You are currently viewing Άγνωστες αλλά πραγματικές διαστάσεις του θέματος Προμπονά- Σε νέα δοκιμασία οι σχέσεις Φαναρίου- Αθηνών;

Άγνωστες αλλά πραγματικές διαστάσεις του θέματος Προμπονά- Σε νέα δοκιμασία οι σχέσεις Φαναρίου- Αθηνών;

  • Reading time:1 mins read

Ρεπορτάζ  Σωτήρης Τζούμας

Την τελευταία φορά που γράψαμε για το θέμα Προμπονά-  το οποίο  εξελίχθηκε σε μήλον της έριδος μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών-  είχαμε συστήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και στα δύο μέρη δεδομένου ότι το θέμα αυτό εξαιτίας των κακών και αψυχολόγητων χειρισμών που έγιναν εξ αρχής θα μας απασχολήσει για καιρό ακόμη.

Και η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι  αδέκαστος αλλά είναι και ιδιαιτέρως χρονοβόρος.
Ήδη οι εξελίξεις μας επαληθεύουν  αφού εκεί που χαίρεται από μία απόφαση  η μία πλευρά απογοητεύεται η άλλη για να γυρίσει στη συνέχεια το θέμα τανάπαλιν.
Πάντως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι  σχέσεις μεταξύ   της Ι. Αρχιεπισκοπής    Αθηνών   και του   Οικουμενικού   Πατριαρχείου βρίσκονται και πάλι   σε τεντωμένο   σκοινί. Αυτή τη φορά η αφορμή δόθηκε    από την   απόφαση   του  δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του   Αρχιεπισκόπου Αθηνών    Ιερωνύμου    να μην αναμένουν την τελεσίδικη   δικαστική κρίση της εκκρεμότητας   αναφορικά   με   το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την λειτουργία των δύο Ιερών Ναών του Κτήματος Προμπονά. Αντίθετα δρομολόγησαν  ερήμην του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με μια διαδικασία  fast  track την εξώδικη διευθέτηση ενός εξαιρετικά κρίσιμου ζητήματος.
Το θέμα αυτό  έχει δημιουργήσει  όχι μόνο  νέους πονοκεφάλους και στις δύο πλευρές αλλά σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο,το οποίο προφανώς ξεφεύγει από τα στενά εκκλησιαστικά πλαίσια και αγγίζει και την ίδια την κυβέρνηση της Ελλάδας , η οποία προς το παρόν σιωπά.
Κάτω   από   αυτές   τις   συνθήκες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί    η   επικείμενη   επίσκεψη   του Οικουμενικού  Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου εντός των επομένων ημερών   στην   Αθήνα  είναι   στην   κυριολεξία   στον   αέρα,   με   τις περισσότερες   πιθανότητες   να   συγκλίνουν  ότι   εν   τέλει   θα ματαιωθεί .
Αλλά και  στην περίπτωση που γίνει δεν είναι βέβαιο ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί πριν τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν είναι βέβαιο ότι ο Πατριάρχης θα δεχεθεί να συμμετάσχει    στις τιμητικές εκδηλώσεις που είχε την έμπνευση να   προγραμματίσει   ο  Δήμος Αθηναίων για τον Πατριάρχη.Και μπορεί να είναι εξοικειωμένο το Φανάρι στις «πισώπλατες  μαχαιριές» αλλά τα χρόνια του Πατριάρχη πια πέρασαν για να κάνει τέτοιες παραχωρήσεις. Το περίεργο είναι ότι ενώ θα μπορούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει την απόφαση του μετά το ταξίδι του Πατριάρχη ήλθε λίγες μέρες πριν το ταξίδι να ταράξει τα νερά και μα δημιουργήσει σκηνικό έντασης μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Τι ακριβώς έγινε και άναψαν τα αίματα;
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων της   08.11.2021,   στην  ημερήσια   διάταξη   με   αριθμό   18 συμπεριλαμβάνονταν το θέμα :
«Λήψη απόφασης για την δωρεάν παραχώρηση προς την ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών,  του   δικαιώματος   χρήσης   του παλαιού ναΐσκου Αγίου Γεωργίου και του νέου τρισυπόστατου Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων   Αναργύρων   και   Αγίας   Φωτεινής μετά   των βοηθητικών χώρων αυτού,  που βρίσκονται στο Άλσος Προμπονά,για  το χρονικό   διάστημα   των  50  ετών,  κατόπιν της   σχετικής αίτησης   της   Ιεράς Αρχιεπισκοπής   Αθηνών   προς   το   Δήμο Αθηναίων».    
