You are currently viewing Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στον ΑΝΤ1 και τα μηνύματα που έδωσε προς όλους

Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στον ΑΝΤ1 και τα μηνύματα που έδωσε προς όλους

  • Reading time:1 mins read

Σαν επανάληψη  μηνυμάτων από τον Αρχιεπίσκοπο ακούστηκε η συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1 μετά τα όσα μας είπε κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου χθες στην Μητρόπολη Αθηνών, ίσως γιατί η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε πριν τους Χαιρετισμούς για να προβληθεί σήμερα το βράδυ και ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ήταν στο Ωνάσειο μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη για τοποθέτηση βηματοδότη.

Μετά το μήνυμά του-από  την Ζάλτσα που αποτελεί τον τόπο της προσωπικής του απομόνωσης- στην αρχή των μέτρων, μέσω της ΕΡΤ συνέχισε τα πατρικά του μηνύματα με την εισήγηση που έκανε στην  ΔΙΣ μέσω τηλεδιάσκεψης και χθες με την  την ομιλία του, κατά τον Ακάθιστο ύμνο, στην οποία εξήγησε αναλυτικά και πειστικά γιατί πρέπει να ακολουθήσουμε  τα μέτρα που μας κρατούν μακριά από τους ναούς. 

Απόψε  με την μαγνητοσκοπημένη απο χθες συνέντευξή του απο τον ΑΝΤ1 που έχει γίνει πολύ εκκλησιαστικό κανάλι και εισπράττει τα εύσημα όλων, μας θύμισε τα όσα ανέφερε κατ´επανάληψη  αυτές τις ημέρες γι άλλη μια φορά.

Συγκεκριμένα επανέλαβε το χιλιοειπωμένο απο όλους:

«Να κάνουμε τα σπίτια μας Εκκλησίες» που εύκολα το λες αλλά δύσκολα το εφαρμόζεις όταν μια ζωή ακολουθούσαμε άλλο προπγραμμα. 

Αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε  λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και επεσήμανε ότι  η απόφαση  να παραμείνουν κλειστοί οι ναοί  στο πλαίσιο του περιορισμού των συναθροίσεων και  ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του ιού είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει σεβαστή για να αποφύγουμε τον συνωστισμό απο τον οποίο μεταδίδεται ο ιός.

«Καλούμαστε να κάνουμε έναν αυτοέλεγχο, μια αυτοκριτική. Ζούμε σε μια κατάσταση απραγματοποίητη. Στο σήμερα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας. Όλοι μαζί. Ενωμένοι. Για να σωθεί ο άνθρωπος».

Για τις Ιερές ακολουθίες το Πάσχα, ανέφερε: «Μας έχει συγκλονίσει το γεγονός για τη μη τέλεση των λειτουργιών το Πάσχα. Έχουμε δεχτεί αρκετά παράπονα απο λαϊκούς αλλά και απο κληρικούς μας. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς  τους κληρικούς»

Ενώ για τη θέση της Εκκλησίας στις δύσκολες περιπτώσεις, τόνισε: «Η Εκκλησία έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη».

Για τις αντιδράσεις σχετικά με τη θέση της πολιτείας απέναντι στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ο Αρχιεπίσκοπος  υπογράμμισε: «Η πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, έχει λόγο για τη συνάθροιση».

Επανέλαβε τις ευχαριστίες του και τις ευχές του « προς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ερευνητές για τις προσπάθειες τους που καταβάλλουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού», και είπε με έμφαση  πως η Εκκλησία προσεύχεται διαρκώς για όλους αυτούς.

Αναφέρθηκε επίσης στην κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας στα … «πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης» όπως τα χαρακτήρισε , σημειώνοντας πως οι δομές της Εκκλησίας είναι στη διάθεση της πολιτείας όταν αυτή το χρειαστεί.

Αυτά  ήταν τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου.
Ωστόσο θα θέλαμε να επισημάνουμε την αντίθεσή μας για την άποψη που εξέφρασε όταν ρωτήθηκε για το Άγιο Φως. Είπε : « Δεν ξέρω αν θα έλθει. Καλό θα ήταν να έλθει για να συνεχιστεί η παράδοση που έχουμε. Αλλά και το Άγιο Φως που δίνει ο ιερέας κάθε Ανάσταση, και το ανάβει απο το καντήλι είναι το ίδιο Άγιο Φώς είναι και αυτό ».
Όχι Μακαριώτατε δεν είναι το ίδιο. Αυτά αφήστε να τα λένε οι άσχετοι και οι άγευστοι των παραδόσεων μας! Όχι εσείς! Το Άγιο Φως που έρχεται απο τα Ιεροσόλυμα και βγαίνει απο το  Άγιο Κουβούκλιο είναι το Άγιο Φως έτσι όπως το ξέρουμε και το καθορίζει η παράδοση αιώνων που το ακολουθεί! Γιαυτό και το υποδέχεται ο πιστός λαός με τιμές Αρχηγού κράτους. Αλλιώς ας τα καταργήσουμε και ας τα ισοπεδώσουμε όλα. Όταν βγαίνουν απο το στόμα του Αρχιεπισκόπου τέτοιες απόψεις τότε ας μην εκπλησσόμεθα όταν και απλοί Ιεράρχες λένε τα ίδια και χειρότερα και ας μην διαμαρτυρηθούμε αν αύριο πουν ποιά θεία ευχαριστία;  Κάνετε εκεί στην κατ´οικον Εκκλησία σας ότι μπορείτε! Βάλτε στο σπίτι σας σε λίγο γλυκό κρασάκι, στο νάμα που λέμε , λίγο ζεστό νεράκι, βουτήξτε και ψωμάκι και ορίστε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο!
Αλλά δεν είναι! Άλλο το Αίμα και το Σώμα του Κυρίου και άλλο το κρασάκι με το ψωμάκι. Αλλά κατ´οίκον Εκκλησία δεν θέλατε; Πάρτε την  κατ´οίκον Εκκλησία !!
Αυτό ήθελα να πω με πόνο ψυχής και να εκφράσω την θλίψη μου για την επιχειρούμενη απλούστευση των πάντων! Με όλα αυτά θα αργήσουμε πολύ να συνέλθουμε! Και μόνο ένα «όπισθεν ολοταχώς» θα μας προσγειώσει!

Σ.Μ.Τζ.