You are currently viewing Μικρά παιδιά μαθαίνουν να ζυμώνουν πρόσφορο!

Μικρά παιδιά μαθαίνουν να ζυμώνουν πρόσφορο!

  • Reading time:3 mins read
Του π. Ηλία Μάκου

 

Μεγάλο πράγμα μικρά παιδιά να έρχονται σε επαφή με το λειτουργικό πνεύμα της Εκκλησίας. Και να το καταχαίρονται…

Αυτό γίνεται στην ενορία του αγίου Νικολάου Ελμπασάν Αλβανίας, όπου αγοράκια και κοριτσάκια του κατηχητικού μαθαίνουν να ζυμώνουν πρόσφορο από τους κατηχητές τους!

Και δεν μαθαίνουν μόνο τη  διαδικασία παρασκευής, αλλά και την ιερότητά της, αφού προσεύχονται πριν ξεκινήσουν και το θυμιατήρι καίει, δίπλα στην εικόνα και τα αναμμένα κεριά.

Θυμιατίζονται τα υλικά σταυροειδώς τρεις φορές, λέγοντας: «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Τι όμορφη αυτή η μάζωξη, που τη βλέπει κανείς στην πολυθρησκευτική κοινωνία της Αλβανίας και δύσκολα τη συναντά, πλέον,  στην Ορθόδοξη Ελλάδα.
Μέσα από την εκμάθηση παρασκευής του πρόσφορου τα παιδάκια νιώθουν και ομολογούν ότι ο Χριστός είναι η Αλήθεια και η σωτηρία του κόσμου.
Και τα διαπερνά η λειτουργική ζωή της Εκκλησίας με δραστικότητα, σαν κοπτερή πνοή.
Έτσι ο Χριστός, εισδύει στα μύχια της ύπαρξής τους για να δημιουργήσει το σεισμό της πίστης και για να αποθέσει τη γαλήνη στις ψυχούλες τους.
Αναζητούν με ειλικρίνεια και βρίσκουν το Χριστό μέσα τους.
Και μέσω Αυτού ψάχνουν κάτι καλύτερο. Πιο πολλή δικαιοσύνη. Πιο πολλή αγάπη.
Και φανερώνουν το εσωτερικό τους. Την καρδιά τους. Μ’ όλη την ευγένεια και την ανωτερότητα και τις αρετές και τα αγνά στολίσματα. Με τα ιδανικά, που την πλημμυρίζουν…
Και ας είναι μικρά παιδιά.
***
Το πρόσφορο παρασκευάζεται κατά κανόνα με προζύμι. Σε μια λεκάνη υπάρχει το αλεύρι. Μέσα σε λίγο ζεστό νερό λιώνεται το προζύμι και ρίχνεται και το αλάτι.
Όταν τελειώσει το ζύμωμα, θα πλασθεί το στρογγυλό καρβέλι, που αφήνεται σε κερωμένο ταψί.
Σκεπάζεται το πρόσφορο με καθαρή, ειδικά για το σκοπό αυτό, πετσέτα σε ζεστό μέρος για 15 με 20 λεπτά.
Μετά ξεσκεπάζεται και λέγοντας την ευχή: ”Δι ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ελέησον ημάς Αμήν”, τοποθετείται επάνω του η σφραγίδα (ξύλινες και σκαλιστές είναι συνήθως οι σφραγίδες, με τις οποίες σφραγίζονται τα πρόσφορα, αφού αποφεύγονται οι πλαστικές και κατασκευάζονται μεγάλη δεξιοτεχνία).
Το πρόσφορο είναι στρογγυλό και συμβολίζει το «άναρχον» και «ατελεύτητον» του Θεού. Παλαιότερα, προ της αλώσεως, χρησιμοποιούνταν τετράγωνα πρόσφορα. Η σφραγίδα, που «πατιέται» επάνω στο ζυμάρι, εικονίζει ένα σταυρό. Το κάθετο τμήμα του απαρτίζεται από τρία ισομερή τετράγωνα τεμάχια, καθένα εκ των οποίων εικονίζει σταυρό, και στα τέσσερα άκρα του τα γράμματα ΙΣ-ΧΡ-ΝΙ-ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά).
Στο οριζόντιο τμήμα του ο σταυρός περιλαμβάνει δύο τετράγωνα εκατέρωθεν του κεντρικού, που εικονίζουν το μεν την Παναγία, σε σχήμα τριγώνου με τα αρχικά Μ και Θ (Μήτηρ Θεού), το δε τα 9 τάγματα των αγγέλων σε σχήμα 9 μικρών τριγώνων σε σειρές από τρία τριγωνάκια σε κάθε σειρά.
Από όλα τα κομμάτια που έχουν τοποθετηθεί επί του Αγ. Δισκαρίου, μόνο το κεντρικό, δηλαδή ο Αμνός, γίνεται με την επίκληση του Αγ. Πνεύματος, Σώμα Χρίστου. Τα άλλα απλώς εξαγιάζονται και ευλογούνται. Γι’ αυτό και δεν τοποθετούνται μέσα στο Αγ. Ποτήριο αναμειγνυόμενα με το Αίμα του Κυρίου, όταν πρόκειται να γίνει η Θεία Κοινωνία των πιστών.
Και το πρόσφορο βοηθάει να έχουμε τα μάτια της ψυχής μας ανοιχτά. Για να βλέπουμε τα θαυμάσια του Θεού και να διαλαλούμε τα μεγαλεία Του. Και έτσι να ενισχύεται η πίστη μας στον Αναστάντα Κύριο, αλλά και να δοξάζεται με τα λόγια και τα έργα μας το όνομά Του.
ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ
Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος έκοψε τη βασιλόπιττα για τους κατηχητές και τις κατηχήτριες της Μητρόπολης.
Και όλοι αλληλοευχήθηκαν τούτο το χρόνο, αλλά και όλο το γήινο βίο, να είναι ευλογημένος και λυτρωτικός και να γεμίζει τις καρδιές ο λόγος του Χριστού. Σύγκαιρα οι ικεσίες και οι δεήσεις ας πετυχαίνουν να συντροφεύεται πάντα το έργο της κατήχησης από τη θεία χάρη.
Έτσι ο λόγος του Χριστού θα γίνεται δραστικός και “ενεργής”. Θα είναι λόγος ζωής και ανάστασης.
Ιεραποστολική δράση και προσευχή αχώριστα και αδελφωμένα. Έτσι εξασφαλίζεται η νίκη μας. Η νίκη Του…