You are currently viewing Μια χειροτονία Επισκόπου, ένας Αρχιεπίσκοπος προεξάρχων, δύο φανεροί δελφίνοι συλλειτουργοί, ένας outsider και δύο  εκκολαπτόμενοι…

Μια χειροτονία Επισκόπου, ένας Αρχιεπίσκοπος προεξάρχων, δύο φανεροί δελφίνοι συλλειτουργοί, ένας outsider και δύο εκκολαπτόμενοι…

  • Reading time:1 mins read

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα και στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Δημητρίου, η χειροτονία ενός ακόμη νέου Επισκόπου της Εκκλησίας μας από τους δέκα που εξέλεξε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον περασμένο Οκτώβριο. Ήταν η χειροτονία του Θεοφ. Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου,Πρωτοσυγκέλλου μέχρι τώρα  της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Πρόκειται για έναν φέρελπι και ταλαντούχο κληρικό, η προαγωγή του οποίου γέμισε με χαρά όχι μόνο τους οικείους του και τους κοντινούς του, αλλά και όλους όσους τον γνωρίζουν και τον αγαπούν! Και έχει πολλά πνευματικά παιδιά που τα καθοδηγεί και τα σκέπει ως πνευματικός πατέρας.

Η χειροτονία του νέου Επισκόπου Νικοδήμου έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συμμετείχαν ως συλλειτουργοί οκτώ ακόμη Ιεράρχες. Και στη χειροτονία αυτή υπήρξε μια φοβερή σύμπτωση, έστω και τυχαία… Συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος και δύο δελφίνοι, οι οποίοι έχει γραφτεί κατ´επαναληψη ότι όταν έλθει η ώρα,θα διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

 

Πρόκειται για τους Σεβ. Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο. Ξεκίνησαν ως συνοδοιπόροι και φίλοι και ο Σεβ. Σύρου κατέβαλε επί Αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου φιλότιμες και αγωνιώδεις  προσπάθειες μέχρι να δει τον φίλο του τότε Αρχιμανδρίτη καθηγητή, σε Μητροπολίτη.

Στη συνέχεια όμως, οι δρόμοι τους μπερδεύτηκαν και χώρισαν, όταν έγινε γνωστό ότι και οι δύο στοχεύουν στον ίδιο στόχο, στον θρόνο του Πρώτου! Το γεγονός αυτό δημιούργησε μια πόλωση και ψύχρανε το κλίμα! Άλλωστε έχουν τραβήξει και διαφορετικούς δρόμους. 

Ο Σεβ. Σύρου Δωρόθεος διατηρεί και θέλει να έχει καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Και αυτό φάνηκε και στην τελευταία Ιεραρχία, κατά τις εργασίες της οποίας δεν παρέλειπε να περνά από το έδρανό του και να ασπάζεται το χέρι του.Παράλληλα έχει άριστες σχέσεις με τον Σεβ. Νέας Ιωνίας Γαβριήλ ο οποίος έχει την ικανότητα να ελίσσεται και να λύνει θέματα που λιμνάζουν.

Σε αντίθεση με τον Σεβ. Σύρου, ο έτερος δελφίνος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο. Υψώνει φωνή και εκφράζει συχνά τις διαφορετικές απόψεις του. Στην κρίση που δημιουργήθηκε επί Τσίπρα( τότε που πήγαν να εξοστρακίσουν τον κλήρο από το δημόσιο λογισμικό)ο ρόλος του Σεβ. Μεσαηνίας υπήρξε καταλυτικός της κοροιδίας που επωάζετο  εις βάρος της  Εκκλησίας και του ιερού κλήρου. Επίσης να πούμε ότι ο Σεβ. Μεσσηνίας κατά την προϊούσα Ιεραρχία όλοι έβλεπαν ότι δεν έδειχνε την ίδια σεβαστική προσήλωση στον Αρχιεπίσκοπο. Ούτε από το έδρανό του  περνούσε, ούτε χειροφιλήματα έκανε. Ήταν μάλλον αδιάφορος.

Άλλωστε και ο Αρχιεπίσκοπος συχνά λέγει σε κάποιους από τους συνομιλητές του «όταν θα γίνει ο Μεσσηνίας Αρχιεπίσκοπος θα καταλάβετε». Λες και θέλει να μας προκαταλάβει αρνητικά. Αλλά και άλλοι τα έλεγαν επί Σεραφείμ για τον Χριστόδουλο.

Εκτός όμως, από τους δυο προβεβλημένους δελφίνους, συλλειτούργησαν και τρεις  ακόμη Μητροπολίτες  που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ανάλογο ρόλο υποψηφίου Αρχιεπισκόπου  την επόμενη ή την μεθεπόμενη  μέρα!

Ο ένας ως outsider. Πρόκειται για τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Άλλωστε ακούγεται τελευταία ότι ο Άγιος Χαλκιδος θα αποτελέσει την έκπληξη των Αρχιεπισκοπικών εκλογών αν δεν βγει το πρώτο σενάριο. Και σίγουρα από τη θέση αυτή θα μπορούσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος να ζητήσει από τους συνεπισκόπους του να τον προτιμήσουν και να τον εκλέξουν ως Πρώτο της Εκκλησίας.Έχοντας a priori 3-4  ψήφους είναι μια αρχή που σε ενθαρρύνει να το τολμήσεις.

