You are currently viewing Λαμπρά εορτάστηκε η Κοίμηση της Παναγίας στην Εκκλησία της Αλβανίας

Λαμπρά εορτάστηκε η Κοίμηση της Παναγίας στην Εκκλησία της Αλβανίας

  • Reading time:6 mins read
Του π. Ηλία Μάκου
 
Με τη βεβαιότητα ότι η Παναγία και μετά τη μετάστασή της στους ουρανούς δεν έχει εγκαταλείψει τον κόσμο, αλλά με την ίδια μητρική φροντίδα εξακολουθεί να μεσιτεύει στον Μονογενή της, εόρτασαν οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας την Κοίμηση της Θεοτόκου.

 

Στον καθεδρικό ναό των Τιράνων “Ανάσταση” ιερούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, πλαισιούμενος από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ. 

Στο ναό του Αγίου Χαρραλάμπους των Αγίων Σαράντα, που εγκαινιάστηκε στις 15 Αυγούστου του 2011, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος κατά την εορτή της Κοίμησης της Παναγίας.

Μάλιστα χειροτόνησε σε διάκονο το μοναχό Λουκά, που κατάγεται από το Αίγιο, ωστόσο επί χρόνια προσφέρει ιεραποστολικό έργο στην Αλβανία και είναι εγκατεστημένος στη Μονή του Κηπαρού. 

Ακόμη χειροθέτησε σε υποδιάκονο τον Γρηγόρη Παπασάβα από τους Δρυμάδες Χειμάρρας, σπουδαστή της Ορθόδοξης Ακαδημίας του Δυρραχίου “Ανάσταση”. 

Στον απλό, αλλά μεστό σε νοήματα κηρυγματικό λόγο του ο   Αρχιμανδρίτης Σωτήριος (Τσιάφος),τόνισε ότι είναι πάντοτε ζωντανή παρουσία της Παναγίας στη ζωή του κάθε πιστού, αφού σ’ Εκείνη απευθύνεται για τα προβλήματά του και ζητάει τη βοήθεια Της.

Πραγματικά, η Μητέρα του Θεού απλώνει τη σαγήνη της αγάπης της και μας οδηγεί σε μετάνοια και επίγνωση αληθείας. Ελκύει σαν με γλυκό αγκίστρι τον αποροσανατολισμένο και ταλαιπωρημένο άνθρωπο.

Και στον πιο πεσμένο η Παναγία δεν παύει να βλέπει μια ψυχή, τραυματισμένη ίσως, πεταμένη στη λάσπη, που όμως δεν έπαψε να έχει ατίμητη αξία, αφού κρύβει μέσα της τον θεϊκό σπινθήρα, την αθάνατη ψυχή.

Ανήμερα της Παναγίας ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος ιερούργησε στον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας.

Την παραμονή χοροστάτησε στον εορτάζοντα ναό της Σεκίστας, όπου εψάλη εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε στο ναό του Αγίου Αθανασίου της πόλης και μετά τη θεία λειτουργία οι πιστοί έλαβαν κέρασμα στο πνευματικό κέντρο του ναού. 

Εόρτασε και η Παναγία στη Βοτίτσα  του Βερατίου, όπου λιτανεύτηκε η εικόνα της Κοιμήσεως της Παναγίας την Παραμονή, όπως και ο ναός της Παναγίας στο Σίνγια του Βερατίου. 

Και στο Μοναστήρι αγίου Βλασίου τιμήθηκε η Κοίμηση της Παναγίας, με εσπερινό, την παραμονή,  μετ’ αρτοκλασία, προς το τέλος του οποίου λιτανεύτηκε περιμετρικά του ναού η εικόνα της Κοιμήσεως της Παναγίας, καθώς και όρθρο και θεία λειτουργία ανήμερα.   

***

Παντού στον Ορθόδοξο κόσμο, και στην Αλβανία, η Παναγία έχει καθιερωθεί ως μεσίτρια, που ενώνει τη γη με τον ουρανό, τον αισθητό κόσμο με τη νοητή ωραιότητα.

Έτσι πανηγυρίστηκε ένας θάνατος ασυνήθιστος, ο θάνατος της Παναγίας, που γέννησε τη Ζωή. Δεν είναι φθορά και αφανισμός η Κοίμησή της, αλλά μετάθεση στον ουρανό.

Το φιλόστοργο πρόσωπό της με το γλυκό και ιλαρό βλέμμα της γαληνεύει τις ψυχές των ανθρώπων και τις ενισχύει στον καθημερινό αγώνα.

Με αγνά καρδιακά κύμβαλα και με εύηχη ψυχική σάλπιγγα και οι πιστοί στην Αλβανία παρακαλούν ακατάπαυστα την Παναγία να υψώσει τα άγια χέρια της, που αγκάλιασαν το Θεό και ως μητέρα όλων να ικετεύει για αυτούς και τον κόσμο ολόκληρο.