. Δηλαδή συγνώμη, μέχρι τώρα γίνονταν κάτι διαφορετικό;

ΠΗΓΗ:Alithia.gr