You are currently viewing Ιγνάτιος: ο μακροβιότερος μητροπολίτης Λαρίσης

Ιγνάτιος: ο μακροβιότερος μητροπολίτης Λαρίσης

  • Reading time:7 mins read

Συνήθως η υποδοχή ενός νέου μητροπολίτη στην εκκλησιαστική του περιφέρεια γίνεται με λαμπρότητα και σε εορταστικό κλίμα.

Η άφιξη όμως του Μητροπολίτη Ιγνατίου στη Λάρισα μόνο τέτοια δεν ήταν. Όλοι θυμόμαστε την αντιπαλότητά του με τους οπαδούς του μακαριστού μητροπολίτη Θεολόγου, τους «Αγωνιζόμενους Χριστιανούς», η οποία κράτησε χρόνια κι έφτασε μέχρι τις δικαστικές αίθουσες, δικαιώνοντάς τον. Στη διαμάχη αυτή που τόσο «τραυμάτισε» την εικόνα της Λάρισας στο πανελλήνιο, ο κυρός Ιγνάτιος επέλεξε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Αγαπάτε τους εχθρούς σας» και κράτησε χαμηλούς τόνους. Στην αρχή προτιμούσε την επαρχία Τυρνάβου και τα υπόλοιπα χωριά της μητροπολιτικής του περιφέρειας (Δήμοι Τεμπών, Κιλελέρ, κλπ) και στη συνέχεια άρχισε να πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις του στη Λάρισα. Με ιώβεια υπομονή υπέμενε τα «κατηγορώ» των αντιπάλων του, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου εγκατέλειψαν. Μερικοί μάλιστα από την αντίπερα όχθη, στην οποία βρίσκονταν βρέθηκαν στο πλευρό του, κηρύσσοντας ανακωχή και υιοθετώντας λόγια Αγίων περί αλληλέγγυας αγάπης.

Ο πράος και χαμηλών τόνων χαρακτήρας του, τον βοήθησε να αντιμετωπίσει και τη δεύτερη μεγάλη περιπέτεια που βίωσε, με την υπεξαίρεση που σημειώθηκε στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών. Διδάχθηκε πολλά από αυτή την ιστορία -από την οποία επίσης συκοφαντήθηκε η περιοχή μας- έπαθε, έμαθε, προχώρησε στις αναγκαίες αλλαγές προσώπων, διόρθωσε διοικητικές αρρυθμίες, κλπ.

Κι όμως, παρόλες τις δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος με το …καλημέρα στη Λάρισα και την όποια καχυποψία είχε δημιουργηθεί σε μερίδα της τοπικής κοινωνίας, ο μακαριστός πλέον Ποιμενάρχης Ιγνάτιος κατάφερε να γίνει ο μακροβιότερος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου. Για 24 ολόκληρα χρόνια.

Με πλούσιο κοινωνικό έργο, ακολουθώντας τη συμβουλή του πνευματικού του γέροντα Σεραφείμ «πρώτα οι εκκλησιαστικοί Κανόνες και μετά οι νόμοι», εμφορούνταν και πορεύονταν από τα αυστηρά εκκλησιαστικά φρονήματα. Άνθρωπος χαμηλών τόνων απέφευγε τις συνεντεύξεις και τις δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά με την ευγένειά του κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των εκπροσώπων τους.

Άριστες και οι σχέσεις του τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τον τίμησε με την παρουσία του σε παλιότερο εορτασμό του Αγίου Αχιλλίου, όσο και με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας Ιερώνυμο, ο οποίος μάλιστα τον είχε επισκεφθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου νοσηλευόταν, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αμερική για την επέμβαση. Αγαπητός και σε όλη την ιεραρχία, πλήθος μητροπολιτών τον τιμούσε κάθε χρόνο στον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου.

 

Ο μακαριστός μητροπολίτης έτρεφε επίσης μεγάλη αγάπη για την πατρίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και από το κρεβάτι του πόνου στο Μαϊάμι, έδειχνε ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στο Μακεδονικό, ενώ όπως είναι γνωστό με εντολή του η Μητρόπολη διοργάνωσε το πρόσφατο δυναμικό συλλαλητήριο στη Λάρισα.

 

Επί ημερών του δημιουργήθηκε το Ραδιόφωνο της Μητρόπολης, αναπτύχθηκαν πολλά ιδρύματα (Κρίκκειο, Χαρίσειον, Επιούσιος), ενισχύθηκε η Τράπεζα Αίματος, με συχνές αιμοδοσίες, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη νεολαία, δημιουργώντας και στηρίζοντας κατασκηνώσεις, τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, τα Γραφεία Νεότητας, κ.α

 

Είναι σίγουρο ότι για πολλές μέρες ακόμη η Λάρισα θα συζητά για τον αγαπητό της Ποιμενάρχη με συγκίνηση και θαυμασμό. Κι όταν έρθει η ώρα του αποχαιρετισμού θα είναι όλη εκεί, στον αγαπημένο του μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου.

ΠΗΓΗ: Γ. Ρούστας / eleftheria.gr