You are currently viewing Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Φθιώτιδα.

Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Φθιώτιδα.

  • Reading time:1 mins read

Με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Παναγία η Προυσιώτισσα, η Αρχόντισσα της Ρούμελης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αφ’ εσπέρας της Εορτής, Σάββατο 22 Αυγούστου, χοροστάτησε και ωμίλησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Προυσιωτίσσης Βαρδατών, όπου υπάρχει ο σπηλαιώδης Ναός της Παναγίας, τον οποίο κατασκεύασαν οι Σιδηροδρομικοί Υπάλληλοι Ελλάδος, ως δείγμα ευχαριστιών για την θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας, στην διάσωση όλων των επιβατών αμαξοστοιχίας, η οποία και εκτροχιάστηκε ακριβώς πάνω από το Ναό.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας αναλύοντας τα ευαγγελικά λόγια: «συνετήρη τὰ ρήματα ταῦτα, συμβάλλουσα ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτῆς» (Λουκ. 2:19) και «ὅ,τι ἂν λέγῃ ὑμῖν, ποιήσατε». (Ιω. 2,5) αναφέροντας, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

«Πόσο σπουδαίο πράγμα είναι, αδελφοί μου, να κρατούμε μέσα στην καρδιά μας τα διαμάντια της ύπαρξής μας.

Η Παναγία σε όλη της την ζωή έζησε με ταπείνωση, σιωπή και πίστη. Μία μόνο φορά η σιωπηλή Μάνα Παναγία παρεμβαίνει, όταν η ανθρώπινη λογική αδυνατεί να κατανοήσει την Θεϊκή αγάπη. Στο πρώτο θαύμα του Υιού Της, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στον Γάμο της Κανά, όταν το κρασί τελείωσε, παρεμβαίνει και λέει στους διακόνους του γαμήλιου δείπνου: «ὅ,τι ἂν λέγῃ ὑμῖν, ποιήσατε». Αυτό μας λέει και σήμερα η Παναγία να κάνουμε, να εμπιστευθούμε τον Υιό της.

«Κάντε αυτό που σας λέει ο Χριστός, κάντε το θέλημα του Θεού, για να γίνετε πυξίδα και δρόμος και για άλλους ανθρώπους».

Μια φράση τόσο λιτή και απέριττη, κρύβει μέσα της τόσο μεγάλη αλήθεια, κρύβει μέσα της απόλυτη αγάπη, απόλυτη εμπιστοσύνη, απόλυτη αφοσίωση, απόλυτη παράδοση και πεποίθηση στο Χριστό».

Ανήμερα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετέβη στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος, στην Παναγία του Παρνασσού, όπως είναι γνωστό το μοναστήρι, το οποίο είναι κτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων στην βορειοανατολική πλευρά του Παρνασσού, στην κεντρική Λοκρίδα και το οποίο διεδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Στην αυλή της Ιεράς Μονής, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον κ. Συμεών μετά του εκ Τιθορέας καταγόμενου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Χρυσοστόμου.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ο οποίος με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή της Εορτής της Παναγίας, ανέλυσε εκτενώς τον λόγο του Χριστού προς την αδελφή του Αγίου Λαζάρου: «Μάρθα Μάρθα, μεριμνάς και τυρβάζη περί πολλά, ενός δε έστι χρεία» (Λουκ. 10, 41-42) και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Πόσο σημαντική φράση είναι αυτή για εμάς τους ανθρώπους του σήμερα, που πολλές φορές νομίζουμε ότι με την μέριμνα, όντως αναγκαίων πολλές φορές πραγμάτων, που πολλές φορές νομίζουμε ότι αν είμαστε υπερεργατικοί και τα κάνουμε όλα τέλεια, θα βρούμε το αληθινό νόημα της ζωής, αλλά ξεχνούμε ότι οι άνθρωποι μας, αυτοί που μας αγαπούν και τους αγαπούμε, έχουν ανάγκη την παρουσία μας. Πόσες φορές το μυαλό μας δεν διασπάται και χάνουμε τα πρόσωπά που αγαπούμε και πολλές φορές χάνουμε την επικοινωνία και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Να παραδειγματιστούμε από τον διάλογο του Χριστού με την Μάρθα και να κατανοήσουμε ότι ο Χριστός ήλθε στην ζωή μας για να μας προσφέρει την αληθινή ζωή, να μας αναπαύσει με τον λόγο Του. Μας επισκέπτεται ο Χριστός αδελφοί μου και χτυπά συχνά την πόρτα της καρδιάς μας».

Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Αθανάσιος Καρακάτζας και κ. Ηλίας Κυρμανίδης, η Δήμαρχος κ. Αθανασία Στιβακτή, εκπρόσωποι του Δημάρχου Λαμιέων και οι λοιπές αρχές.

Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Ευλογίας Λογγού και το απόγευμα ετέλεσε την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στην Παναγία την Προυσιώτισσα στο Προσκύνημα των Βαρδατών Λαμίας.

Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος εκήρυξε επικαίρως τον Θείο Λόγο και μετέφερε σε όλους τις εγκάρδιες πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_0472