You are currently viewing Η εικόνα της Παναγίας Αξιον Έστιν κατάφερε να κατεβάσει πλήθη λαού για να την υποδεχθούν στην Κομοτηνή.

Η εικόνα της Παναγίας Αξιον Έστιν κατάφερε να κατεβάσει πλήθη λαού για να την υποδεχθούν στην Κομοτηνή.

  • Reading time:2 mins read
✔️ Χάρη  στον άξιο ποιμενάρχη της κ.Παντελεήμονα η Κομοτηνή έζησε ημέρες Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου 
Του Σωτήρη. Μ. Τζούμα
 
Μετά το πέρας της επισκέψεως του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου και του Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου στην Ι. Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, για την οποία θα γράψουμε εκτενέστερα σε άλλο μας άρθρο, ευλαβικό προσκυνητή με οδήγησαν τα βήματα μου στην Κομοτηνή για την υποδοχή της ι. Εικόνος της Παναγίας του «Άξιον εστί», από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους  και της σύντομης αλλά μεστής νοημάτων επισκέψεως του Οικ. Πατριάρχου στην ακριτική μας Θράκη.Η εικόνα βγαίνει σπάνια από το Άγιο Όρος γιαυτό και κάθε έξοδος αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον ορθόδοξο κόσμο και πολύ περισσότερο για το λαό μας.
Κατά την υποδοχή της αφίξεως της ιερής εικόνας της Παναγίας μας από το Όρος στην Κομοτηνή ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές αλλά όχι πρωτόγνωρες αφού η μνήμη μας ανέσυρε εικόνες από το παρελθόν τότε που ξαναβγήκε από το Όρος η Αγία Εικών της Παναγίας Αξιον Έστιν και πήγε Αθήνα, πριν από είκοσι ολόκληρα χρόνια, τότε που ήταν Πρωθιεράρχης της Εκκλησίας μας ο Μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που ήξερε να οργανώνει τέτοιες τελετές και να ξεσηκώνει τον λαό μας και να τον κάνει συμμέτοχο.  
Η συγκίνηση που ζήσαμε χθες  δεν περιγράφεται! Επί δύο ώρες ο ευγενής θρακιώτικος λαός της Κομοτηνής στεκόταν όρθιος στους δρόμους περιμένοντας την «Μάνα Παναγιά», όπως την έλεγαν. Κλήρος και λαός, όλοι μαζί με τάξη, πειθαρχία  και υπομονή περίμεναν στους δρόμους της πόλεως  να υποδεχθούν με επικεφαλής τον Ποιμενάρχη τους , τους επισκέπτες Ιεράρχες, τους άρχοντες του τόπου, το ιερό κειμήλιο, την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από το αγιώνυμο Όρος για να καταθέσουν σ’ Αυτήν, τους πόνους, τους καημούς, τα βάσανα, τις καρτερίες τους  και να ζητήσουν λύση, παρρηγοριά, γιατρειά και την ειρηνη του σύμπαντος κόσμου.
Ακόμη και μουσουλμάνοι ήταν παρόντες, με τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους όχι μόνο από περιέργεια αλλά και από σεβασμό και έλεγαν στα τουρκικά «Μαριάμ Ανά», το οποίο αποδίδεται στη γλώσσα μας ως «Μάνα Μαρία, δηλαδή Μάνα  Παναγιά»! Το όλο σκηνικό θύμισε, όπως προείπαμε, ημέρες Χριστοδούλου! 
Ήταν μία  πάνδημη συμμετοχή του λαού της Ροδόπης και μάλιστα σε μια πόλη που το 60% είναι μουσουλμάνοι.
Η υποδοχή της Παναγίας μας  όμως τους… καπέλωσε, όπως ευφυώς είπε φίλη μου που ευλαβείται την Παναγία μας! Ακόμη και ο Χότζας που ακούστηκε από τα μεγάφωνα στο τζαμί,την  ώρα της υποδοχής, σβήστηκε και  χάθηκε μέσα στον ενθουσιασμό του πιστού λαού που περίμενε υπομονετικά να ανάψει το κεράκι του και να προσκυνήσει την Παναγία μας.
 Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής  είχαν επίσης μια άψογη παρουσία, η μπάντα του Στρατού, τα αγήματα του Στρατού και της Αστυνομίας, όλοι τιμητικά πλαισίωσαν το ιερό θησαύρισμα του Πρωτάτου και προσέδωσαν μεγαλοπρέπεια στην υποδοχή.
Είκοσι Αρχιερείς από την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Βουλγαρίας ανέμεναν την ι. Εικόνα, την οποία κόμισαν ο Πρωτεπιστάτης του Αγ. Όρους π. Χριστοφόρος Ιβηρίτης με μέλη της  Ι. Κοινότητος της Αθωνικής Πολιτείας.Μεταξύ των Ιεραρχών μας ήταν όλοι οι δυναμικοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας ακόμη και τα φαβορί για την επόμενη ημέρα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών, όποτε γίνουν αυτές, στην μετά Ιερώνυμο εποχή.
Κατά την υποδοχή ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης προσπάθησε να μας επισημάνει ότι είμαστε ουδετερόθρησκο κράτος, αλλά με όσα είπε εν συνεχεία ο επιχώριος Μητροπολίτης, ο Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων για την Παναγία μας, τον έβαλε στην θέση του.
Ο Άγιος Μαρωνείας με την οργάνωση αυτή και την υποδοχή της Παναγίας μας,έδωσε μαθήματα ποιμαντικής προς πάντας. Μπράβο του!
Παρά το γεγονός ότι είναι νέος Ιεράρχης, έδειξε ότι έχει οργανωτικές ικατότητες και εμπειρία πολιού Ιεράρχου. Στον μεστό και έντονα συναισθηματικό λόγο του κατά την υποδοχή της Κυρίας Θεοτόκου τόνισε: «Συμψάλλοντες σήμερον, πάλιν και πολλάκις το Χαίρε του Αγγέλου προς την Παναγίαν, ώσπερ αείποτε έπραττον το πάλαι οι συμπατριώται ημών και λοιποί πιστοί, οι αναθέντες πάσαν ελπίδα εις την Μητέρα Θεού και ανθρώπων, και ενωτιζόμενοι την αρχαγγελικήν προτροπήν Γαβριήλ ότι «άξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν» πάσα γενεά ανθρώπων την Θεοτόκον, ας συντονισθώμεν και κατά την έναρξιν της δευτέρας εκατονταετηρίδος της εντοπίου πορείας ημών, και καθ’ άπασας τας ημέρας της ζωής είς έκαστος και ομού πάντες, εις πνευματικόν εγερτήριον, εν δυνάμει προσευχής αληθούς προς την Κυρίαν των Αγγέλων, εκζητούντες παρ’ Αυτής όπως μεσιτεύει πάντοτε προς τον Υιόν Αυτής και Θεόν ημών, Ιησούν Χριστόν, τον δι’  ημάς παθόντα και αναστάντα εκ νεκρών, ίνα ίλεως γένηται ημίν, ρυόμεονς εις το διηνεκές το ευσεβές ημών Γένος και Έθνος από πάσης προσβολής του Βελίαρ, αξιών έκαστο των φιλοτίμων τέκνων της Εκκλησίας Αυτού, πρεσβείαις της Θεοτόκου, και της τρυφής του Παραδείσου, του λόγου δηλονότι της Χριστού Ενανθρωπήσεως. Αμήν».
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που παρά το κουραστικό πρόγραμμα των προηγούμενων ημερών άξιζε να τη ζήσουμε! Πήραμε δύναμη από την εικόνα της Παναγίας μας για μα συνεχίσουνε την αδιάκοπη πορεία της συνέχειας της ζωής! Και αυτά που έρχονται πρέπει να μας βρουν δυνατούς και ενωμένους. Και ο Σεβ. Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων εργάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση!
Του οφείλουμε ευγνώμονες ευχαριστίες! Έγραψε ιστορία! Και αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη για όλους μας και πρωτίστως για τους νεότερους!