You are currently viewing Η διαδοχή του Πατριάρχη, ο ποπ σταρ Πάπας και οι διαβολές

Η διαδοχή του Πατριάρχη, ο ποπ σταρ Πάπας και οι διαβολές

  • Reading time:1 mins read

Ακούμε, διαβάζουμε και ενίοτε γράφουμε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης , ξεκίνησε, μόνος του κι ατύπως, τις διαδικασίες για την διαδοχή του. Αναρωτιόμαστε όμως παράλληλα;

Γίνεται στην πράξη κάτι τέτοιο; Έχουμε ξαναδεί Πατριάρχη εν ζωή να αντικαθίσταται από άλλον; Και η απάντηση είναι, όχι. Οπότε; Προς τι όλος αυτός ο θόρυβος;

^^^ Η αλήθεια είναι ότι ο Βαρθολομαίος, σε μια – δυο αναφορές του στο τελευταίο ταξίδι του στις ΗΠΑ, άφησε να εννοηθεί ότι έχει τη διαδικασία στην άκρη του μυαλού του. Και μάλιστα, όταν γράφτηκε αυτό, δεν διαψεύστηκε. Όχι από τον ίδιο, αλλά από τους «κύκλους του». Και δόξα τω Θεώ έχει πολλούς, ζωή να ‘χουν. Άρα, κάτι συμβαίνει. Υπάρχει καπνός, που λένε.

### Και μια και λέμε καπνός, γεγονός αποτελεί ότι και οι καθολικοί δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ άλλοτε παρόμοιο ζήτημα, μέχρι που ο Γερμανός προηγούμενος Πάπας αποφάσισε για λόγους υγείας ότι πρέπει να φύγει. Και σε χρόνο d-t, το κονκλάβιο στο Βατικανό οργάνωσε αποχώρηση και διαδοχή ταυτόχρονα, για να ‘ρθει ο νυν Αργεντινός. Κι έτσι οι καθολικοί κλήθηκαν να ζήσουν με δυο εν ζωή προκαθήμενους. Έναν νυν κι έναν πρώην. Και το διαχειρίστηκαν

ΥΓ: Δεν αποκλείεται, λοιπόν και οι ορθόδοξοι να κάνουμε το ίδιο, προσεχώς, αν ερμηνεύουμε σωστά τον Βαρθολομαίο.

ΥΓ 1: Σύμφωνα μάλιστα με μια εκδοχή, ο τελευταίος, στα χρόνια που του απομένουν θέλει να ασχοληθεί – πέραν των άλλων – με το «Βαρθολομαίος Foundation», το οποίο συστήνεται, με αντικειμενικό σκοπό αποκλειστικά αγαθοεργίες. Τι άλλο; Μας λένε ότι έχει συγκεντρωθεί ένα αξιοσέβαστο ποσό από δωρεές. Κάπου πήρε το αυτί μας για 30 εκατομμύρια ευρώ.

ΥΓ 2: Θα έρθει στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες ο Πατριάρχης, όπως ήταν κανονισμένο; Η αλήθεια είναι ότι η περιοδεία στις ΗΠΑ ήταν κουραστική κι επίπονη. Προέκυψε κι αυτή η ιστορία με την υγεία του, που την επιβάρυνε περισσότερο. Ο ίδιος έχει γυρίσει στο Φανάρι και ξεκουράζεται. Θέλει να έρθει στην Αθήνα, αλλά να δούμε.

ΥΓ 3: Ο Φραγκίσκος, πάντως, θα ‘ρθει. Προερχόμενος από την Κύπρο, στο πρώτο ταξίδι της θητείας του εκεί. Κι όχι μόνο θα ‘ρθει, αλλά θα ακολουθήσει κι όλο το τελετουργικό. Μέχρι που θα λειτουργήσει κιόλας. Ενδεχομένως στο Μέγαρο Μουσικής, που έχει κι εκκλησιαστικό όργανο, για να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί, για να το απολαύσουν από κοντά.

ΥΓ 4: Γιατί, αν κρίνει κανείς από τα συνεργεία, τους προπομπούς του και τις υποδοχές, ο Πάπας μοιάζει περισσότερο με ποπ σταρ παρά με θρησκευτικό ηγέτη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

*** Κι επειδή, το ένα φέρνει το άλλο, ήταν τουλάχιστον άδικες οι φήμες που διακινήθηκαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το που και πώς αρρώστησε ο Πατριάρχης στις ΗΠΑ. Τι είχε κυκλοφορήσει; Ότι και καλά «είχε αρπάξει άγριο κρύωμα» στους κρύους κήπους της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, «όπου τον έβαλαν, μεγάλο άνθρωπο, να φάει, κατά την τελετή υποδοχής».

^^^ Κι όλα αυτά για να χτυπηθεί η ελληνίδα πρέσβειρα στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Μόνο που η τελευταία είναι μια ικανότατη διπλωμάτης, με απίστευτες άκρες στην αμερικανική πρωτεύουσα και μόνο που το ψέμα – ως γνωστόν – έχει κοντά πόδια.

### Λίγες ώρες μετά, ο Βαρθολομαίος εισήχθη σε νοσοκομείο για στεντ. Συνεπώς, ούτε κρύωμα, ούτε κήποι, ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Μόνο κουβέντες…

powergame.gr