You are currently viewing Η κάλπη για την εκλογή Άρτης έβγαλε το μήνυμα: τέλος στις παραιτήσεις Μητροπολιτών με υπόδειξη διαδόχου!

Η κάλπη για την εκλογή Άρτης έβγαλε το μήνυμα: τέλος στις παραιτήσεις Μητροπολιτών με υπόδειξη διαδόχου!

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Θα το πούμε κατηγορηματικά:η Ιεραρχία δεν τιμώρησε τον Γέροντα Αρτης Ιγνάτιο Δ´ επειδή δεν ψήφισε τον υποδειχθέντα υπ´αυτού Αρχιμ. Θεολόγο Ντούβαλη. Η Ιεραρχία κουράσθηκε να “διορίζει” αντί να εκλέγει Αρχιερείς και ήταν αναμενόμενο οτι κάποτε θα αντιδρούσε!
Η εκλογή Άρτης πληρώνει τα σπασμένα και της εκλογής Τρίκκης! Γιαυτό αποφάσισαν οι Αρχιερείς να δώσουν ένα προσωρινό, έστω, τέλος! Διότι το φαινόμενο αυτό διεκόπη προσωρινά αλλά δεν τελείωσε ! Θα επανέλθει με σωστότερη προετοιμασία και όταν ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει πάλι “προσωπικό” ενδιαφέρον, για την επιτυχή έκβαση της εκλογής! Τώρα το άφησε φλού!
Ναί μεν εγώ ψηφίζω Θεολόγο, αλλά εσείς κάνετε οτι θέλετε!

Ο Άρτης Ιγνάτιος Δ´, υπήρξε ένας φιλήσυχος Ιεράρχης και δεν ήλθε ποτέ σε προστριβές με συναδέλφους του, αλλά ούτε και με τους τρείς Αρχιεπισκόπους που έζησε- Σεραφείμ, Χριστόδουλο και Ιερώνυμο Β ´.
Όμως έχει ένα ελάττωμα: είναι άνθρωπος του άμεσου ,καθαρού και ανδρικού λόγου! Δεν ξέρει από πλάγιες μεθοδεύσεις και από δεσποτικά τερτίπια. Γιαυτό όταν έδινε την παραίτησή του νόμιζε οτι θα ετηρούντο τα συμφωνηθέντα! Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Εν προκειμένω χωρίς την Ιεραρχία, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο!
Η Ιεραρχία αντέδρασε στην υποψηφιότητα Θεολόγου, όχι γιατί δεν είναι ένας ικανός και άξιος κληρικός—κι ας υπήρξαν παλιάνθρωποι που απέστειλαν εναντίον του ανώνυμες επιστολές με ψεύδη και αθλιότητες!Πάντα οι σπερμολόγοι έτσι άνανδρα λειτουργούν και πράττουν!
Αν η Ιεραρχία συνταυτιζόταν με αυτή την υποψηφιότητα, μετά δεν θα μπορούσε να κάνει πίσω και σε κάποιες άλλες παραιτήσεις που όπως φημολογείται ακολουθούν και θα ζητήσουν οι μέλλοντες να παραιτηθούν κάτι ανάλογο!

Αποφάσισαν ,λοιπόν, οι Αρχιερείς να πούν ένα ισχυρό: ΟΧΙ!
Και να προτάξουν την υποψηφιότητα του Επιδαύρου Καλλινίκου, ο οποίος είχε διαψεύσει λίγο πριν την
υποψηφιότητά του, με πολύ αυστηρή δήλωση! Να λοιπόν που και εδώ για μία ακόμη φορά επαληθεύεται το οτι όταν διαψεύδεις είναι σα να επιβεβαιώνεις τις φήμες!

