You are currently viewing Η Αγιοτόκος Χίος τίμησε τους Πολιούχους και τα 109α ελευθέρια

Η Αγιοτόκος Χίος τίμησε τους Πολιούχους και τα 109α ελευθέρια

  • Reading time:5 mins read

Με την παρέλαση των μαθητών- μαθητριών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, τμημάτων των προσκόπων, των πολιτιστικών σωματείων και του στρατού ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 109α Ελευθέρια της Χίου.

Παρουσία πλήθους πιστών, των αρχών του νησιού αλλά και των εφοπλιστών Θανάση Μαρτίου και Γιώργου Προκοπίου, τελέστηκε έπειτα από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων, ο μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της Χίου, την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021.

Τον Μέγα Εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσαλέων κ. Τιμόθεος, συγχωροστατούτων των Μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνων κ. Κύριλλου και του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Μάρκος, αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας στον Μητροπολιτικό Ναό της εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής από την Παναγία Οινουσσών, σημειώνοντας ότι σε μία περίοδο προκλήσεων από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, η ακρίτισσα Παναγιά δίνει την καταλληλότερη απάντηση σε κάθε επίδοξο επιβουλέα.

Στην Οικουμενικότητα των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντρίου, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, σημειώνοντας ότι η ουσία της Χριστιανοσύνης είναι ότι όπου και αν βρισκόμαστε γευόμαστε την οικουμενικότητά της στο όνομα του Ιησού Χριστού.

«Αυτοί οι 3 μεγαλομάρτυρες Άγιοι ενώ βρισκόμαστε εδώ στη Χίο είναι οικουμενικοί. Ο Μηνάς μας έρχεται από την Αίγυπτο, ο Βίκτωρ μας έρχεται από τη Ρώμη και καταλήγει στη Δαμασκό και ο Ιεροδιάκονος Βικέντιος από την Αυγουστόπολη της Ισπανίας, έρχονται εδώ και τιμώνται σε αυτόν τον Ι.Μ. Ναό. Αυτό αποδεικνύει ότι η Εκκλησίας μας είναι Μία, Αγία και Καθολική», ανέφερε.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε λιτανεία στην ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, την οποία κρατούσαν σπουδαστές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Οινουσσών, πέριξ του ναού με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Νωρίτερα από το Μουσείο Σφαγών από την Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά ο Μητροπολίτης Χίου τόνισε την ιστορική απόδειξη των θηριωδιών των Τούρκων στο νησί.

Τι συνέβη την 11η Νοεμβρίου του 1912

Την 11η Νοεμβρίου 1912 ο ελληνικός στόλος (3 καταδρομικά «Μακεδονία», «Εσπερία», «Αρκαδία», δύο αντιτορπιλικά «Νέα Γενεά», «Κεραυνός» και 3 μεταγωγικά «Πατρίς», «Σαπφώ», «Εριέττα» με 2500 στρατιώτες) φτάνει έξω από το λιμάνι της Χίου.

Οι Χιώτες υποδέχονται το στρατό χαρούμενοι και σίγουροι ότι αυτή την φορά θα καταφέρουν να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό. Από το καταδρομικό «Μακεδονία» αποβιβάζεται στο λιμάνι μια αντιπροσωπεία και πηγαίνει να διαπραγματευτεί την παράδοση του νησιού. Ο στρατιωτικός διοικητής του νησιού Ζιχνύ Μπέης, υπολογίζοντας βοήθεια από τη Μικρά Ασία, αρνείται να το παραχωρήσει και δηλώνει ότι θα το υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Έτσι μετά την άρνηση των Τούρκων οι Έλληνες στρατιώτες, 3 Τάγματα Πεζικού και μία Ορεινή Πυροβολα

ρχία, αποβιβάζονται στο Κοντάρι (περιοχή αεροδρομίου), με αρχηγό το συνταγματάρχη Νικόλαο Δελλαγραμμάτικα. Ο εχθρός οχυρωμένος στην ξηρά, προσπαθεί να αποκρούσει την απόβαση χωρίς αποτέλεσμα. Οι Τούρκοι μετά την απόβαση του Ελληνικού στρατού και την αποτυχημένη προσπάθεια για να την αποκρούσουν που επιχείρησαν στην περιοχή του Κονταριού, εγκαταλείπουν τη νύχτα την πόλη και τραβούν προς το χωριό Καρυές. Την επόμενη μέρα ο ελληνικός στρατός μπαίνει στην πόλη της Χίου. Οι κάτοικοι του νησιού στη συνάντησή τους με τον απελευθερωτικό στρατό ξεσπούν σε δαιμονιώδεις ζητωκραυγές. Οι γυναίκες κρατώντας σημαίες φιλούν όχι μόνο τα πρόσωπα αλλά και τους μανδύες, τα χέρια και τα πόδια των ελευθερωτών. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες, καταλαμβάνονται τα Καμπόχωρα και ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης. Κυριώτερη μάχη δίνεται στο Αίπος. Η μάχη αυτή προξενεί σ’ όλους μεγάλη αίσθηση. Ο λαϊκός ποιητής γράφει σχετικά: «Άνθρωποι μη λησμονείτε Έως ότου κι αν ζείτε Πως εχάθηκαν λεβέντες Πως ετάφηκαν παιδιά Ήρωες εκεί στο Αίπος Έμειναν παντοτινά»

Ακολουθούν κι άλλες πολλές συγκρούσεις στα Βορειόχωρα και στα Νοτιόχωρα. Για 40 περίπου μέρες συνεχίστηκαν οι μάχες. Παντού ο ελευθερωτής στρατός νικά. Έτσι οι Τούρκοι χάνουν το ηθικό τους. Μαθαίνοντας και τη νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού και στα άλλα μέρη της Ελλάδας, αποφασίζουν να παραδοθούν.

Με πληροφορίες politischios.gr, chiosphotos.gr