You are currently viewing Ναός του ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού εγκαινιάστηκε στην περιοχή Πρεμετής

Ναός του ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού εγκαινιάστηκε στην περιοχή Πρεμετής

  • Reading time:5 mins read
Του π. Ηλία Μάκου
 
Ναός, που τιμάται στ‘ όνομα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού και ο οποίος θεμελιώθηκε στο χωριό Τσαρσόβα της Πρεμετής το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία και φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, εγκαινιάστηκε, την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο.
 
Ο πατρο Κοσμάς στις ιεραποστολικές περιοδείες του πέρασε και από την Πρεμετή, όπου κήρυξε την ανάγκη της πίστης, μέσα από την ελευθερία και την παιδεία, και την ανάγκη της ελευθερίας και της παιδείας, μέσα από την πίστη.
 
Εκτός από τους επιχώριους κληρικούς, που ήταν παρόντες, στα εγκαίνια συμμετείχαν και μέλη της Αδελφότητας της γειτονικής Μονής Μολυβδοσκεπάστου, επί ελληνικού εδάφους, με επικεφαλής τον ηγούμενο π. Αρσένιο Μάιπα.
 
Ο πατρο Κοσμάς έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Ορθόδοξους της Αλβανίας, καθώς ενσαρκώνει τον αγώνα για την ανάσταση της Ορθοδοξίας, σε καιρούς μάλιστα πολύ χαλεπούς.
 
Έναν αγώνα, από τον οποίο εμπνέεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και με την εκτεταμένη και πολύπλευρη ιεραποστολική του δράση, που δεν έχει περιοριστικά, άλλα απεριόριστα χαρακτηριστικά και όρια, και περιλαμβάνει βασικά την εκ θεμελίων ανέγερση ή την αναστήλωση ναών και μοναστηριών, αναγέννησε την Εκκλησία της Αλβανίας, στα όρια της οποίας έχυσε το αίμα του ο πατρο Κοσμάς.
 
Αυτή την προσφορά του Μακαριωτάτου, που ματώνει για να την φέρει εις πέρας, επεσήμανε στη σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου, ο οποίος ευλαβείται ιδιαίτερα τον πατρο Κοσμά και διδάσκεται από το φρόνημά του και το ήθος του.
 
Ο ναός του αγίου Κοσμά στο μικρό χωριό έρχεται να τονίσει στις τόσο πονηρές ημέρες, που διανύουμε, ότι η διδασκαλία του μεγάλου διδάχου παραμένει επίκαιρη.
 
Και μπορεί να παίξει και σήμερα σημαντικό ρόλο στην ηθική και θρησκευτική αφύπνιση και διαφώτιση του λαού. Και να επιφέρει μια άμεση και βαθιά εσωτερική μεταμόρφωση.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι όχι μόνο οι Χριστιανοί, αλλά και οι Μουσουλμάνοι, που άκουγαν τις εμπνευσμένες διδαχές του, που έβλεπαν το χαρακτήρα του, που γινόταν μάρτυρες υπερφυσικών γεγονότων, αναγνώριζαν στο πρόσωπό του έναν άγιο.
 
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο άγιος Κοσμάς έβαζε σε πρώτη μοίρα το σχολείο και σε δεύτερη το ναό.
 
Αυτό είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, αφού ο φλογερός ιεραπόστολος ήθελε το σχολείο να είναι άμβωνας, με σκοπό οι άνθρωποι να ακολουθούν τον Χριστό.
 
Το επιβεβαιώνουν δύο διδαχές του: “Από το σχολείο μαθαίνουμε τι είναι Θεός, τι είναι Αγία τριάδα, τι είναι άγγελοι, δαίμονες, παράδεισος, κόλαση, αρετή, κακία. Τι είναι ψυχή, σώμα…”.
 
Και “να κάμετε σχολεία για να εννοείτε το άγιο Ευαγγέλιο και τα λοιπά βιβλία”.
 
Ο άγιος Κοσμάς παραμένει ζωντανός στις συνειδήσεις των πιστών. Κάθε τόπος, που πέρασε και κήρυξε, κάθε λιθάρι, που πάτησε, κάθε σταυρός, που έστησε, κάθε λόγο, που είπε ή έγραψε, κάθε σχολείο, που ίδρυσε τον κρατούν στη μνήμη των ανθρώπων ως απελευθερωτή οποιασδήποτε μορφής τυραννίας.