You are currently viewing Να σε  φτύνουν και σύ να  νομίζεις ότι ψιχαλίζει!

Να σε φτύνουν και σύ να νομίζεις ότι ψιχαλίζει!

  • Reading time:1 mins read

 

Είναι τραγικό ένας ορθόδοξος ποιμενάρχης να έχει φτάσει στα όρια της απαξίωσης με την συμπεριφορά του και την τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται και αυτός να εξακολουθεί να προκαλεί και να θεωρεί τον εαυτό του ως παράκλητο αγαθό και μάλιστα υπεράνω κριτικής. Και να θέλει να επιβάλλεται. 

Ο λόγος για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ο οποίος προφανώς θεωρεί οτι μπορεί να προκαλεί με την ανορθόδοξη στάση του και να χαίρει της ασυλίας τόσο από το χριστεπώνυμο πλήρωμα όσο και από τον Πατριάρχη. Αλλά έως πότε; 

Πριν από λίγες ημέρες ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ της Νέας Υόρκης είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ του κ. Θεοδ. Καλμούκου, επιστολή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους προς τον Πατριάρχη με την οποία του εκθέτουν τον προβληματισμό τους για την επικείμενη επίσκεψη του Ελπιδοφόρου στο Άγιο Όρος δεδομένου ότι ο εν λόγω Ιεράρχης έχει προκαλέσει με τον τρόπο που πολιτεύεται και κυρίως για τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο βάφτισε  εν πομπή δύο αθώα παιδιά και φωτογραφήθηκε προκλητικά με τους δύο ομόφυλους γονείς. Κοντολογίς οι Αγιορείτες είπαν στον Πατριάρχη ότι η επίσκεψη του Ελπιδοφόρου στο Άγιο Όρος για μα εορτάσει τα Θεοφάνεια με το παλαιό ημερολόγιο θα σκανδαλίσει. Η εφημεριδα «Καθημερινή» δημοσίευσε ανάλογο ρεπορτάζ  επικαλούμενη  δικές της πηγές και πληροφορίες. 

Ε όλα αυτά τα φερέφωνα του Ελπιδοφόρου θέλουν να μας πείσουν ότι οφείλονται σε μία συνωμοσιολογία η οποία έχει ως στόχο της να χτυπήσει τον Ελπιδοφόρο για να τρωθεί το άψογο προφίλ του λες και αυτά που κάνει του λέμε εμείς να τα κάνει και δεν οφείλονται στον ίδιο και στους συμβούλους που έχει δίπλα του. Σχετικά λοιπόν με αυτά εξέδωσε και  ανακοινωθέν με το οποίο παρουσιάζει το μαύρο ως άσπρο και δεν λέει κουβέντα για την επιστολή των  Αγιορειτών στον Πατριάρχη. Αντιθέτως διένειμαν  την απαντητική επιστολή του Πατριάρχη προς αυτόν με την οποία του δίνει την ευλογία και την κανονική άδεια να διαβεί το κατώφλι του Αγίου Όρους. Το θέμα μας όμως δεν είναι το αν έχει ή όχι την άδεια του Πατριάρχη να πάει στο Όρος,( κανονικός Επίσκοπος της Εκκλησίας μας είναι γιατί να μην μπορεί να πάει)αλλά το πόσο «ηθικό» είναι ένας Ιεράρχης που υποτιμά και προσβάλει την Μοναστική ζωή αυτών των ανθρώπων με τις απόψεις που έχει και τις προκλητικές συμπεριφορές του,αν μπορεί να επισκέπτεται έναν χώρο ο οποίος δεν έχει καμμία σχέση με τη δική του ζωή και αυτά που πρεσβεύει και τα οποία είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τον βίο των Μοναχών.  Είναι ηθικό να μπορεί να χρησιμοποιεί ένα Ιερό Μυστήριο της Εκκλησίας όπως είναι η βάπτιση για να νομιμοποιεί τη ζωή δύο ανθρώπων που βρίσκονται έξω από τα όσα διδάσκει  το ιερό Ευαγγέλιο και αντίκειται στους Ιερούς Κανόνες; 

Αλλά προφανώς χρειάζεται να διαθέτεις απόθεμα  αρετής για να μπορείς να αναγνωρίζεις τα λάθη σου.

  Ή πρέπει να είσαι αναίσθητος.Να σε  φτύνουν και σύ να  νομίζεις ότι ψιχαλίζει! 

Σ.Μ.Τ.

 🔺Το ανακοινωθέν της Ι.Αρχιεπισκοπής Αμερικής 

Αναφορικά με δημοσίευμα στην Σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή” με τίτλο “Εμπλοκή με Ελπιδοφόρο στον Άθω – Ανεπιθύμητος θεωρείται από την Ιερά Κοινότητα ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής” με αφορμή τη βάφτιση παιδιών ομόφυλου ζεύγους Ελληνοαμερικανών όπως αναφέρεται σε αυτό, το γραφείο τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής θέλει να καταστήσει σαφές πως:

Το σημερινό δημοσίευμα αποτελεί επανάληψη της ίδιας στοχευμένης παραπληροφόρησης που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από δέκα ημέρες (στις 4 Ιανουαρίου) σε έντυπο της Νέας Υόρκης με σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις ειδικά σε αυτή την πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα της Επίσκεψης

Όπως ανακοινώσαμε στο τέλος του 2023 και επαναλάβαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μαζί με ομάδα σαράντα προσκυνητών εξ Αμερικής, επισκέπτεται το Άγιο Όρος, επ᾽ ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων.

Στις 18 Ιανουαρίου το προσκύνημα θα ξεκινήσει από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου ο Σεβασμιώτατος θα προστεί στην αγρυπνία και την αρχιερατική Θ. Λειτουργία των Θεοφανείων καθώς και στον καθαγιασμό των υδάτων στις 19 Ιανουαρίου.

Στις 20 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος με την ακολουθία του θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Φιλοθέου, η οποία είναι η μητέρα Ιερά Μονή των σπουδαίων μοναστηριών, τα οποία ο μακαριστός γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης ίδρυσε στην Αμερική.

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος θα προστεί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερα Μονή Φιλοθέου.

Την ίδια μέρα ο Αρχιεπίσκοπος με τους προσκυνητές θα επισκεφτούν την Ιερά Μονή Παντοκράτορος όπου και θα καταλύσουν εκεί, και στις 22 Ιανουαρίου θα επιστρέψουν στην Θεσσαλονίκη για να συνεχίσουν την επίσκεψη.

Να σημειωθεί πως η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων στις 28 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης θα ανακηρύξει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής επίτιμο μέλος της.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.