You are currently viewing  Μήπως ήλθε η ώρα να απομακρυνθεί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων;

 Μήπως ήλθε η ώρα να απομακρυνθεί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων;

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Έχω γράψει κατ´επανάληψη και έχω περιγράψει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Τον θεωρώ επικίνδυνο για τη θέση που κατέχει και πρέπει να απομακρυνθεί το ταχύτερο δυνατό! Η παραμονή του στο τιμόνι του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων καθίσταται πλέον μία αιμορραγούσα πληγή!

Στην αρχή, από τα έτη της Αρχιεπισκοπείας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, κάθε φορά που έγραφα γιαυτόν, έννοιωθα ενοχές και κάνοντας αυτοκριτική έλεγα: πώς είναι δυνατόν, εγώ ένας κοινός θνητός, να γράφω τόσο σκληρά για έναν Πατριάρχη;
Όμως, όσο περνά ο καιρός τόσο αισθάνομαι δικαιωμένος. Και μάλιστα αυτά που έγραψα και γράφω είναι πολύ επιεική για τον άνθρωπο αυτό και τα όσα έπραξε και συνεχίζει να πράττει προκαλώντας την νοημοσύνη μας!
Πρόκειται για τον Ιεράρχη που χωρίς φόβο Θεού πρωτοστάτησε και εξοστράκισαν με δόλιο τρόπο τον Προκάτοχό του και στη συνέχεια κατόρθωσε να εκλεγεί Πατριάρχης με την βοήθεια των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ- βλέπετε τον χρειαζόταν να κάνει τη δουλειά τους αδιαμαρτύρητα.
Και τα κατάφερε!
Ξεπούλησε τα πάντα στο Πατριαρχείο και έκανε αυτό που όλοι οι Προκάτοχοί του είχαν εμποδίσει να συμβεί: έφερε τους Ισραηλινούς με τις πωλήσεις ακινήτων που έκανε μέσα στο Πατριαρχείο, μια αναπνοή από την ζώνη όπου εγκαταβιούν οι Παλαιστίνιοι!
Δηλαδή τί έκανε;
Αυτά για τα οποία κατηγορούσε τον Ειρηναίο! Και όταν ήλθε η ώρα να γίνουν τα δικαστήρια που θα δικαίωναν τον Ειρηναίο από τις προσφυγές που είχε κάνει όταν τον εξοστράκιζαν, φρόντισε να μην μπορεί να πάει στο δικαστήριο να καταθέσει ο ήδη ασθενής και ανήμπορος από τον εγκλεισμό του 15 ολόκληρα χρόνια Ειρηναίος, αλλά και να μη δηλώσει ως Πατριαρχείο Πολιτική Αγωγή,στις δίκες αυτές, ώστε να κάνουν περίπατο οι κατηγορούμενοι για τις αρπαγές και τις καταχρήσεις των ακινήτων του Πατριαρχείου.
Και όλα αυτά που γράφουμε είναι μία απλή περιγραφή των ανοσιουργημάτων που διεπράχθησαν στα Πανάγια Προσκυνήματα της Αγίας Πόλεως. Αν τα φωτίσουμε όπως πρέπει και αν τα αναλύσουμε σε όλο τους το βάθος, θα μείνουμε άφωνοι από τα γεγονότα.
Αν θέλαμε, πάντως,με μία λέξη να χαρακτηρίσουμε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο αυτή που του τεριάζει γάντι είναι η λέξη αχάριστος! Και για να θυμηθώ έναν μεγάλο Ιεράρχη που δεν ζει πια,όταν του ζήτησα να μου περιγράψει τον Θεόφιλο με μία λέξη μου είπε το ανεπανάληπτο: ύπουλος! Και θεωρώ ότι και οι δύο λέξεις μας δίνουν με τον πιο άμεσο τρόπο το ποιόν του ανδρός!