Οι ψήφοι επίσης που δόθηκαν στην κατάρτιση του Τριπρόσωπου, σε δύο ικανούς και άξιους Αρχιμανδτρίτες, όπως ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης (14 ψήφοι) –που προωθείται γενικώς από ομάδα ισχυρών Μητροπολιτών περί τον Αρχιεπίσκοπο —και ο Αρχιμ. Πλάτων Κρικρής(13 ψήφοι) –που υπόστηρίζεται επίσης από ομάδα ισχυρών Ιεραρχών, που θέλουν την προαγωγή του–είναι ένα επίσης ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Αρχιεπίσκοπο, για να κάνει κάτι για τους Αρχιμανδρίτες- Γραμματείς της Συνόδου, οι οποίοι έχουν παλιώσει μέσα στη Σύνοδο- κάποιοι από την εποχή Σεραφείμ.
••Το φαινόμενο αυτό των παραιτήσεων με άμεση πρόταση εκλογής διαδόχου εμφανίσθηκε στη νεότερη εκκλησιαστική μας ιστορία το 1981, όταν παραιτήθηκε ο τότε Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημος(Γραικός), ζητώντας από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και την Ιεραρχία να τον διαδεχθεί ο Πρωτοσύγκελλός του και Αρχιγραμματέας της Συνόδου Αρχιμ. Ιερώνυμος Λιάπης- νύν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β ´. Και εξελέγη με απόλυτη παμψηφία- ένα ή δύο δεν ψήφισαν.
Έκτοτε το φαινόμενο αυτό της εκλογής- διορισμού, ακολουθήθηκε πολλές φορές και μάλιστα επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, παρουσίασε μία έξαρση!
Τελευταία εκλογή με τον τρόπο αυτό θεωρείται η εκλογή του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Χρυσοστόμου, όταν παραιτήθηκε ο προκάτοχός του Γέρων Τρίκκης Αλέξιος με την παράκληση να τον διαδεχθεί ο Χρυσόστομος! Και στην εκλογή αυτή η Ιεραρχία δοκιμάσθηκε και διχάσθηκε και στο Τριπρόσωπο, γιαυτό και τάχθηκε ένας ισχυρός αριθμός εκλεκτόρων-Ιεραρχών στο πλευρό του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου, καθηγητή στην Ανωτέρα, που έλκει την καταγωγή του από τα Τρίκαλα.
Στο τελική φάση, όμως, της εκλογής έδωσε με άνεση τη νίκη στον εκλεγέντα Χρυσόστομο.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, που βγαίνει είναι οτι η Ιεραρχία θα αργήσει να δεχθεί ξανά εκλογή με αυτό τον φωτογραφικό τρόπο!
Και την νέα αυτή θέση της Ιεραρχίας , την πλήρωσε χωρίς να φταίει, ο απερχόμενος Αρτης Ιγνάτιος και ο Αρχιμ. Θεολόγος Ντούβαλης που καλείται τώρα να συγκατοικήσει με τον Καλλίνικο που του “έφαγε” τη Μητρόπολη, για την οποία εργάζεται με αγάπη και αφοσίωση τόσα χρόνια! Όπως ο Αργολίδος Νεκτάριος ήλθε από το πουθενά και κατέλαβε τη Μητρόπολη Αργολίδος, που όλοι πίστευαν οτι την εδικαιούτο ο Καλλίνικος τότε! Έτσι γράφεται η ιστορία της Εκκλησίας!

Αλλά αν είναι έξυπνος ο Καλλίνικος θα εκμεταλλευτεί σωστά τα προσόντα και την εμπειρία που απέκτησε ο Θεολόγος, υπηρετώντας τόσα χρόνια παρά τους πόδας του Γέροντα Ιγνατίου Δ ´ και κοντά στο λαό της Άρτας! Όπως ακριβώς είχε κάνει με τον ίδιο ο Αργολίδος Νεκτάριος για να μπορεί να κάνει τα… ιεραποστολικά ταξίδια του και να αποσύρεται όλο το καλοκαίρι στο … κολοκοτρωνίτσι! Κάτι παραπάνω ήξερε…