You are currently viewing Για μετά τις 19 Ιουνίου προγραμματίζουν να ανοίξουν οι Εκκλησίες;

Για μετά τις 19 Ιουνίου προγραμματίζουν να ανοίξουν οι Εκκλησίες;

  • Reading time:1 mins read

✔️ Τι απάντησε για το άνοιγμα των Εκκλησιών ο Καθηγητής κ. Τσιόδρας

✔️ Γιατί απέφυγε  να πάρει θέση ο κ. Χαρδαλιάς;

✔️Πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει το θέμα η Εκκλησία η οποία έχει εξαγγείλει ότι θα εορτάσει το Πάσχα στις 27 Μαίου;

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση , κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων, σε σχέση με τους χώρους λατρείας, ρωτήθηκε ο  καθηγητής κ.Τσιόδρας , κατά την χθεσινή ενημέρωση. 

Συγκεκριμένα, η ερώτηση έγινε από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN και απευθυνόταν τόσο προς τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, όσο και προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας  κ. Νίκο Χαρδαλιά και είχε ως εξής:

«Καθώς βαδίζουμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων αυτό σημαίνει και ότι θα ανοίξουν ξανά για τους πιστούς οι Εκκλησίες; Και πότε; Θα τελούνται οι λειτουργίες που έχουν και τη Θεία Μετάληψη ή θα επιτραπεί μόνο η ατομική προσευχή με τα τηρούμενα μέτρα προστασίας; Δεδομένο ότι πολλοί πιστοί είναι ηλικιωμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θα πρέπει να τους προστατεύσουμε, όπως έχετε αναφέρει πολλές φορές, θα αρθούν τελευταία τα μέτρα γι’ αυτούς;»

Ο κ. Τσιόδρας  απάντησε με το γνωστό μειλίχιο και καθόλου αιχμηρό ύφος του: «Νομίζω είναι ακόμα νωρίς να το συζητήσουμε. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κανόνες και οι αποστάσεις ασφαλείας που επικρατούν και σε άλλους χώρους. Θα συζητηθεί από την Επιτροπή και θα τοποθετηθεί η Επιτροπή με σαφήνεια στην εισήγησή της για χώρους λατρείας, οι οποίοι βέβαια θα αφορούν όχι μόνο τους ορθόδοξους ναούς, αλλά και όλους τους χώρους λατρείας στη χώρα και θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας. Τόσο για την ατομική προσευχή όσο και για τη θεία λατρεία».

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες σημείωσε: «Νομίζω δεν θα πρέπει να προσεγγίζουμε θέματα ευπαθών ομάδων για τους χώρους λατρείας. Αυτά είναι σαφή. Έχουμε τοποθετηθεί σαφώς γι’ αυτά τα θέματα. Ούτε να τοποθετούμαστε για θέματα πίστης των ανθρώπων. Εμάς μας ενδιαφέρει η συνάθροιση, ο συνωστισμός και νομίζω αυτό θα γίνει με τους κανόνες που πρέπει να γίνει και θα γίνει με εισήγηση της επιτροπής».

Ο κ. Χαρδαλιάς από τη πλευρά του δεν προέβη σε κάποια δήλωση, αρκούμενος να πει ….Καλύφθηκα! 

Ωστόσο δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ ενημέρωσαν στα δελτία ειδήσεων ότι η ενημέρωση που έχουν λέει για το θέμα αυτό είναι  ότι με τις Εκκλησίες θα ασχοληθεί η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας μετά τις 15 Ιουνίου. 

Για του λόγου το αληθές στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι στο δελτίο ειδήσεων η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον δημοσιογράφο Γιάννη Κατέλη, πολιτικό συντάκτη που καλύπτει το ρεπορτάζ της Ν.Δ. Την ώρα που την ενημέρωνε ποιά επαγγέλματα και επιχειρήσεις θα ανοίξουν σταδιακά , τον ρώτησε η κ. Κοσιώνη πότε θα ανοίξουν οι Εκκλησίες.Κι αυτός μετά απο μικρή παύση απάντησε με άνεση: 

🔹Μετά τις 19 Ιουνίου και βλέπουμε..

Από την απάντησή του δείχνει ότι το θέμα έχει συζητηθεί στα κυβερνητικά κλιμάκια αλλά αποφεύγουν ή δεν ξέρουν πως θα το ανακοινώσουν. Προφανώς θα  ακολουθήσουν και πάλι  την μέθοδο των δυο εβδομάδων και βλέπουμε! 

  Στο μεταξύ το θέμα θα αρχίσει να μπλέκεται αφού ως γνωστόν  η Σύνοδος κατά την ενημέρωση που είχε κάνει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα όταν ξεκινούσε αυτός ο εγκλεισμός  με την ιστορική εγκύκλιό της  είχε πει να κάνουμε υπομονή, να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε κατ´οίκον Εκκλησία  και αφού θα είμαστε…καλά παιδιά, θα εορτάσουνε το Πάσχα κατά την απόδοση της εορτής, στις 27 Μαΐου . 

Το τι  θα γινει τώρα μετά απο αυτή την εξέλιξη που φημολογείται κανείς δεν γνωρίζει. 

Πως θα αντιμετωπίσει η Εκκλησία τον δεύτερο αυτό πειρασμό; Θα σιωπήσει και πάλι και θα συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του κ. Χαρδαλιάς  ή αυτή τη φορά θα διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση- όπως έχει απαίτηση ο θρησκευόμενος κόσμος- μετά τις αφορμές που της  έχουν δοθεί  με τα τόσα φάουλ που έχουν  γίνει; ( και όχι μόνον απο την πλευρά της Εκκλησίας).Μήπως ήλθε η ώρα να συγκληθεί η Ιεραρχία;

 Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι, επιβεβαιώνετε ή όχι την πληροφορία αυτή ή για μία ακόμη φορά σχεδιάζουν πίσω από την πλάτη της Εκκκησίας; Και τα δύο είναι εξίσου τραγικά αν αληθεύουν! 

Γιατι δείχνουν ότι δεν έχουμε  καταλάβει τί ακριβώς διακυβεύεται; Έχετε  επίγνωση  του τί θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα; 

Δεν θέλουμε Σεβ. Αρχιερείς  να γίνετε  Παπαφλέσσες αλλά να αποδείξετε στα μάτια του θρησκευόμενου κόσμου-αυτών των ολίγων όπως μας κατηγορούν ότι είμαστε- να αποδείξετε ότι είστε  Επίσκοποι της Εκκλησίας μας και όχι εκπρόσωποι μιας δημόσιας υπηρεσίας η οποία εντέλλεται  απο το κράτος και εκείνη  εκτελεί άβουλη, αδιαφορώντας για τον βασικό της  ρόλο!  Θα κριθούμε όλοι! Όχι μόνο απο τον Θεό αλλά απο τους νεκρούς μας που μας βλέπουν και απο τους αγέννητους που θα παραλάβουν καμμένη γη!