Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζεται με ένα διαφορετικό πανηγυρικό χρώμα στο νησί των Φαιάκων, καθώς στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας διαφυλάσσεται το ιερό σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη αποκατάσταση των ιερών εικόνων την περίοδο της εικονομαχίας.
Η τελετή λιτάνευσης τόσο του ιερού σκηνώματος της Αγίας, αλλά και της ιστορικής Ιεράς εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, επονομαζόμενη Παναγία Δημοσιάνα, η οποία τα παλαιότερα χρόνια λιτανεύονταν κάθε μήνα στη πόλη της Κέρκυρας προς αγιασμό των κερκυραίων πιστών, πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης συνοδευόμενη κατά παράδοση από τις φιλαρμονικές της πόλης, μαθητικών τμημάτων αλλά και προσκόπων. Επιπλέον την λιτάνευση ακολουθούν κερκυραίοι πιστοί οι οποίοι κρατούν ιερές εικόνες από τα σπίτια τους, που πολλές από αυτές είναι και ιστορικά κειμήλια καθώς κάθε γωνιά του νησιού της Κέρκυρας μαρτυρεί ιστορία αιώνων. Στο κέντρο της πόλης και όταν η πομπή φθάσει στη πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνος, πραγματοποιείται η δέησης και ταυτόχρονα με το Σύμβολο της Πίστεως αναγιγνώσκονται τα αποσπάσματα του τόμου της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, όπου και ο Σεβασμιώτατος εκφωνεί χαιρετισμό στους παρισταμένους εκπροσώπους των αρχών και εις τον λαό του Θεού.
Στον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος εξέφρασε τις ανησυχίες του και τον προβληματισμό του, ότι καθώς λιτανεύονται οι εικόνες του Κυρίου μας, οι εικόνες της Παναγίας μας αλλά και των Αγίων και τιμώνται παγκοσμίως, η εικόνα του ανθρώπου που πλάστηκε κατ’ εικόνα Θεού περιφρονείται και υποβιβάζεται, καθώς οι πολεμικές συρράξεις, οι κατά τόπους φτώχεια και ανέχεια των πληθυσμών και όλων των φαινομένων, μάλιστα σε μία εποχή που η ανθρωπότητα επαίρεται για τις επιτυχίες της ηλεκτρονικής ζωής και του πολιτισμού, να ατιμάζονται και να δολοφονούνται οι άνθρωποι σε πολλά διαμερίσματα του πλανήτη μας. Η υποκρισία είναι η σύγχρονη αίρεση των εικονοκλαστών έναντι της ανθρωπότητας.
Στον πανηγυρικό εσπερινό που προηγήθηκε μίλησε ο αρχιερατικός επίτροπος πόλεως πρωτοπρεσβύτερος π Νικόλαος Μοναστηριώτης ο οποίος και ανέλυσε την θεολογία της εικόνος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Κατά την θεία λειτουργία ο Σεβασμιώτατος στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας τόνισε ότι σήμερα εορτάζει η Εκκλησίας μας την Ορθόδοξη πίστη και τον θρίαμβο της.
Ορθοδοξία είναι , πρώτον· πιστότητα στο δόγμα και τον αρχέγονο χριστιανισμό, δηλαδή ότι οι απόστολοι εδίδαξαν στους πρώτους πατέρες και τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν οι πρώτοι χριστιανοί, η Εκκλησία μας συνεχίζει να κηρύττει την ακενοτόμητη αλήθεια της ορθόδοξης πίστη μας. Δεύτερον · η Ορθοδοξία είναι δοξολογική μέσα από τα κείμενα της Αγίας Γραφής και με την υμνολογία της η Εκκλησίας προσφέρει δοξολογία στον Τριαδικό Θεό. Τρίτον · η Ορθοδοξία είναι ασκητική, διδάσκοντας στον χριστιανικό λαό, τον λιτό βίο και το ήθος, αντιγράφοντας τον λόγο του αποστόλου Παύλου « Ἔχοντες διατροφάς καί σκεπάσματα τούτοις αρκεσθησόμεθα. ». Τέταρτον· η Ορθοδοξία είναι αγιοπνευματική, η εκκλησία των πατέρων μέσα από τον φωτισμό και την εμπειρία των πατέρων οι οποίοι έφθασαν στη θέωση εν αγίω πνεύματι διδάσκει το πλήρωμα της εκκλησίας. Πέμπτον· η ορθοδοξία ζει το διαρκές βίωμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Στήριξε την πίστη στη Ανάσταση του Κυρίου και πορεύεται με την ελπίδα της κοινής ανάστασης.
Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους ανθρώπους να αγαπήσουν και να βιώσουν την ορθόδοξη πίστη μέσα στη εκκλησία με τον αγώνα τον πνευματικό και με τα Άγια Μυστήρια της.
Το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε ο Β΄ κατανυκτικός εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος συνεχίζει τις ομιλίες του με θέμα την συμπόρευση μας στο πάθος του Κυρίου μας.