You are currently viewing Η ξεχωριστή Ανάσταση στην Ι. Μονή Αναλήψεως Σίψας και οι δηλώσεις του Σεβ. Δράμας προς την Ελληνική Πολιτεία

Η ξεχωριστή Ανάσταση στην Ι. Μονή Αναλήψεως Σίψας και οι δηλώσεις του Σεβ. Δράμας προς την Ελληνική Πολιτεία

  • Reading time:5 mins read
✔️« Να σέβεται τα ήθη, τα έθιμα και τις λατρευτικές διατάξεις των Ορθοδόξων Χριστιανών, διότι η χώρα είναι ορθόδοξη και ελληνική. Εφ΄ όσον κόπτωνται για τις μειονότητες και καλώς κόπτωνται, να τηρούν και τις δικές μας διατάξεις και να μην δημιουργούν πρόβλημα εκεί που δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα».
 
 
🔺Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Στην ιστορική Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Σίψα πραγματοποίησε την τελετή της Αναστάσεως και τέλεσε τον Όρθρο και την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος κατά το μοναστηριακό τυπικό. 
Βρήκε τρόπο ο ρηξικέλευθος Ιεράρχης  να δείξει την διαφωνία του με την απόφαση της διοίκησης της Εκκλησίας η οποία μετέφερε  την Ανάσταση στις 9 το βράδυ από την 12η πρωινή,που   αποτελεί αιώνες τώρα  την παραδοσιακή ώρα της Ανάστασης. 
Και αυτό το έκανε χωρίς να προκαλέσει ή να κάνει κάτι που θα τον φέρει  σε ευθεία ρήξη με τη Σύνοδο. Προτίμησε να ακολουθήσει την παράδοση κάνοντας Ανάσταση την ώρα που έχει καθιερώσει η Εκκλησία αλλά στα στενά όρια μιας Μονής χωρίς κόσμο αλλά με ζωντανή τηλεοπτική αναμετάδοση όλης της Αναστάσιμης ακολουθίας και λειτουργίας. 
Οι ακολουθίες διήρκησαν από τις 11 έως τις 3 τα ξημερώματα και μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR Βορείου Ελλάδος. 
Ο Σεβ. Δράμας είναι ένας φιλομόναχος και φιλακόλουθος Ιεράρχης –άλλωστε διετέλεσε για πολλά  χρόνια ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Σουμελά- και πολλές φορές απολαμβάνει αλλά και προσφέρει στο ευσεβές πλήρωμα της μαρτυρικής του Επαρχίας παρόμοιες πνευματικές πανδαισίες.Γιαυτό και απολαμβάνει της τιμής και του σεβασμού του λαού της Δράμας. Γιαυτό και τον ακολουθεί πιστά ο λαός μας και τον εμπιστεύεται! 
Σε σύντομο μήνυμά του υπό μορφή δηλώσεων, που δόθηκαν  κατά την είσοδο στο καθολικό της Μονής, ύστερα από την τελετή της Αναστάσεως, ευχήθηκε «να παρέλθει η δεινή πανδημία, η οποία μάστισε τον τόπο μας ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες».
Απευθυνόμενος μάλιστα προς την Ελληνική Πολιτεία δεν δίστασε να πει τα πράγματα με το όνομα τους.  
Ζήτησε από την πολιτεία   «να σέβεται τα ήθη, τα έθιμα και τις λατρευτικές διατάξεις των Ορθοδόξων Χριστιανών, διότι η χώρα είναι ορθόδοξη και ελληνική. Εφ΄ όσον κόπτωνται για τις μειονότητες και καλώς κόπτωνται, να τηρούν και τις δικές μας διατάξεις και να μην δημιουργούν πρόβλημα εκεί που δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα». 
Σαφής, ντόμπρος και ξεκάθαρος ο Σεβ. Δράμας, ο οποίος γνωρίζει να ομιλεί την γλώσσα της αλήθειας και να την υπερασπίζεται με θάρρος και παρρησία.Και να μην χαρίζεται σε κανέναν. Αντιθέτως αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. 
Έτσι στην πασχάλιο εγκύκλιό του κάλεσε τους πιστούς διά στόματος Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου: «Ο Χριστός ανέστη εκ νεκρών. Αναστηθείτε μαζί Του. Ο Χριστός ελευθερώθηκε από τα δεσμά του τάφου. Ελευθερωθείτε από τα δεσμά του τάφου. Ελευθερωθείτε κι εσείς από τα δεσμά της αμαρτίας». 
Να δώσει ο Θεός, δι’ ευχών του Αγίου  Δράμας, να επανέλθουμε στην «ορθόδοξη ρωμαίϊκη πνευματικότητά μας» όπως χαρακτηριστικά γράφει, ώστε να αυξηθεί «η χαρά που είναι η ουσία της ευτυχίας».
Είναι παρήγορο στους δύσκολους καιρούς που διερχόμεθα ως χώρα αλλά και ως Εκκλησία,  να υπάρχουν Αρχιερείς με το ανάστημα του Σεβ. Δράμας κ. Παύλου. 
Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά  τον ακρίτα, πόντιο, φιλόθεο, φιλακόλουθο και φιλόπατρι Επίσκοπο της μαρτυρικής Δράμας  γιατί κάθε του εγκύκλιος, κάθε του μήνυμα αποτελεί για όλους μας μια πνευματική αναγέννηση και έναν αναβαπτισμό στα νάματα της πίστεως και της πατρίδας.
Δόξα τω Θεώ που δεν εξέλειπαν από την Εκκλησία μας ποιμένες αγρυπνούντες και φυλάσσοντες Θερμοπύλες!
🔺Ιδού το η η ηχητικό ντοκουμέντο με τις δηλώσεις του Σεβ. Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου στο star Βορείου Ελλάδος
🔺Φωτό Αρχείου από τον Εσπερινό της Αγάπης στην Ι. Μονή Αναλήψεως στη Σίψα.