You are currently viewing Η Εκκλησία της Αλβανίας προσευχήθηκε για τους μαθητές, που γέμισαν τους ναούς

Η Εκκλησία της Αλβανίας προσευχήθηκε για τους μαθητές, που γέμισαν τους ναούς

  • Reading time:4 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής περιόδου στην Αλβανία (από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου) διαβάστηκε προσευχή για τους μαθητές και τις μαθήτριες,  που κατέκλυσαν τους ναούς,  την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου.

Και μάλιστα γονάτισαν κάτω από το Ευαγγέλιο, κατά την εκφώνησή του στη Θεία Λειτουργία, και προσήλθαν με ευχαρίστηση στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον καθεδρικό ναό των Τιράνων μοίρασε, μετά την προσευχή,  εικονίτσες της Παναγίας  στα παιδιά, που πήραν με πολύ χαρά την ευλογία και την αγάπη του και το χαμόγελο της καρδιάς του.

Ικεσίες υπέρ των μαθητών, προκειμένου να έχουν μια καλή και αποδοτική νέα σχολική χρονιά έγιναν και σε όλους τους ναούς των Μητροπόλεων Βερατίου, Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Φίερι και Ελμπασάν.

Και αυτές οι προσευχές δυνάμωσαν τα όνειρα των παιδιών. Και λέγοντας όνειρο, δεν εννοούμε καθόλου τον άπραγο ρεμβασμό, την ονειροπόληση, που έχει στόχο τις άπιαστες, μεταβαλλόμενες, ακαθόριστες σκιές. Δεν εννοούμε το πλάσιμο μιας ουτοπίας, ενός κόσμου φανταστικού.

Εννοούμε τον βαθύ, τον εσωτερικό, τον διακαή πόθο για κάτι το πραγματοποιήσιμο.

Τη φλογερή ανάταση, που θέλει και συγκινεί την ψυχή για ένα στόχο ωραίο και υψηλό, τον οποίο μπορούν να φτάσουν ή να πλησιάσουν όσο παίρνει.

Είναι γνωστό και πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων στην Αλβανία, τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στη χώρα, προκειμένου να διαμορφωθούν προσωπικότητες, που θα καθορίσουν το μέλλον της κοινωνίας.

Όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο ίδιος  δαπανώνται ετησίως 500.000 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα των εκπαιδευτηρίων.

Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο αυτό, που συμβαίνει στην Εκκλησία της Αλβανίας.

Όλο και περισσότεροι νέοι αποκτούν στέρεες γνώσεις στα σχολεία της Εκκλησίας, που συνεχώς ιδρύονται και νέα.

Όχι μόνο στείρες γνώσεις, αλλά διαπλάθεται και το κατάλληλο ήθος.

Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό των νέων, αγοριών και κοριτσιών, που εμπιστεύονται τις σπουδές του στα σύγχρονα εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αυτό οφείλεται τόσο στη φωτισμένη προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που αγκαλιάζει στοργικά τα νιάτα, όσο και στην κινητικότητα των κατά τόπους Μητροπόλεων και των στελεχών τους, κληρικών και λαϊκών.

Τα εκπαιδευτήρια αυτά, που ξεκινούν από την προσχολική αγωγή και φθάνουν ως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεταφέρουν το μήνυμα στη νεολαία για την ανάγκη διαφύλαξης, σε ό,τι και αν κάνουν, των αρετών της καρδιάς τους, για να είναι το φως δείκτης στα βήματά τους και οδηγός στην πορεία του βίου τους.

Τα εμπόδια ούτε λείπουν, ούτε έλειψαν, σ’ αυτή την εκπαιδευτική προσπάθεια.

Επιδίωξη των στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και κυρίως επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι να διδαχθούν οι νέοι ότι γνώμονάς τους και κανόνας τους στη ζωή τους χρειάζεται να είναι όχι να υπηρετηθούν, αλλά να υπηρετήσουν.

Και η άμιλλα μεταξύ τους να είναι για το ποιος θα υπηρετήσει περισσότερο, ποιος θα πιο χρήσιμος περισσότερο.