You are currently viewing Η ευγνωμοσύνη του ευεργετηθέντος  Φιλαδελφείας Μελίτωνος στον ευεργέτη πολλών Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνα

Η ευγνωμοσύνη του ευεργετηθέντος Φιλαδελφείας Μελίτωνος στον ευεργέτη πολλών Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνα

  • Reading time:1 mins read
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Μεγάλη η κληρονομιά,η τιμή και η ευλογία να φέρεις το όνομα ενός τόσο μεγάλου Ιεράρχου.Το κουβαλάς σε όλη σου τη ζωή ως δώρο θεού ενίοτε ως Σταυρό αλλά ως ακάνθινο Στεφάνι, που μένεις στη σκιά του! Και να θέλεις για λίγο να το ξεχάσεις δεν μπορείς γιατί επι τω ακούσματι του και μόνον  όταν σε προσφωνούν  ή σε μνημονεύουν όταν ιερουργείς και χοροστατείς θυμάσαι μοιραία και εκείνον. Και αυτή η μοίρα φαίνεται πως ακολουθεί μέχρι τώρα  τον εμβληματικό Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου Σεβ. Φιλαδελφείας Μελίτωνα, πνευματικό ανάστημα του Γέροντος  Χαλκηδόνος Μελίτωνος και δεξιό βραχίονα μέχρι και προ ολίγων ετών του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Αλλά όπως σε όλα τα μεγάλα και θαυμαστά  έργα υπεισέρχεται ο διάβολος και τα ταράζει έτσι και εδώ υπήρξε ο κακοφορμισμός ο οποίος στέρησε από την Πατριαρχική Αυλή  την παλαιά της αίγλη και έκτοτε τίποτα δεν είναι το ίδιο.
Αφορμή για όλες αυτές τις σκέψεις μου έδωσε μια καλαίσθητη και προσεγμένη έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που κρατώ στα χέρια μου. Ένα βιβλίο που παραπέμπει ακριβώς στα παλιά καλά, ταπεινά  και ένδοξα χρόνια του Φαναρίου γιατί αναφέρεται στον επι σειρά πολλών δεκαετιών βιγλάτορα και ρυθμιστή της ζωής του, τον μεγάλο Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνα.
Η έκδοση λοιπόν που κρατώ στα χέρια μου είναι ένα βιβλίο που τιτλοφορείται «Ανέσπερον Φως εκ Φαναρίου». Είναι μια συλλογή περίπου 120 ανέκδοτων κειμένων του αειμνήστου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κυρού Μελίτωνος (Χατζή), μιας εμβληματικής μορφής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Και αποτελεί μεγάλη επιτυχία του επιμελούντος της εκδόσεως Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Μελίτωνος που πρόσθεσε ακόμη έναν πολύτιμο  κρίκο στον σύνδεσμο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με την θυγατέρα Ελλαδική Εκκλησία.
Αλλά μείζονος σημασίας είναι βεβαίως η προσφορά στο αναγνωστικό κοινό – και κυρίως στους Ιεράρχες – αυτού του θησαυρού των κειμένων του μεγάλου πνευματικού αναστήματος της Μητρός Εκκλησίας, του μακαριστού Χαλκηδόνος κυρού Μελίτωνος.
Οι λόγοι αναφέρονται σε Δεσποτικές εορτές, σε Κυριακές, στην Υπεραγία Θεοτόκο, σε Αγίους. Επίσης περιλαμβάνονται λόγοι του μακαριστού μεγάλου  Ιεράρχου σε χειροτονίες , διάφορες προσφωνήσεις-αντιφωνήσεις και συνεντεύξεις, καθώς και κάποια πρωτόλεια πονήματα. Όλα διαλεχτά και όλα με ουσιαστικό περιεχόμενο.