Από τις συνολικά περίπου 6 ώρες της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου της 08.11.2021, το ως άνω κρίσιμο και με πολλαπλές προεκτάσεις θέμα απασχόλησε το Σώμα μόνο ( ναι μόνο)για 1,5 λεπτό (!!!).
Ναι καλά   διαβάσατε   και   επειδή   η  συνεδρίαση   μεταδίδονταν διαδικτυακά   από  το  youtube,   μπορεί   ο   καθένας   εύκολα   να επιβεβαιώσει   το   παραπάνω    γεγονός. ( Στο τέλος του ρεπορτάζ σας  έχουμε το βίντεο από το δημοτικό συμβούλιο)
Όπως θα διαπιστώσετε δεν έγινε   καμία απολύτως   συζήτηση   επί   του   θέματος,   δεν αναγνώστηκε   καν   ο τίτλος   του,   παρά   μόνο ζητήθηκε   από  τους    συμβούλους που    είχαν απομείνει λόγω του   προχωρημένου   της ώρας η έγκριση   του  υπ’αριθμ. 18 θέματος της ημερήσιας διάταξης, το οποίο να σημειωθεί ότι (σκοπίμως προφανώς) δεν συζητήθηκε στην σειρά του, αλλά αφέθηκε   προς   το   τέλος της συνεδρίασης,  όταν   οι   συνθήκες   προφανώς  θα   ήταν ευνοϊκές και η κούραση όλων δεδομένη. Εξάλλου η αντιπολίτευση σύσσωμη απουσίαζε. Είχαν προηγηθεί προφανώς συνεννοήσεις.
Για να φτάσει το θέμα να συζητηθεί στο συμβούλιο είχε προηγηθεί η από 26.10.2021(δηλαδή λίγες ημέρες πριν)  αίτηση του Αρχιεπισκόπου προς τον Δήμο Αθηναίων για παραχώρηση της χρήσης των δύο Ιερών ναών, ακολούθησε η από 04.11.2021 θετική εισήγηση του Αντιδημάρχου με   την επισύναψη του   ήδη   έτοιμου   (και   πριν   την   λήψη   της απόφασης)   σχεδίου   σύμβασης παραχώρησης,   ενώ   η   απόφαση τελικά λήφθηκε   στην   συνεδρίαση   της   8.11.2021.   Πραγματικά μεγάλη βιασύνη.
Και όλα αυτά για μία έκταση η οποία ανήκει ήδη από το έτος 2017 ,δυνάμει   συμβολαίου δωρεάς,   που   νόμιμα   μεταγράφηκε   στο υποθηκοφυλακείο   Αθηνών   στο   Οικουμενικό Πατριαρχείο,   άρα   ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να παραχωρήσει στην Αρχιεπισκοπη Αθηνών ακίνητο που σήμερα δεν του ανήκει κατά κυριότητα.
Το διεκδικεί ασφαλώς δικαστικά (δικαίωμά του είναι), αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση από το Εφετείο Αθηνών, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Άρειο Πάγο.
Άρα   πρόκειται   για   μία   διαδικασία   που  σίγουρα   θα   διαρκέσει αρκετά ακόμη χρόνια και κανείς δεν μπορεί να μιλά για νικητές και ηττημένους αλλά μόνο για βιαστικούς.
Επειδή όμως ούτε  η Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν είχε την υπομονή να περιμένει τα δικαστήρια  διαπιστώνουμε να επιδιώκεται η δημιουργία τετελεσμένων    καταστάσεων   αμφιβόλου
νομιμότητας, ίσως γιατί φοβούνται  ότι  η  περαιτέρω  διερεύνηση  του  «φακέλου  Προμπονά»  θα  φέρει στην   επιφάνεια   καίριας   σημασίας   νομικές   παραμέτρους   που αφορούν την κατοχύρωση των δικαίων του Φαναρίου στην Ελλάδα. Και αυτό είναι το σπουδαιότερο. (Συνεχίζεται … )

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 8/11/2021, όπου λήφθηκε η απόφαση η οποία δίνει το κτήμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η διαδικασία στο Συμβούλιο διήρκεσε ακριβώς ενάμιση (1΄ 30΄΄) λεπτό, από το 6.06.50 έως το 6.08.14, όπως φαίνεται στο επίσης συνημμένο οπτικοακουστικό αρχείο καταγραφής της συνεδρίασης. Επρόκειτο για το θέμα με αριθμό 18, το οποίο εκφωνήθηκε μόνον με τον αριθμό του χωρίς καν να διευκρινιστεί τι αφορά. Μάλλον  είχε προηγηθεί συνεννόηση του Δημάρχου με τους υπόλοιπους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης, ώστε να απέχουν και συνεπώς να καταστεί δυνατή η λήψη της απόφασης χωρίς να τεθεί ζήτημα απαρτίας λόγω του προχωρημένου της ώρας και παράλληλα να εμφανιστεί ότι λήφθηκε η απόφαση ομόφωνα. Δες και άρθρο 3 της ημερήσιας διάταξης όπου αποφασίζουν να τιμηθεί από τον Δήμο ο Οικουμενικός Πατριάρχης.