You are currently viewing Λατρευτικές- εκκλησιαστικές κι επιστημονικές εκδηλώσεις, για την αγία Κυράννα στην μητρόπολη Λαγκαδά

Λατρευτικές- εκκλησιαστικές κι επιστημονικές εκδηλώσεις, για την αγία Κυράννα στην μητρόπολη Λαγκαδά

  • Reading time:1 mins read

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα κορυφώθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, της οποίας την ιερά μνήμη εορτάζει η Αγία μας Εκκλησία την 28η Φεβρουαρίου κ.έ.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, εις τον πάνσεπτο και περικαλέστατο φερώνυμο Ιερό Ναό της κωμοπόλεως της Όσσης, τελέσθηκε Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, ο οποίος χοροστάτησε και εις τον Όρθρον, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θερμών κ.κ. Δημητρίου, Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου και Ρηγίου κ.κ. Ειρηναίου καθώς και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων.

Στο κατάμεστο από πλήθος πιστών και προσκυνητών Ιερό Ναό της Αγίας, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής των Αν.Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου και τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας κ. Παναγιώτη Σκαλτσή, εκπρόσωποι της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, καθώς και αντιπροσωπείες της μαθητιώσας νεολαίας και των πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.

Τα αναλόγια του Ιερού Ναού λάμπρυναν με την παρουσία τους και την άριστη απόδοση των ύμνων προς της Αγία, η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και η χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά «Δαμασκηνός ο Στουδίτης», υπό την άριστη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου κ. Ραφαήλ Ασδρέ.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως περί της εορτής και των Νεομαρτύρων, ενώ αναφέρθηκε και σε σύγχρονα προβλήματα και προβληματισμούς που κυριαρχούν στην πατρίδα μας.

Προ της Απολύσεως της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, διαβάστηκαν τα κόλλυβα της τιμωμένης Αγίας Κυράννης, ενώ πραγματοποιήθηκε και η Ιερά Λιτάνευσις των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων και της Θαυματουργού Εικόνος της Αγίας, που ετέθησαν και προς προσκύνηση και Αγιασμό των παρευρισκομένων Πιστών.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους Αρχιερείς που προσήλθαν από τις επαρχίες τους για να συνεορτάσουν την μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, ενώ απένειμε και την ύπατη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης, ο οποίος και λάμπρυνε ιδιαιτέρως με την παρουσία του, τις εόρτιες εκδηλώσεις της Μητροπόλεως.

Εν συνεχεία ακολούθησε, η ΣΤ΄ Θεολογική – Αγιολογική Ημερίδα, εις Τιμήν και Μνήμην της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, η οποία εφέτος είχε ως γενικό τίτλο: «Νεομαρτύρων Χορείαι».

Στο πρώτο μέρος της Θεολογικής Ημερίδος, ανεγνώσθησαν τα χαιρετιστήρια μηνύματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητο, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Σκαλτσής και ο Βουλευτής των Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, και ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εμπνευστής και διοργανωτής της ημερίδος, ο οποίος παράλληλα και εκήρυξε και την έναρξη του Θεολογικού Συνεδρίου.

Κατά την διάρκεια της Α΄ Συνεδρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την άριστη Προεδρεία του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, πρώτος εισηγητής ήταν ο λόγιος μοναχός και πρώην Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Μάξιμος Ιβηρίτης, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «1. Παλαιοί Μάρτυρες-Νέοι Μάρτυρες-Μαρτυρολόγια. 2. Το Άγιον Όρος – Κολυμβήθρα αναβαπτισμού Νέων αθλητών του Χριστού κατά την περίοδον της Τουρκοκρατίας», ενώ εν συνεχεία στην δεύτερη εισήγηση ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογιάς και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου διά την νόσον του Altheimer, λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του γήρατός της Μητροπόλεως Λαγκαδά κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, ανέπτυξε το θέμα: «Η αγάπη εις το μαρτύριον η υπερβαίνουσα το άλγος».

Το δεύτερο μέρος της Θεολογικής Ημερίδος, πραγματοποιήθηκε υπό την έμπειρη Προεδρεία του Πρόεδρου του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., κ. Παναγιώτη Σκαλτσή και κατά την διάρκεια της, πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Ηλίας Χρυσoστομίδης, Δρ. Φιλολογίας και Ιστορικός ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Εμπλουτίζοντας τοπικά αγιολόγια: η περίπτωση της τιμής νεομαρτύρων και νέων οσίων στη βορειοδυτική πλευρά της λιμνολεκάνης του Λαγκαδά», ενώ στην δεύτερη κατά σειρά εισήγηση ο κ. Τρύφωνας Τσομπάνης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ομίλησε με κύριο θέμα: «Οι Νεομάρτυρες στην Εικονογραφία».

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές καθώς και ερωτήσεις που απεύθυναν οι παρακολουθούντες προς αυτούς, ενώ η ΣΤ΄ Αγιολογική Ημερίδα έκλεισε με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ευχαρίστησε μεταξύ των άλλων τόσο την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την αποστολή των χαιρετιστήριων μηνυμάτων τους, όσο και όλους όσους ομίλησαν και ανέπτυξαν με τόσο μεστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τα θέματά τους, τα οποία και μας έδωσαν πολλές και καινούργιες πληροφορίες γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο των Νεομαρτύρων, βοηθώντας όλους τους παρισταμένους να γνωρίσουν καινούργια πράγματα γύρω από το Βίο και την σημασία του Μαρτυρίου τους.