🔹Τι να πρωτοθυμηθούμε από τα έργα και τις ημέρες του, στο διάβα των ετών που προίσταται του παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων;
Μήπως το πώς φέρθηκε στον μεγάλο ευεργέτη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο;

🔹Μήπως το ότι μέχρι που να φέρουν τον ασθενή Πατριάρχη Ειρηναίο η ελληνική Κυβέρνηση και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην Αθήνα για να τον σώσουν από τον βέβαιο θάνατο, του συμπεριφέρονταν λες και ήταν κατάδικος του Πατριαρχείου;Όλοι καταλάβαμε ποιός ήταν ο απώτερος στόχος του!

🔹Μήπως να θυμηθούμε τον αχάριστο τρόπο που φέρθηκε σε μερικούς εκ των εκλεκτόρων του που φοβόταν και έτρεμε ότι θα τον ρίξουν και γιαυτό,μετά την ανάδειξή του σε Πατριάρχη, τους απομάκρυνε από το πατριαρχείο και τους πέταξε και από την Σύνοδο! Και άφησε όλους τους υποτακτικούς που δεν τολμούν να μιλήσουν και λένε σε όλα ναι!

🔹Μήπως να θυμηθούμε το πώς φέρεται τώρα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που αν δεν συγκαλούσε τότε την Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο που «αποκεφάλισε» τον Ειρηναίο και άνοιξε τον δρόμο για την εκλογή νέου Πατριάρχη, ο Θεόφιλος θα εξακολουθούσε να είναι μέχρι σήμερα ένας θλιβερός και καταθλιπτικός Αρχιμανδρίτης! Κάτι ήξερε ο Μακαριστός Πατριάρχης Διόδωρος που δεν ήθελε ούτε να τον βλέπει μπροστά του και γιαυτό τον είχε στείλει στο Κατάρ!

🔹Μήπως να θυμηθούμε και να σας θυμίσουμε τις φήμες που κυκλοφορούν στα Ιεροσόλυμα για τις οικονομικές καταχρήσεις και τους ιδιωτικούς λογαριασμούς που υπάρχουν και τροφοδοτούνται από το Πατριαρχείο;
Τηλεοπτική εκπομπή της Αθήνας με πολιτικό περιεχόμενο έχει στα χέρια της όλο τον φάκελο και την διακίνηση των λογαριασμών και παρά τα τηλεφωνήματα που γίνονται στο Πατριαρχείο για το θέμα αυτό όχι μόνο δεν απαντούν και δεν δέχονται να συνομιλήσουν αλλά κλείνουν και το τηλέφωνο!
Και τί έχουμε να θυμηθούμε από τον Θεόφιλο; Το ότι άφησε τον Καπιτωλιάδος Ησύχιο στην … ησυχία του, μετά τα όσα γράφηκαν και έκαναν ρεζίλι την Εκκλησία μας αλλά και του επέτρεψε σε κάτι τσογλάνια που έχει μαζέψει στα Ιερά Προσκυνήματα των Ιεροσολύμων να αποδομήσουν την ιερότητα της Παράδοαης του Αγίου Φωτός και να βγουν τηλεοπτικά και να πουν βλακείες και αθλιότητες! Και αυτοί εξακολουθούν να είναι κληρικοί και να παραμένουν στις θέσεις τους!
Και όταν τελευταία πήγε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης να συνομιλήσει μαζί του του πρόσφερε να πιει στις 10 το πρωί και με 25 βαθμούς ζέστη … κονιάκ!
Βοούν και κράζουν τα Ιεροσόλυμα από την κατάνυξη του κονιάκ και του Jack Daniel! Θεέ μου συγχώρα μας!

Και τώρα τί άλλο έκανε;
Είναι να απορεί κανείς με ποιό μυαλό και με ποιά λογική επέτρεψε ο Θεόφιλος στον εαυτό του να τον χρησιμοποιούν οι Ρώσοι ως «Δούρειο Ιππο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην προσπάθειά τους να μας διασπάσουν και να προκαλέσουν πρόβλημα στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο!

