You are currently viewing Καθολικοί επίσκοποι της Αφρικής απορρίπτουν τη στάση του Πάπα για τις ευλογίες στα ομοφυλόφιλα  ζευγάρια

Καθολικοί επίσκοποι της Αφρικής απορρίπτουν τη στάση του Πάπα για τις ευλογίες στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια

  • Reading time:1 mins read

Le Monde des Religions

25 Ιανουαρίου 2024

https://asset.lemde.fr/newsletters/religions/2024-01-25-dm82rf2es.html

 

Οι Αφρικανοί επίσκοποι αντιτίθενται στην ευλόγησηομοφυλόφιλων ζευγαριών που επέτρεψε ο Πάπας

Δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024.

 

https://www.lemonde.fr/afrique/article/2024/01/12/les-eveques-africains-s-opposent-a-la-benediction-des-couples-homosexuels-autorisee-par-le-pape_6210425_3212.html

 

Μόνο 7 από τις 54 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία, η οποία μερικές φορές καταπιέζεται βίαια στην αφρικανική ήπειρο. Η Νότια Αφρική είναι η μόνη χώρα που έχει εγκρίνει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

 

Οι Αφρικανοί Καθολικοί επίσκοποι δήλωσαν την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, ότι η πρόσφατη έγκριση του Βατικανού για την ευλόγηση των ζευγαριών του ιδίου φύλου «δεν ήταν κατάλληλη» στην αφρικανική ήπειρο, λόγω του «πολιτιστικού ήθους των αφρικανικών κοινοτήτων». Η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να είναι παράνομη σε πολλές αφρικανικές χώρες όπου οι θρησκευτικές αρχές διατηρούν συχνά έναν κυρίαρχο ρόλο.

 

Tον Δεκέμβριο του 2023, η Καθολική Εκκλησία ενέκρινε την ευλόγηση «παράτυπων» ζευγαριών στα μάτια της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων των ζευγαριών που τέλεσαν δεύτερο γάμο αλλά και των ζευγαριών του ιδίου φύλου, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιείται ( η ευλόγηση) εκτός του λειτουργικού τυπικού. Με τίτλο «Fiducia supplicans» («Ικετευτική εμπιστοσύνη»), αυτή η Δήλωση (Declaratio) που θεωρείται μια πολύ σημαντική δογματική αλλαγή, έχει ήδη προκαλέσει έναν σάλο αναμέσα σε πολλούς επισκόπους, ιδιαίτερα στην Αφρική.

 

«Το δόγμα της Εκκλησίας για τον Χριστιανικό γάμο και την σεξουαλικότητα παραμένει αμετάβλητο», υπενθύμισε το Συμπόσιο των Επισκοπικών Συνελεύσεων της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης (SCEAM) σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Άκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνας.

 

“ Για τον λόγο αυτό, εμείς οι Αφρικανοί επίσκοποι δεν θεωρούμε σωστό για την Αφρική να ευλογούνται οιομοφυλοφιλικές ενώσεις ή τα ζευγάρια του ιδίου φύλου.» Η SCEAM αντιπροσωπεύει τους Καθολικούς επισκόπους της ηπείρου. Η Διακήρυξη της Άκρα πιστεύει επίσης ότι μια τέτοια ευλόγηση θα προκαλούσε «σύγχυση και θα ήταν σε άμεση αντίθεση με το πολιτιστικό ήθος των αφρικανικών κοινοτήτων». Την περασμένη εβδομάδα, το Βατικανό προσπάθησε να διευκρινίσει τη Δήλωση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, υπερασπιζόμενο τον εαυτό του από τυχόν δογματικά λάθη, ενώ αναγνώρισε την «απερίσκεπτη» εφαρμογή του σε ορισμένες χώρες.

“Κίνδυνος σύγχυσης”

Η αντίθεση στην πρόσφατη απόφαση του Βατικανού ήταν ιδιαίτερα έντονη στο Μαλάουι, τη Νιγηρία και τη Ζάμπια, καθώς και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. «Δεν μπορούμε να κρύψουμε τον κίνδυνο σύγχυσης και σκανδάλου που θα μπορούσε να προκαλέσει η ευλόγησητων ζευγαριών ιδίου φύλου μέσα στην τοπική μας εκκλησία», δήλωσαν οι αρχιεπίσκοποι και επίσκοποι της Ακτής Ελεφαντοστού τον περασμένο μήνα. Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων της Νιγηρίας είπε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν η Εκκλησία να ευλογήσει τις ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες ή ενώσεις στη χώρα. «Θα ήταν αντίθετο με το νόμο του Θεού, τις διδασκαλίες της Εκκλησίας, τους νόμους του κράτους μας και τις πολιτιστικές ευαισθησίες του λαού μας», είπε σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο.

Από την εκλογή του το 2013, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επιμείνει στη σημασία μιας Εκκλησίας ανοιχτής σε όλους και ιδιαίτερα στους ΛΟΑΤΚΙ+ πιστούς, αλλά οι προσπάθειές του συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από το παραδοσιακό και συντηρητικό περιβάλλον του.

Στην Αφρική, περίπου τριάντα χώρες απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία, σύμφωνα με την ILGA (τη Διεθνή Ένωση Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ιντερσέξ). Η Ουγκάντα, η Μαυριτανία και αρκετές πολιτείες στη βόρεια Νιγηρία τιμωρούν πολύ αυστηρά τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, επιβάλλοντας μέχρι και τη θανατική ποινή.

Η Νότια Αφρική είναι το μόνο κράτος της αφρικανικής ηπείρου που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, που νομιμοποίησε το 2006. Οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων δεν έχουν αποποινικοποιηθεί παρά μόνο στις ακόλουθες χώρες: το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Γκαμπόν, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη και τις Σεϋχέλλες, σύμφωνα με την ILGA.

 

Μετάφραση- ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 

Ευθαλία Παππά