You are currently viewing Η σημασία κι η σπουδαιότητα του Επισκόπου στην Εκκλησία μας και η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη της δεύτερης Πολυνησίας των Κυκλάδων κ. Αμφιλοχίου

Η σημασία κι η σπουδαιότητα του Επισκόπου στην Εκκλησία μας και η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη της δεύτερης Πολυνησίας των Κυκλάδων κ. Αμφιλοχίου

  • Reading time:6 mins read

 

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Η Εκκλησία είναι το σώμα του Ιησού Χριστού, με κεφαλή φυσικά τον Ίδιο. Είναι η σύναξη των πιστών, μέσα από την οποία, την ίδια στιγμή, τονίζεται και αποτυπώνεται, με τον πλέον εναργή τρόπο, αφενός μεν η ένωση μεταξύ όλων των πιστών σε μια αδιάρρηκτη ενότητα που καθοδηγείται από τη θεία πνοή του Αγίου Πνεύματος, αλλά και από την μορφή και την ιλαστήρια θυσία του σαρκωμένου Υιού και Λόγου του Θεού, με άλλα λόγια, του Ιησού Χριστού.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, επιπρόσθετα, είναι χαρακτηριστικό ότι, υφίσταται μια συγκεκριμένη λατρευτική και μυστηριακή ζωή, συνυφασμένη με ένα σύνολο διαφόρων συμβόλων. Σ΄ αυτή τη ζωή ο ρόλος και η παρουσία του Επισκόπου είναι καίρια. Ο ίδιος ο Επίσκοπος, εξάλλου, με την αρχή να σημειώνεται ήδη από την περίοδο των αποστολικών χρόνων, είναι ο συνεχιστής του έργου των ίδιων των Αποστόλων του Ιησού Χριστού, οι οποίοι αντίστοιχα είχαν οριστεί από τον Κύριο, ως εκείνοι που θα μετέδιδαν το Ευαγγέλιό Του σε όλη την οικουμένη. Οι Επίσκοποι είναι κεφαλές των τοπικών εκκλησιών και μπορούν να θεωρηθούν, κατά κάποιο τρόπο παράλληλα, ότι είναι στις κατά τόπους Εκκλησίες οι εκπρόσωποι του Χριστού. Άλλωστε, μια τέτοια παράμετρος συγχρόνως, σημαίνει πως ο Επίσκοπος είναι ένα άτομο που καλείται να επιτελέσει ένα βαρύ και σημαντικό έργο. Κι αυτό, επειδή καλείται να καταστεί ο ποιμένας του ποιμνίου μιας τοπικής Εκκλησίας, αυτός ο οποίος θα καθοδηγεί σε καθημερινή βάση, το σύνολο των πιστών, προκειμένου να καταστούν μιμητές Χριστού, με γνώμονα την εσχατολογική προοπτική της πορείας τους προς τη Βασιλεία του Θεού. Γι’ αυτό, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και μέσα από την ίδια την Παράδοση της Εκκλησίας, ο Επίσκοπος καλείται να καταστεί ο ίδιος το απόλυτο πρότυπο αυτής της διαδικασίας μίμησης του Χριστού, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την άμεση και άρρηκτη σύνδεση μεταξύ κτιστού και ακτίστου.Σήμερα χειροτονήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, ένας εξαίρετος κληρικός της Εκκλησίας μας. Ο Αμφιλόχιος είναι φίλος μας από πολλά χρόνια. Πάντα είχα την αγωνία της προαγωγής του και κατά τα έτη της Αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου( αν και τότε ήταν νεοσσός) αλλά κυρίως τώρα επί Ιερωνύμου όταν έβλεπα τα χρόνια να περνούν και ο Αμφιλόχιος να παραμένει πίσω ως σταθερή αξία,επιθυμούσα και προσευχόμουν για την εκλογή του σε Ιεράρχη.