Όπως γράφει και στον πρόλογό του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο μακαριστός Γέρων Χαλκηδόνος «υπήρξε βαθυστόχαστος θεολόγος, εκπρόσωπος και εκφραστής μιας ζώσης, βιωματικής και υπαρξιακής θεολογίας, η οποία ήγγηζε την καρδίαν και τον νουν των πιστών και εντυπωσίαζε τους συνομιλητάς του».
Ο επιμελητής της έκδοσης, Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφίας κ. Μελίτων, πνευματικό τέκνο και ανάστημα του μακαριστού Γέροντος Χαλκηδόνος, προλογίζοντας στην «Προθεωρία Τιμής και Μνήμης» μας εισαγάγει στα κείμενα, τα οποία όπως σημειώνει «αποτελούν μαρτυρίαν αληθή του «πιστεύω» και της «εκφράσεως» της πορείας ουχί βεβαίως μόνον μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου• αλλά είναι ο διηνεκής πόνος και το άλγος• το κλέος και η δόξα• το μαρτύριον και η μαρτυρία• το φως και η αλήθεια και η χάρις της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως».
Και βεβαίως η επιμέλεια αυτού του σπουδαίου έργου που προσφέρεται στους αναγνώστες είναι προϊόν «βαθέος σεβασμού και αγάπης υιικής και κόπου πολλού και ευγνωμοσύνης και καρδιακής ευχαριστίας προς τον πολιόν Γέροντα του Φαναρίου, τον Χαλκηδόνος Μελίτωνα τον πάνυ», όπως γράφει ο άγιος Φιλαδελφείας, ο οποίος μας προσκαλεί να «εντρυφήσωμεν πάντες»!Και  είναι προς τιμήν του που προέβη στην έκδοση αυτή. Και μολονότι δεν είναι από τους ευνοημένους της νέας τάξης πραγμάτων ζωντανεύει για μια ακόμη φορά  τον Γέροντα Μελίτωνα. Και άλλοι που ευνοήθηκαν περισσότερο, στα μίλια δόξας που διήνυσαν τον ξέχασαν ή δεν τον θυμήθηκαν όσο του άξιζε. Έτσι είναι η ζωή! Κι έτσι είμαστε οι άνθρωποι.
Και να πούμε, τέλος  μιαν ακόμη αλήθεια. Από τότε που ανέλαβε Διευθυντής της Απ. Διακονίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος- τα χρόνια του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος είχε διαπιστώσει τα ταλέντα του και τις επιδόσεις του γιαυτό και του ανέθεσε τον νευραλγικό αυτό τομέα με την πανορθόδοξη δύναμη και εμβέλεια-  όλες οι εκδόσεις της Α. Δ.  είναι προσεγμένες, και πραγματικά ο Σεβ.  Φαναρίου καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε ο ιστορικός αυτός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος να κατέχει την θέση που του ανήκει τόσο στον εκκλησιαστικό χώρο όσο και στο χριστεπώνυμο πλήρωμα.
Και μόνο το γεγονός ότι ένα τέτοιο βιβλίο για τον Μελίτωνα Χατζή εξεδόθη από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος δείχνει την αξία της και την προσφορά της σε έναν κόσμο ραγδαία μεταβαλλόμενο και σε μια Εκκλησία που είναι κακέκτυπο του παλιού καλού εαυτού της και παραμάγαζο   αυτών που την διαφεντεύουν.
Σε μία τέτοια Εκκλησία δεν υπάρχει δυστυχώς πάντα δυνατότητα διαλεκτικής και αληθείας αφού ουδείς αγαπά αληθινά και ανυστερόβουλα. Και οι Ιεράρχες μας δεν  χωράνε ούτε στον εαυτό τους. Ψάχνονται να αποδράσουν και από αυτόν.
🔺Το βιβλίο θα το βρείτε σε όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία. (σελ. 615, λ.τ. 20 ευρώ).
🔺 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, πνευματικό ανάστημα του Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος και Επιμελητής της εκδόσεως «Ανέσπερον Φως εκ Φαναρίου».