You are currently viewing Ιερόσυλοι άνοιξαν τον τάφο τριών Ελλήνων Αρτινών πεσόντων και έκλεψαν τα οστά τους στο Βοδίνο της Αλβανίας

Ιερόσυλοι άνοιξαν τον τάφο τριών Ελλήνων Αρτινών πεσόντων και έκλεψαν τα οστά τους στο Βοδίνο της Αλβανίας

  • Reading time:2 mins read

Σύμφωνα με πληροφορίες himara.gr , άγνωστοι άνοιξαν το μνημείο που βρίσκεται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Βοδίνο Δρόπολης.

Το γεγονός έγινε γνωστό σήμερα το πρωί (24/7/2021) και κάτοικοι κάνουν λόγο για ορισμένους που ήθελαν την απομάκρυνση του μνημείουαπο τον χώρο που βρίσκεται σήμερα.

Η αστυνομία της Δρόπολης παρέπεμψε το θέμα στην Εισαγγελία Αργυροκάστρου η οποία ερευνά γιθα τον εντοπισμό και την σύλληψη των ιεροσύλων.

Οι θαμμένοι ήρωες ήταν : Ιωάννης Μπουραντάς απο το Κομπότι της Άρτας, Στέφανος Γραβιάς από την Σγάρα Καταρράκτη Άρτας, και Χρήστος Στάμος απο την Άγναντα της Άρτας.

Το ιστορικό της εύρεσης των Σορών και της Ταφής .

Με μια συγκινητική τελετή την 28η Νοεμβρίου 2009, έγιναν στο χωριό Βοδίνο της Βορείου Ηπείρου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων, τριών ελλήνων στρατιωτών του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων Άρτας, οι οποίοι φονεύθηκαν την 28η Νοεμβρίου 1940, σε ύψωμα του χωριού, από τα Ιταλικά στρατεύματα. Όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι του χωριού, φύλαξαν τα τρία παλικάρια, σαν δικά τους παιδιά, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, από το καθεστώς της Αλβανίας.

Τα φύλαξαν στα σπλάχνα της ελληνικής γης, σιμά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και όταν έφτασε ο καιρός τα παρέδωσαν στους συγγενείς τους.

To πρωί του Σαββάτου (28/11/2009) τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης κ. Ιγνατίου Δ΄ και Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου προς τιμή των Ελλήνων στρατιωτών.

αρχείο λήψης 2

Ακολούθησαν ομιλίες από τον ανιψιό του στρατιώτη Γιάννη Μπουραντά με θέμα: «Χρονικό – Οδοιπορικό» και αφήγημα από την Κομποταία Φιλόλογο κυρία Ελευθερία Μποτέτσιου, το οποίο διάβασε ο αδερφός της Γεώργιος.

αρχείο λήψης 5

Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας “Ο ΣΚΟΥΦΑΣ” , ακολούθησε η τοποθέτηση στο μνημείο των οστών των Ηρώων και λίγο από το χώμα των χωριών τους Άγναντα, Καταρράκτη και Κομπότι.

αρχείο λήψης 4

Την καταγραφή όλων των παραπάνω ανέλαβαν ο Κινηματογραφιστής +Κώστας Γυφτοκώστας με τον Γαβριήλ Λεπενιώτη και φωτογραφίες ο Στέφανος Κολιός.

Το μνημείο αποτελεί τόπο ανάπαυσης για τους πεσόντες αγωνιστές του 1940, σημείο αναφοράς για τη μνήμη αυτών που έφυγαν, αλλά και για την παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν.

αρχείο λήψης 7

Η συγκίνηση και τα συναισθήματα που νιώσαμε όσοι παρευρεθήκαμε στην τελετή δεν είναι εύκολο να περιγραφούν με λόγια.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια όλοι μαζί ψάλλαμε τον εθνικό ύμνο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν και τα αποκαλυπτήρια της πλατείας της κοινότητας Βοδίνου που ονομάστηκε Πλατεία Ηρώων του 1940.

Ο αγώνας του Γιάννη Μπουραντά για να στηθεί το μνημείο στον τόπο που υπήρχε ο λιτός τάφος, ήταν πραγματικά μεγάλος. Για περίπου ένα ολόκληρο χρόνο προσπάθησε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που βρέθηκαν στο δρόμο του για να τιμήσει τη μνήμη του αγαπημένου του θείου.

4 e18f1162

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