You are currently viewing Η εορτή των Αγίων Πάντων στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Η εορτή των Αγίων Πάντων στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

  • Reading time:5 mins read

Επίκεντρο του εορτασμού της μνήμης των Αγίων Πάντων στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, ήτο η ιερά και σεβασμία Μονή των Αγίων Πάντων Τριταίας. Στην εν λόγω Ιερά Μονή εχοροστάτησε και ωμίλησε στον Εσπερινό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος ανεφέρθη στην παρουσία των Αγίων στη ζωή της Εκκλησίας και στο γεγονός ότι η Εκκλησία είναι το εργαστήριο της αγιότητος.

           Ανήμερα στην Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων εχοροστάτησε στον  Όρθρο και ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος με συλλειτουργούς τον πανοσιολογιώτατο  Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο και άλλους Πατέρες της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής,  συμπροσευχομένων  και άλλων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τον όρο «Άγιος» και ανεφέρθη στις κατηγορίες των Αγίων, οι οποίοι από κοινού εορτάζονται από την Εκκλησία και έχοντες παρρησίαν προς Θεόν πρεσβεύουν υπέρ ημών και μας καλούν να φθάσουμε στην αγιότητα που είναι ο σκοπός της ζωής μας μέσα από τη δική τους μίμηση, αφού η ζωή τους ήταν επιστολή Χριστού γινωσκομένη και αναγινωσκομένη, ουσιαστικά δε εφηρμοσμένον το Ιερό Ευαγγέλιο.

          Η ζωή του Χριστιανού πρέπει να είναι ταυτισμένη με το θέλημα του Θεού και εναρμονισμένη στα βήματα και στους αγώνες των Αγίων της Εκκλησίας μας, εάν δε χρειαστεί να δώσουμε και το αίμα μας για του Χριστού την αγάπη όπως οι Άγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος.

           Επίσης ανεφέρθη στην ιστορική παρουσία και την προσφορά της Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων, αλλά και στην σύγχρονη παρουσία της με την Μοναστική Αδελφότητα της οποίας προΐσταται ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, ο οποίος με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου αναλίσκεται μαζί με τους συνεργάτες του και τους άλλους αδελφούς στο έργο της ανακαινίσεως και αναδείξεως αυτής της Ιεράς Μονής. Ο Σεβασμιώτατος έκαμε επίσης αναφορά στούς μαθητάς καί στίς μαθήτριες που διαγωνίζονται κατ’ αυτάς τάς ημέρας στις πανελλήνιες εξετάσεις καί ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία, στους δέ γονείς τους καλή δύναμη για να στηρίζουν τα παιδιά τους όχι μόνο στην περίοδο αυτή των εξετάσεων, αλλά πάντοτε.

          Εκκλησιάσθησαν στο Μοναστήρι ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου  κ. Θεόδωρος Μπαρής, ο πρ. Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Ἐκπρόσωποι άλλων Αρχών καί Φορέων καί πλήθος Λαού από την γύρω περιοχή καί αλλού.

          Τό απόγευμα στν μεθέορτο Εσπερινό προέστη ὁ πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νεκτάριος Κωτσάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού, ο οποίος ωμίλησε επικαίρως.

          Στόν εορτάζοντα μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Περιβόλας Πατρών εχοροστάτησε καί ωμίλησε στόν πανηγυρικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ὁ ὁποίος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στήν σημασία τῶν Αγίων στη ζωή μας καί στό σωστό τρόπο εορτασμοῦ της μνήμης τους, προκειμένου καί εκείνοι νά ευφραίνωνται πρεσβεύοντες προς Κύριον υπερ ημών, αλλά και εμείς να ωφελούμεθα μέσα από την αγία βιοτή και πολιτεία τους οδεύοντες στον αγιασμό και την σωτηρία μας. Ο Σεβασμιώτατος επήνεσε τον Εφημέριο της Ενορίας π. Ανδρέα Μιχαλόπουλο και τους συνεργάτες του, αλλά και όλους τους Ενορίτας για το επιτελούμενο έργο στην εν λόγω Ενορία.    Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Δεμενίκων όπου ευρίσκεται θησαυρισμένη η περίπυστη ιερά εικόνα των Αγίων Πάντων, διότι στην Ενορία αυτή κατοικούν ευσεβείς χριστιανοί που προέρχονται από την περιοχή της Τριταίας όπου ευρίσκεται η Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων προέστη της ακολουθίας του Εσπερινού και ωμίλησε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Γερβάσιος Παρακεντές και ανήμερα ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και ωμίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.