You are currently viewing Γαλλίας Εμμανουήλ για Αγία και Μεγάλη Σύνοδο: «Θα είναι η αυθεντική ένδειξη της ενότητας των ορθοδόξων»

Γαλλίας Εμμανουήλ για Αγία και Μεγάλη Σύνοδο: «Θα είναι η αυθεντική ένδειξη της ενότητας των ορθοδόξων»

  • Reading time:1 mins read

του Αριστείδη Βικέτου, πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (ΑΜΣΟΕ), η οποία καταβάλλεται προσπάθεια να συνέλθει τον προσεχή Ιούνιο, «θα είναι η αυθεντική ένδειξη της ενότητας των ορθοδόξων και η ευκαιρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας να προβάλει τις θέσεις της σε διάφορα θέματα», τονίζει ο μητροπολίτης Γαλλίας, Εμμανουήλ, στενός συνεργάτης του οικουμενικού πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Εμμανουήλ χαρακτηρίζει «ιστορικής σημασίας» τόσο τη σύγκληση της ΑΜΣΟΕ όσο και τη σύναξη, υπό την προεδρία του οικουμενικού πατριάρχη, των προκαθημένων των κατά τόπους ορθοδόξων εκκλησιών, οι εργασίες της οποίας άρχισαν την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώνονται αύριο στο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Γενεύης.

Ο μητροπολίτης Γαλλίας ανέφερε ότι οι εργασίες της σύναξης, που σκοπό έχουν την προετοιμασία της ΑΜΣΟΕ, προχωρούν εποικοδομητικά και εκτίμησε ότι τελικά η Σύνοδος θα συγκληθεί εντός του προσεχούς Ιουνίου. Οι εργασίες της ΑΜΣΟΕ, είπε, θα αρχίσουν την Κυριακή της Πεντηκοστής (19 Ιουνίου) και θα διαρκέσουν μια βδομάδα με δέκα μέρες. Εξάλλου, ο πατριάρχης Ρουμανίας, Δανιήλ, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ρουμανίας, την είδηση, που μετέδωσε την Κυριακή το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ΑΜΣΟΕ θα συγκληθεί τελικά στην Κρήτη, κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αντί στην Κωνσταντινούπολη. Η αλλαγή του τόπου, όπως είχαμε αναφέρει, υπαγορεύτηκε από τις τεταμένες ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Ο μητροπολίτης Γαλλίας δήλωσε ότι τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο, είναι η Ορθόδοξη Διασπορά, τα κανονικά κωλύματα γάμου, ιδίως στην περίπτωση των διαχριστιανικών γάμων, η αναπροσαρμογή των περί νηστείας εκκλησιαστικών διατάξεων, οι σχέσεις των ορθοδόξων εκκλησιών προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο και η συμβολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο. «Ο κόσμος σήμερα περιμένει μια απάντηση από την Εκκλησία σε θέματα τα οποία τον ενδιαφέρουν. Ο κόσμος μαστίζεται από φτώχεια, πολέμους και καταστροφές», τόνισε και προσέθεσε ότι αυτά μπορούν να περιληφθούν σε ένα μήνυμα της Συνόδου.

Ο κ. Εμμανουήλ εξήρε τον ρόλο της Εκκλησίας Κύπρου και του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, τον οποίο χαρακτήρισε «σοφό» ιεράρχη για τον οποίο είπε ότι έχει μακρά εμπειρία στα πανορθόδοξα θέματα. «Η Εκκλησία Κύπρου δείχνει τη ζωντάνια της και συμβάλλει πολύ θετικά στην προετοιμασία της Συνόδου», σημείωσε ο κ. Εμμανουήλ. Επίσης, ανέφερε ότι ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαδραματίζει πολύ θετικό ρόλο για να αποκατασταθούν οι σχέσεις των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. «Με τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια όλων μας θα ξεπεραστεί και αυτή η δυσκολία για να μην υπάρξει αφορμή κάποια εκκλησία να απουσιάσει από την ΑΜΣΟΕ», κατέληξε ο κ. Εμμανουήλ.

Σημειώνεται ότι το θέμα που έχει διαταράξει τις σχέσεις Αντιοχείας-Ιεροσολύμων, αφορά στο ποιο από τα δύο Πατριαρχεία έχει την πνευματική δικαιοδοσία στο Κατάρ.