You are currently viewing Η κυβέρνηση επανεξετάζει σοβαρά τη διχοτόμηση της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Η κυβέρνηση επανεξετάζει σοβαρά τη διχοτόμηση της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

  • Reading time:1 mins read
Σαν το …γεφύρι της Άρτας, κοντεύει να γίνει το σοβαρό και αναγκαίο ,όντως, θέμα της διχοτόμησης της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το αρχικό θετικό κλίμα έδωσε τη θέση του στην δεισιδαιμονία που μαστίζει τα περισσότερα πράγματα προόδου που αγγίζουν τον τόπο μας: ο φόβος του πολιτικού κόστους!
Η δειλία και η  έλλειψη πολιτικού θάρρους των τριών κυβερνητικών βουλευτών να πάρουν πάνω τους το θέμα και να το διεκπεραιώσουν κοινοβουλευτικά  έδωσε την ευκαιρία στους περιστασιακούς αντιρρησίες να σηκώσουν κεφάλι και να εγείρουν επιχειρήματα τα οποία οδηγούν στην οπισθοδρόμηση!
Αυτό έκανε τον Πρωθυπουργό να κάνει πίσω διότι το ενδεχόμενο των εκλογών τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου τον τρόμαζε,λόγω της αρνητικής ρητορικής που αναπτύχθηκε κυρίως  από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου αλλά  και από κάποιους συλλόγους οι οποίοι εκτός από τις αντιρρήσεις τους για την διχοτόμηση ζητούσαν παράλληλα και ….χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους.  Τόσο πιστά μέλη της Εκκλησίας ήταν που ήθελαν κατά τα άλλα να έχουν και άποψη για ένα καθαρά εκκλησιαστικό θέμα.
Στο μεταξύ τα δεδομένα άλλαξαν. Τρία γεγονότα μείζονος σημασίας που έγιναν με επίκεντρο την περιοχή Αιτωλοακαρνανίας και έφτασαν με ορμή βολίδας στην Αθήνα και ένα σε τοπικό επίπεδο έβαλαν πάλι την κυβέρνηση σε σκέψεις και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει  το θέμα της διχοτόμησης στη Βουλή.
Από το Μαξίμου πλέον το βλέπουν θετικά.
Πρώτο κυρίαρχο δεδομένο: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και αυτό πια δεν αλλάζει. Ακόμη και αν ο κόσμος έλθει ανάποδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα το διαχειριστεί και θα το  αντιμετωπίσει! Επομένως δεν υπάρχει ο φόβος του πολιτικού κόστους διότι μέχρι που να γίνουν οι εκλογές θα έχει καταλάβει ο λαός μας πόσο σημαντική ήταν η διχοτόμηση και ότι έπρεπε να γίνει για το καλό των πιστών.
Δεύτερο δεδομένο: η γενναία δήλωση του Δημάρχου Αγρινίου  Γιώργου Παπαναστασίου προς τον επισκέπτη του Αν. Υπ. Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση  ότι η  μη διχοτόμηση της Μητρόπολης θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα και θα το διαπιστώσουν αυτό  μετά τις εκλογές. Μπορεί να ήταν μια αιχμηρή προειδοποίηση αλλά ήταν προϊόν πολιτικού θάρρους από έναν άνδρα της τοπικής αυτοδιοίκησης που σέβεται τον τόπο του και φροντίζει για το καλό του λαού του.
 Τα όσα είπε ο Δήμαρχος Αγρινίου προς τον Υπ.κ. Παπαθανάση μεταφέρθηκαν στον Υπ. Επικρατείας και άνθρωπο του Πρωθυπουργού κ. Γεραπετρίτη ο οποίος από εκείνη την ώρα και μετά άρχισε να αντιστρέφει την κατάσταση και να επανεξετάζεται το θέμα.
Τρίτο δεδομένο: η δήλωση του Δημάρχου Θέρμου Δημήτρη  Κωνσταντάρα  ο οποίος  τάχθηκε υπέρ της διχοτόμησης.
Αυτά τα τρία σημεία είναι αυτά που οδηγούν στην ανατροπή της προηγούμενης απόφασης.
Επίσης είναι σημαντικό και το γεγονός ότι ο υγιής δημοσιογραφικός κόσμος της περιοχής τάσσεται εξ αρχής υπερ της διχοτόμησης .
 Ένας σημαντικός παράγοντας επίσης είναι η αποφασιστικότητα του Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου να φέρει εις πέρας το θέμα αυτό. Χωρίς να γίνεται ενοχλητικός προς την Κυβέρνηση άφησε τους άλλους να οδηγήσουν το θέμα στη σωστή κατεύθυνση και να καταλήξουν στην ετυμηγορία του.  Και τα κατάφερε! Είπαμε η μπάλα χαμηλά, χωρίς περιττές φωνασκίες και το αποτέλεσμα είναι σίγουρο.
Τέλος ένας  ακόμη αστάθμητος αλλά ουσιαστικός λόγος που έχει επιδράσει θετικά στην ωρίμανση του σχεδίου διχοτόμησης είναι η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Επιφανίου Καραγεώργου Πρωτοσυγκέλλου της ενιαίας Μητρόπολης, τον οποίο επιθυμούν να δουν Μητροπολίτη έστω Μεσολογγίου,οι κάτοικοι της περιοχής και από το Αγρίνιο και από το Μεσολόγγι.
Το ίδιο θετικό κλίμα αποδοχής του Αρχιμ. Επιφανίου συναντάται και εντός της Ιεραρχίας δεδομένου ότι η πλειονοψηφία των Ιεραρχών θέλει την προαγωγή του.
Για το άλλα ο ήμισυ  της Μητροπόλεως, το Αγρίνιο, εξακολουθεί να ισχύει δυναμικά η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη,για  την προαγωγή του οποίου εργάζεται σθεναρώς ο γέροντας του Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και άλλοι Ιεράρχες νέας γενιάς.
Επομένως έως τον Οκτώβριο που θα συνέλθει η Ιεραρχία η διχοτόμηση της αχανούς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα έχει επιτευχθεί.
 Σ.Μ.Τ.