You are currently viewing Ιερό προσκύνημα στις ρίζες

Ιερό προσκύνημα στις ρίζες

  • Reading time:23 mins read
 Τοῦ Ἀρχιμ. Γαβριὴλ Ζ. Παλιούρα Πρωτοσυγκέλλου Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σερρῶν καὶ Νιγρίτης 

Στιγμές πνευματικής χαράς και πνευματικής ανατάσεως αξιωθήκαμε κατά την ολιγοήμερη παραμονή μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος και η μικρή συνοδεία του, στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Την Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Αυγούστου ε. ε., κατόπιν της ευγενούς προσκλήσεως του οικείου Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρικό Εσπερινό και προεξήρχε στην πανηγυρική θεία Λειτουργία με αφορμή την μνήμη του Αγίου ενδόξου νεομάρτυρος Αποστόλου του νέου, πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών, γνώριμων από τους χρόνους της εκεί διακονίας του, και πλήθος λαού.

Επόμενο προσκύνημά μας, το παλαίφατο μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου του ομωνύμου χωριού της Εκκλησίας της Δημητριάδος, που αρχικώς κτίσθηκε από Ρωμαιοκαθολικούς Βενεδικτίνους μοναχούς τους Αμαλφιτανούς τον 11ο μ. Χ. αιώνα κατά την περίοδο των Σταυροφοριών. Το ιερό μοναστήριο που αργότερα εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε, ξανακτίσθηκε εκ νέου από τον όσιο Λαυρέντιο τον Τραπεζούντιο, προερχόμενο από την αγιορειτική Μονή της Μεγίστης Λαύρας.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1378, με την ευγενική χορηγία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄ του Κομνηνού και έκτοτε ως φάρος ακτινοβόλος σκορπίζει το φως του Χριστού και της Ορθοδόξου Πίστεως, «τοις μακράν και τοις εγγύς».

Την Τετάρτη 17 Αυγούστου, επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου στην Μακρυνίτσα. Πολύτιμος θησαυρός του Μοναστηριού, θεωρείται η τιμία κάρα του Οσίου Γερασίμου του νέου καθώς και ικανό τεμάχιο λειψάνων του Αγίου Συμεώνος του μονοχίτωνος και ανυποδήτου, του και κτίτορος της Ιεράς Μονής Φλαμουρίου, τα οποία προσκυνήσαμε και λάβαμε την χάρη τους.

Μας συνεκίνησε βαθύτατα η αγάπη, η αποστολική απλότητα και η εγκάρδια φιλοξενία της αγίας Γερόντισσας Ευπραξίας και της σεπτής συνοδείας της. Η γλυκύτητά της και ο άλατι ηρτυμένος λόγος της μας ανέπαυσαν ιδιαίτερα, και πραγματικά νοιώσαμε πως βρισκόμαστε σε τόπο άγιο, οικείο και αγαπημένο.
Ένα ίσως από τα ιδιαιτέρως δημοφιλή χωριά του Πηλίου, τον Κισσό, έπισκεφθήκαμε την Πέμπτη 18 Αυγούστου.

Σημείο αναφοράς, πίστεως και πολιτισμού αποτελεί η Εκκλησία σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής που τιμάται επ’ ονόματι της Αγίας Μαρίνης. Δεσπόζει στο κέντρο της πλακόστρωτης πλατείας και θεωρείται από τις ομορφότερες του Πηλίου.

Πρόκειται για τρίκλιτη, πέτρινη βασιλική, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και είναι χτισμένη σε βυζαντινό ρυθμό. Αρχικά ήταν τρισυπόστατος ο ναός, με το βόρειο κλίτος αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, το κεντρικό στην Αγία Μαρίνα και το νότιο στον Μέγα Αθανάσιο.

Προσκυνήσαμε τα ιερά σεβάσματα και θαυμάσαμε τα δύο μουσεία με εκθέματα εκκλησιαστικού χαρακτήρος και μεγάλης θρησκευτικής σημασίας. Στο πρώτο μουσείο, δεξιά του Ναού φυλλάσονται ως επί το πλείστον πολλές ιερές εικόνες, ενώ στο δεύτερο που ευρίσκεται αριστερά του Ναού εκτίθενται ιστορικά και άλλα θρησκευτικά κειμήλια.