Και σήμερα, ημέρα μνήμης του Αγίου και Ευγγελιστού Λουκά, ήταν ωσάν να χαιρόμαστε την προσωπική μας Πεντηκοστή. Η εκλογή και η χειροτονία του Αμφιλοχίου χαροποίησε πολλούς ανθρώπους και έδωσε χαρά και ελπίδα και στους λοιπούς ιερωμένους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στα γραφεία της Συνόδου ότι κάποια στιγμή θα έλθει η ώρα της προαγωγής τους. Ο Αμφιλόχιος εξελέγη σε μια ευλογημένη και ιστορική επαρχία την οποία ποίμαναν Αρχιερείς του πνευματικού αναστήματος του του Γεωργίου Πάτση( από το 1952 έως το 1957),μετέπειτα Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας(1957-1978) ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην μετά Ιερώνυμο τον Α ´ εποχή για να επανέλθει η Συνοδικότητα στην Εκκλησία μας. Επίσης ο Γαβριήλ Καλοκαιρινός ( από το 1957 εως το 1982, έτος το οποίο παραιτήθηκε). Αλλά και ο Παντελεήμων Ρίζος ο οποίος μολονότι νησιώτης και μάλιστα Τηνιακός δεν κατάφερε να εξοικειωθεί με την αλμύρα της θάλασσας που πήγε να υπηρετήσει. Έμεινε έως το τέλος ξένος με τα νησιά που τον είχαν πατέρα και παραιτήθηκε για λόγους υγείας το 2002.
Ο Αμφιλόχιος διαδέχεται έναν Άγιο άνθρωπο τον Γέροντα Μητροπολίτη Επιφάνιο(από τον Ιανουάριο 2003 έως τον Σεπτέμβριο 2021,που παραιτήθηκε λόγω γήρατος).
Και οι δύο Αρχιεπίσκοποι
(Χριστόδουλος και Ιερώνυμος) που έζησαν και συνεργάστηκαν με τον Επιφάνιο είχαν την ίδια καλή εντύπωση. Ο Αμφιλοχιος καλείται με το νεανικό σφρίγος που τον διακρίνει να οργώσει στεριές και θάλασσες και να κερδίσει και πάλι τον αδιάφορο και φοβισμένο από τον κορονοϊό λαό μας και κυρίως τα νέα παιδιά. Και λάτρης της θάλασσας καθώς είναι αλλά και μανιώδης κολυμβητής είμαι βέβαιος πως δε θα αφήσει νησί και βράχο που να μην το επισκεφθεί.
Ο Αμφιλόχιος εκτός των άλλων ταλάντων με τα οποία τον προίκισε ο Θεός,διακρίνεται και για την καλή του φωνή και την μουσική του κατάρτιση, ισχυρά όπλα και τα δύο για να κερδίσει τις καρδιές του ποιμνίου του. Είμαι βέβαιος ότι θα ζήσουμε και στιγμές παλιοκαιρινού μεγαλείου στην Ιερά Μονή της Χοζοβιώτισας της κυράς Παναγιάς του Αιγαίου μας, που δεσπόζει και φυλάττει την Αμοργό και θα θυμηθούμε ημέρες Χριστοδούλου τότε που πηγαίναμε όλη η συνοδεία μαζί και περνούσαμε τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ο Αμφιλόχιος θα γράψει λαμπρές σελίδες στην ιστορία της Μητροπόλεως Θήρας και θα αναδείξει όλες τις αρετές που τον διακρίνουν. Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του σήμερα στη χειροτονία, η Σαντορίνη όπου και η έδρα της Μητροπόλεως δεν χρειάζεται άλλη διαφήμιση για να γίνει γνωστή. Χρειάζεται όμως επανευαγγελισμό και επιστροφή στις ρίζες και τις παραδόσεις μας. Και είμαστε βέβαιοι ότι νέος Μητροπολίτης Θήρας, ο καλλικέλαδος Αμφιλόχιος προς τα εκεί θα ρίξει όλο το βάρος του. Γένοιτο.
Εμείς να του ευχηθούμε να έχει μια πολυετή και καρποφόρα ποιμαντορία και να αφήσει σπουδαίο έργο στα νησιά που θα διαποιμάνει ως φιλόστοργος πατέρας.

Φωτοστιγμές από την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.Αμφιλοχίου  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