Σηκώθηκε τον Νοέμβριο και πήγε στη Μόσχα ολοπρόθυμος, παρέλαβε το βραβείο του Πατριάρχη Αλεξίου, συναντήθηκε με τον Πούτιν και τον Κύριλλο, τα είπανε, τα συμφωνήσανε και την επόμενη μέρα ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει Σύναξη των Προκαθημένων στην Ιορδανία.
Από πού κι ως πού να συγκαλέσει μία μαϊμού Σύναξη Προκαθημένων;Γίνεται; Δεν γίνεται! Και ωραία άντε συγκαλείς! Ποιός θα πάει; Οι συνήθεις ύποπτοι και υποχρεωμένοι στη Μόσχα! Οι υπόλοιποι;
Και έχει το δικαίωμα αυτός να συγκαλεί
Σύναξη Προκαθημένων;
Αυτό είναι προνόμιο μόνο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς! Ούτε ο εφιάλτης!
Τονίζουμε πως το δίκιο και σ’ αυτή την αντιπαλότητα που προκαλεί για μία ακόμα φορά το Πατριαρχείο της Μόσχας με αφορμή την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, είναι με το μέρος της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ιστορικά, εκκλησιαστικά, εκκλησιολογικά, κανονικά, ομιλούντες και κρίνοντες. Και αυτό αργά ή γρήγορα θα φανεί και θα επικρατήσει!
Είναι αλήθεια ότι χρόνια τώρα προσπαθεί το Πατριαρχείο της Μόσχας με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία να παράσχει πράγματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, υψώνοντας μεσότοιχα φραγμών, στήνοντας ενέδρες, υποσκάπτοντας τα ιστορικά και εκκλησιαστικά του προνόμια στο διοικητικό σύστημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διότι ο στόχος του είναι ένας και μοναδικός να αρπάξει τα πρωτεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αναδειχθεί η Μόσχα η «νεώτερη Ρώμη».
Χρησιμοποίησα εδώ την έκφραση «νεώτερη Ρώμη» κι όχι «τρίτη Ρώμη» (όπως τελευταία διάβασα μία πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη) , όπως αναφέρεται η Μόσχα από πολλούς, πολιτικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους.
Η έκφραση «τρίτη Ρώμη» είναι αδόκιμη κατά την μελέτη αυτή, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει πρώτη και δεύτερη Ρώμη, αλλά υπάρχει η «πρεσβυτέρα Ρώμη» και η «Νέα Ρώμη», δηλαδή η Κωνσταντινούπολη.
Και ο Θεόφιλος που ήταν και παραμένει ένα «τίποτα» μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο, εκμεταλλευόμενος την θέση του ως Πατριάρχης τους συνδράμει στα δόλια σχέδιά τους! Για να μην του κάνουν κακό οι Ρώσοι στα Ιεροσόλυμα!
Αλήθεια τί φοβάται κοτζάμ Πατριάρχης και έχει γίνει πειθήνιο όργανο των Ρώσων;Είμαστε περίεργοι να το μάθουμε!
Να ξέρει ότι το κακό κάποια στιγμή θα περάσει και οι Ρώσοι θα καθίσουν στα αβγά τους και τότε θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται όλα εκείνα που σήμερα αποκρύπτονται επιμελώς και αιωρούνται ως δαμόκλειος σπάθη επί της κεφαλής του Θεοφίλου.
Το μυστικό της λύσης του προβλήματος αυτού βρίσκεται στα χέρια της Αγιοταφικής Αδελφότητας και της Ελληνικής Κυβέρνησης! Και εξηγούμαι: Όπως συνήλθε προ 15 ετών η Αγιοταφική Αδελφότητα και αποκεφάλισε τον Ειρηναίο το αυτό μπορεί να πράξει και τώρα! Όλα δείχνουν ότι ο Πατριάρχης ευρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την Ιεραρχία του και τους Αγιοταφίτες Πατέρες οι οποίοι θέλουν μία μικρή σπίθα για να πάρουν μπροστά και να αναθαρρήσουν!
Αλλά και η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα!
Δεν γίνεται να αφήσει έναν τόσο επικίνδυνο άνθρωπο να τραυματίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία μας και να τον… χρηματοδοτεί! Εκτός και αν έχουμε αποφασίσει να αδιαφορήσουμε για το Παλαίφατο Πατριαρχείο μας και τα Πανάγια Προσκυνήματα και να χάσουμε τον έλεγχό τους. Σε μία τέτοια περίπτωση, ένα έχω να πω: αλλοίμονό μας!