You are currently viewing Λόγοι παραμυθίας και συμβουλών Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου προς οικογένειες

Λόγοι παραμυθίας και συμβουλών Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου προς οικογένειες

  • Reading time:1 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ.Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος χοροστάτησε στην τρίτη και τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της φετινής Μεγάλης Εβδομάδας στο παρεκκλήσιο του Αγίου Παύλου, ευρισκόμενο εντός του κτιρίου της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν. Στο παρεκκλήσιο της Αρχιεπισκοπής, ως γνωστόν, τελούνται όλες οι Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών και μεταδίδονται ηλεκτρονικώς ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως.

Τους ύμνους της Προηγιασμένης Λειτουργίας  έψαλλαν κατανυκτικά καλλίφωνοι πατέρες της συνοδείας του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, σε αμφότερες τις γλώσσες ελληνιστί και αγγλιστί. Ξεχωριστός πλήρης νοημάτων, μηνυμάτων και διδασκαλιών είναι ο ύμνος, «Νυν αι δυνάμεις των ουρανών συν ημίν αοράτως λατρεύουσι, ιδού γαρ εισπορεύεται ο Βασιλεύς της δόξης. Ιδού θυσία μυστική τετελειωμένη δορυφορείται …» ο οποίος ψάλλεται στην Προηγιασμένη Λειτουργία, αντί Χερουβικού.

Στο τέλος της Προηγιασμένης ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απηύθυνε λόγους παραμυθίας και συμβουλών προς τα ζεύγη και τις οικογένειες εν γένει που παραμένουν υποχρεωτικά κατ’ οίκον λόγω της λοιμικής πανδημίας του κορωνοϊού. Αφορμή έλαβε από το σχετικό Ανάγνωσμα από την Προηγιασμένη Λειτουργία αναφερόμενο στα παθήματα του Ιώβ και το μέγεθος της υπομονής και της καρτερίας με το οποίο τα αντιμετώπισε, με αποτέλεσμα να επικρατήσει και η γνωστή φράση «Ιώβειος υπομονή».

Ο Αρχιεπίσκοπος αφού περιέγραψε τα παθήματα του Ιώβ και τις πληγές οι οποίες είχαν καλύψει το σώμα του, είπε και τα εξής: «Είχε πληγές στο σώμα του από πάνω μέχρι κάτω τα πόδια του τις οποίες έξυνε με πέτρες που εύρισκε γύρω του για να μπορέσει να απαλύνει τον πόνο και την συμφορά που τον είχε βρει. Σαν να μην έφτανε όλο αυτό ερχόταν συχνά και η γυναίκα του η οποία αντί να τον παρηγορήσει, να τον περιποιηθεί, να τον αγκαλιάσει, να του συμπαρασταθεί, του γκρίνιαζε. Του έλεγε, πώς κατάντησες! Έχασες τα παιδιά  σου τα οποία εγώ με τόσο πόνο τα γέννησα, τα ανέθρεψα και τα μεγάλωσα. Έχασες την περιουσία σου, έχασες τα πάντα και τώρα έχω γίνει δούλα και γυρίζω σαν ζητιάνα από σπίτι σε σπίτι και παρακαλώ να βραδιάσει για να κοιμηθώ και να ξημερώσει μια άλλη μέρα». Πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, πως, «δεν του έμεινε κανείς του Ιώβ να σταθεί δίπλα του να τον παρηγορήσει και να τον προσέχει στην συμφορά του».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος, είπε: «Αυτή την εποχή είμαστε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας, με τις οικογένειες μας, μας έχει βρει μια μεγάλη δυσκολία. Ολοι περνάμε δύσκολα. Είμαστε συνέχεια μαζί με την οικογένεια μας. Θα παρακαλούσα τα ανδρόγυνα να μην μαλώνουν μεταξύ τους. Να δείχνουν κατανόηση ο ένας στον άλλον. Να είναι αγαπημένοι, να περιποιούνται ο ένας τον άλλον, διότι τώρα πραγματικά δοκιμάζεται η αγάπη σας και η οικογενειακή σας ειρήνη. Είναι δύσκολα, το καταλαβαίνω, αλλά όπως είπε και ο Ιώβ σήμερα , εάν δεχθήκαμε τα καλά από τον Θεό, τώρα δεν θα υποφέρουμε και τα άσχημα; Δεν θα υποφέρουμε και αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούμε; Και προς Θεού, μην πείτε ποτέ αυτό που είπε η γυναίκα του Ιώβ στον άνδρα της ότι καλύτερα να αρνηθείς το όνομα του Θεού και να πεθάνεις». Πρόσθεσε συμβουλεύοντας τα ζεύγη και τις οικογένειες «είναι δύσκολες οι στιγμές, είμαστε όλοι κλεισμένοι στο σπίτι και εκνευρισμένοι, αλλά ποτέ να μην χάνετε τον έλεγχο. Να μην πείτε κουβέντες και λόγια βαριά με τα οποία θα πληγώσετε ο ένας τον άλλον. Αλλά να φροντίσετε η ευκαιρία που είμαστε όλοι κλεισμένοι μέσα, να είναι ευκαιρία να εμβαθύνουμε την αγάπη μας. Να δείξουμε πιο πολύ την αγάπη μας ο ένα ς προς τον άλλον, αλλά να μην ξεχάσουμε και τον Θεό. Να δείξουμε στον Θεό ότι είμαστε υπομονετικοί σαν τον Ιώβ στις δυσκολίες και ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας αλλά πιστεύομε στο Θεό και θα έλθουν καλύτερες μέρες. Καλή Ανάσταση σε όλους».