You are currently viewing Η οικογενειακή ατμόσφαιρα, αλλά και η ιστορική ομιλία
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Δευτέρα 16 Μαΐου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η οικογενειακή ατμόσφαιρα, αλλά και η ιστορική ομιλία

  • Reading time:2 mins read

Η μεγάλη είδηση της εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο για το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδος θα μπορούσε να ήταν η ζεστή, σχεδόν οικογενειακή, ατμόσφαιρα που επικρατούσε, τόσο ανάμεσα στα δύο ζεύγη, όσο και με τους προσκεκλημένους ομογενείς.

Ηταν η άνετη σχέση του Πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου, που θύμιζε δύο παλιούς καλούς φίλους. Ηταν τα θερμά λόγια της Πρώτης Κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ελλάδα, την οποία όπως δήλωσε την επισκέφθηκε «πολλές φορές».

Ηταν σαφές ότι ο Πρόεδρος αισθανόταν ιδιαίτερα άνετα γιατί βρισκόταν σε ένα περιβάλλον με ανθρώπους που γνωρίζει πόσο πολύ του στάθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας.

Την ατμόσφαιρα ζέσταναν ακόμα περισσότερο οι πολλές αναφορές σε αυτά που συνδέουν τις δύο χώρες, στην τεράστια προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας στο Δυτικό Πολιτισμό και στην αλληλοεπιρροή που είχαν οι ηγέτες των απελευθερωτικών επαναστάσεων, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Ωστόσο, η μεγάλη είδηση ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια ιστορική για τον χώρο ομιλία, που εκφωνήθηκε σε άριστα Αγγλικά και που με έμφαση, αλλά αριστοτεχνικό τρόπο, παρουσίασε στον Πρόεδρο, μπροστά στους προσκεκλημένους, τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, με πρώτο την τουρκική επιθετικότητα.

Δεν χρησιμοποίησε τη λέξη Τουρκία ούτε και την λέξη Ερντογάν. Ο κάθε ένας όμως καταλάβαινε πού αναφερόταν.

Για παράδειγμα, είπε: «Νεο-αυτοκρατορικές φαντασίες ανήκουν σε άλλους αιώνες. Δεν πρέπει να πετύχουν. Και δεν πρέπει να πετύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά για να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι η παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μία ενωμένη και δυνατή απάντηση».

Και σε άλλο σημείο: «Γνωρίζετε πολύ καλά το Κυπριακό. Και σας παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας για να επιστρέψουν οι διαπραγματεύσεις σε μία πορεία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Κανένας -κανένας- δεν μπορεί ή θα αποδεχτεί μία λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Και πιθανόν η πιο σημαντική αποστροφή της ομιλίας του να ήταν η εξής: «Κύριε Πρόεδρε, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ενοπλες Δυνάμεις και το καθιστούμε πολύ σαφές ότι δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας. Και το κάνουμε όχι μόνο για να δυναμώσουμε την Ελλάδα, αλλά για να δυναμώσουμε και τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, στην ομιλία του ο… Μπαϊντενόπουλος ή Μπαϊντενάκης -όπως τον βάφτισε ο Πρωθυπουργός- απέφυγε προσεκτικά να αναφερθεί στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, καθώς και στο τελευταίο σημαντικό θέμα που προέκυψε, αυτό των F-16.

Ευχόμαστε όπως ο πρόεδρος Μπάιντεν αντιληφθεί ότι τα καλά λόγια είναι μεν ωραία, ευχάριστα, κολακευτικά. Δεν είναι όμως αρκετά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απόσταση μεταξύ του και διάσταση με την Κοινότητα.

Θα χρειαστεί και να αποδείξει στην πράξη τις σχέσεις του με την Κοινότητα.

Ας το ελπίσουμε.

ΠΗΓΗ: «Εθνικός Κήρυκας»