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του, επισκεφθήκαμε το γραφικό χωριό της Πορταριάς και τον ιστορικό και ιδιαιτέρως φροντισμένο ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, πραγματικό κόσμημα της τοπικής Εκκλησίας.

Στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ο αρχαίος ναΐσκος της Παναγίας της Πορταρέας που έδωσε και το όνομά Της στο ομώνυμο χωριό. Το εκκλησάκι που χρονολογείται από τον 13οαιώνα, κοσμείται από σπάνιες τοιχογραφίες από τον βίο της Παναγίας μας.

Χρέος οφειλετικό και καθήκον ιερό οδήγησε τα βήματά μας το Σάββατο 20 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Φλαμούρι, έναν τόπο αγιασμένο. Το Μοναστήρι που τιμάται επ’ ονόματι της Θείας Μεταμορφώσεως, κτίστηκε από τον Άγιο Συμεών τον ανυπόδητο και μονοχίτωνα το 1583 με δωρεά του σουλτάνου Σουλειμάν του μεγαλοπρεπούς, μετά από την θαυματουργική θεραπεία της κόρης του από τον όσιο Συμεών.

Προσκυνήσαμε το ιερώτατο κειμήλιο της Μονής, την τιμία κάρα του Αγίου Συμεών, καθώς και τεμάχιο της χειρός του Αγίου Γερασίμου του νέου και θαυμάσαμε το εντυπωσιακό επιχρυσωμένο τέμπλο με τις περίτεχνες βυζαντινές εικόνες.

Ιδιαιτέρως την τελευταία δεκαετία, γίνονται συστηματικές εργασίες αναστήλωσης στην παλαίφατη αυτή Μονή που έχει ένα έντονο ησυχαστικό χαρακτήρα. Οι εργώδεις προσπάθειες αφορούν στην ανέγερση της κεντρικής εισόδου, του τετραώροφου πύργου, του χώρου της φιλοξενίας, της βόρειας πτέρυγας και της τράπεζας.

Όλα υλόποιούνται με την χάρη του Αγίου Συμεών, την φίλεργη και φιλόκαλη διάθεση του σεβαστού Ηγουμένου π. Συμεών, των πατέρων της Μονής, αλλά και με το ανύστακτο ενδιαφέρον και ευλογία του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Επισκεφθήκαμε με βαθειά συγκίνηση το «τερπνόν παλάτιον» κατά την προσφιλή έκφραση του μακαριστού και πανθομολογουμένως οσιακής βιοτής γέροντος Γαβριήλ Ντούνη, την μοναχική του παλαίστρα, το ταπεινό κελλάκι του. Μας πλημμύρισε θάμβος και άρρητη ευλογία η επίσκεψίς μας στο μικρό και ταπεινό αυτό κελλί όπου με τον διά «πυρός και σιδήρου» πνευματικό του αγώνα ο άγιος γέροντας Γαβριήλ, το μετέβαλλε σε παράδεισο!

Το ίδιο λιτός και απέρριτος ο τάφος του «παππού» στο κοιμητήριο της Μονής, όπου τελέσαμε το ιερό τρισάγιο και ζητήσαμε την ευχή του «εν ουρανοίς αυλιζομένου» οσίου γέροντος Γαβριήλ. Αναχωρήσαμε από το φιλόξενο και τόσο ευλογημένο αυτό Μοναστήρι, κατάφορτοι από ευλογίες αλλά και εμπειρίες μοναδικές.

Ζήσαμε όλες αυτές τις ημέρες στιγμές ανεπανάληπτες και μοναδικές. Ευχαριστίες πολλές ωφείλουμε στον Κύριό μας που μας αξιώσε να επισκεφθούμε το «Άγιον Όρος» της Μαγνησίας, καθώς επίσης και στον Σεβασμιώτατό μας για την ευκαιρία που μας χάρισε να ζήσουμε για λίγο στον όμορφο και ευλογημένο τόπο της καταγωγής του. Πόθος μας αλλά και ευχή μας, να αξιωθούμε να ξαναπροσκυνήσουμε τα ιερά σεβάσματα της πίστεώς μας στην χαρίεσσα και αγιοτρόφο Δημητριάδα.