Άλλωστε η δραστηριότητα και η αποτελεσματικότητα στην προώθηση και προαγωγή των συνεργατών του  σε καίριες θέσεις έχει καταπλήξει τους πάντες και συζητείται ευρέως. Ίσως γι’ αυτό δεν δημιουργεί αίσθηση το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος Αρχιεπίσκοπος την επόμενη μέρα. Μένει να το δούμε.

Εκτός από τους τρεις Μητροπολίτες  της αυτής σειράς και προερχόμενους από την ίδια ιστορική πτέρυγα των Χριστοδουλικών-αφού εξελέγησαν και οι τρεις επί Χριστοδούλου- έλαβαν μέρος στη θεία λειτουργία  και δύο ακόμη. Ο ένας έχει κάνει την διαδρομή του ως Μητροπολίτης και έχει δώσει δείγματα γραφής μέχρι τώρα. Αν και αεικίνητος και πανταχού παρών φροντίζει να είναι διακριτικός και προσεκτικός, γι’ αυτό και.. «εκκολαπτόμενος»! Είναι νέος, δυναμικός, δραστήριος και φλερτάρει το καλύτερο, που είναι ο εχθρός του καλού! Πρόκειται για  τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου αφού ήταν Πρωτοσύγκελλός του, τον Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών. Μπορεί να μην έχει εκδηλώσει επιθυμία ποτέ, αλλά θα μπορούσε δυνητικά να θεωρηθεί και αυτός ως υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θώκο όταν έλθει η ώρα της γενιάς του.

Ο τελευταίος αλλά όχι έσχατος είναι ο νεοεκλεγμένος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος. Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη για να του χρεώσουμε βλέψεις για τον Πρώτο θρόνο, αφού δεν πρόλαβε να χαρεί ακόμη την όμορφη Θεσσαλονίκη. Αλλά ξεκινά με μία κεκτημένη ταχύτητα. Και όταν έλθει η ώρα της γενιάς αυτής των Ιεραρχών και αναλόγως της διαδρομής που θα έχει διανύσει, θα μπορούσε να παίξει ρόλο για την μεθεπόμενη μέρα!

Μένει να δούμε, αν ζούμε -γιατί ο Αρχιεπίσκοπος χαίρει άκρας υγείας, παρά τα προβλήματά του- πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα.Και για να ειναι πλήρες το ρεπορτάζ από το συλλείτουργο απουσίαζε ο Σεβ. Πατρών Χρυσόστομος, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως έναν εν δυνάμει υποψήφιο Αρχιεπίσκοπο.

Οι άνθρωποι σχεδιάζουν, αλλά ο Θεός χαμογελάει. Ποιός φανταζόταν ότι την υποψηφιότητα Θεσσαλονίκης θα προλάβει ο θάνατος τόσο τον Λαγκαδά Ιωάννη όσο και τον Δράμας Παύλο; Και παρά τις προσπάθειες εκλεκτών Ιεραρχών, τελικά η νύμφη του Θερμαϊκού εδόθη στον ευγενή και καλόκαρδο Φιλόθεο, που ίσως ποτέ δεν φανταζόταν αυτήν την εξέλιξη για τον εαυτό του, όταν ξεκινούσε την εκκλησιαστική του διαδρομή στην όμορφη Χαλκίδα. Και την πορεία του αυτή πρέπει να την πιστώσουμε στον διορατικό Σεβ. Χαλκίδος κ.Χρυσόστομο ο οποίος  διαθέτει όπως αποδεικνύεται την λειτουργία της ανάθεσης.

«Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει»! Η τυχαία συγκυρία όλων αυτών που αναφέραμε, (μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά!), μπορεί να απασχολήσει τον εκκλησιαστικό δημοσιογράφο και ιστορικό του μέλλοντος.

Ας κρατήσουμε στο αρχείο τις φωτογραφίες από την χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πώς εξελίσσονται τα γεγονότα.

Και σίγουρα θα θυμόμαστε πως ο Αρχιεπίσκοπος της επόμενης μέρας έλαβε μέρος στη χειροτονία του Θεοφ. Σκοπέλου κ. Νικοδήμου.

Και εν κατακλείδι να αναφέρουμε ότι παρέστη ως συμπροσευχόμενος και ο Σεβ. Σπάρτης Ευστάθιος ο οποίος ήταν υποψήφιος Αρχιεπίσκοπος  στις εκλογές του 2008, τότε που εξελέγη ο Ιερώνυμος. Έκτοτε ο Ευστάθιος αποσύρθηκε  και περιορίστηκε στην επαρχία του χωρίς να αναπτύξει ποτέ κλίμα αντιπολίτευσης στην Ιεραρχία. Και αυτό του το χρωστά ο Ιερώνυμος αλλά και ολόκληρη η Ιεραρχία διότι δεν την δίχασε όπως έκανε ο Ιερώνυμος το 1998 όταν έχασε από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και του έκανε την ζωή του δύσκολη.