You are currently viewing Και στην Αμερική ακμάζει ο Δεσποτισμός

Και στην Αμερική ακμάζει ο Δεσποτισμός

  • Reading time:1 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στο «δρόμο» έχει βρεθεί ο π. Νικόλαος Καστανάς αφού του έκοψαν μισθό και ιατρική ασφάλιση. Τον π. Καστανά απέλυσε, ως γνωστόν, αιφνιδίως έπειτα από 28 χρόνια ιερατείας ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος από την κοινότητα του Αγίου Αθανασίου του Αρλινγκτον, στις 27 Ιουλίου 2017.

Συνάμα, τον έθεσε σε αργία επειδή ο π. Καστανάς κατέθεσε σε δικαστήριο της Μασαχουσέτης «injunction – temporary restraining order» (εντολή για ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή περιοριστική εντολή) ζητώντας να απαγορευθεί στη Μητρόπολη να ανοίξει τον υπολογιστή του και να του επιστραφεί πάραυτα, καθώς και προσωπικά του έγγραφα που ελήφθησαν από το γραφείο του με εντολή της Μητρόπολης.

Το ενενήντα τοις εκατό τουλάχιστον των ενοριτών τού συμπαραστέκεται. Εχουν συγκεντρώσει 59.230 δολάρια για δικηγορικά έξοδα.

Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος άφησε την επιστολή της απόλυσης του π. Καστανά με τον πρωτοσύγκελό του π. Θεόδωρο Μπάρμπα και ο ίδιος αναχώρησε για την Ελλάδα, ενώ αποδοκιμάσθηκε έντονα από τους πιστούς. Τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης παρείχαν ευρεία κάλυψη.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στους σημερινούς ηγέτες της κοινότητας, π. Ανδρέα Δημότση και τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Ιωακειμίδη, να εξηγήσουν για τη σημερινή πορεία της κοινότητας επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί τους. Ο μεν π. Δημότσης δεν ανταποκρίθηκε στο μήνυμα μας, ενώ ο κ. Ιωακειμίδης, είπε «είμαι εντάξει, είμαι εντάξει (Iamallset), δεν θέλω να μιλήσω για την κοινότητα».

Ο π. Νικόλαος Καστανάς ανέφερε ότι «μου έχουν συστήσει οι δικηγόροι μου να μην μιλήσω στον Τύπο». Ο ενορίτης κ. Χάρης Κατής είχε καλέσει τον π. Καστανά στο σπίτι του και του είπε να παραιτηθεί.

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» και στην ερώτηση «γιατί το κάνατε αυτό;», είπε ότι «δεν μπορώ να σας απαντήσω». Οταν τον ρωτήσαμε «το κάνατε από μόνος σας ή σας έβαλε ο Μεθόδιος;», επανέλαβε «δεν μπορώ να σας απαντήσω» και συμπλήρωσε «εγώ τον κάλεσα, του τα είπα αλλά ο π. Νικόλαος δεν άκουγε. Δεν προχωρώ πιο κάτω από εκεί, τον κάλεσα για το καλό του».

Ο π. Δημότσης έχει βγάλει τα άγια δισκοπότηρα σε έκθεση κι έχει βάλει πάνω τους τιμές ζητώντας δωρεές για την επισκευή τους.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφεραν ενορίτες στον «Ε.Κ.», το εκκλησίασμα τις Κυριακές έχει μειωθεί από 250 με 300 άτομα στα 25 έως 60. Παραιτήθηκαν πέντε από το συμβούλιο.

Το συμβούλιο αποφεύγει να συνεδριάσει στην ολότητά του παρά μόνο η Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ έχει λεχθεί ότι δεν θα γίνουν γενικές συνελεύσεις, ούτε και εκλογές.

Το Κατηχητικό έχει περί τα 30 με 35 παιδιά από τα 150 που είχε. Οι μαθητές του Ελληνικού σχολείου δεν υπερβαίνουν τους 10 έως 15. Ταυτόχρονα 53 γονείς πήραν τα παιδιά τους και νοίκιασαν αρχικά αίθουσα στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό της Αγίας Ευλαλίας στο Ουίνστεστερ. Με παρέμβαση της Μητρόπολης Βοστώνης στον καρδινάλιο Ο’Μάλι, τους έδιωξαν, ενώ σήμερα έχουν βρει άλλη αίθουσα αλλού.

Πριν δυο Κυριακές ομάδες υποστηρικτών του π. Καστανά πήγαν σε 20 κοινότητες και τοποθέτησαν στα οχήματα καρτέλες. Ομογενής, 84 ετών, έλαβε απειλητική ανώνυμη επιστολή, η οποία ερευνάται από τις αστυνομικές Αρχές.