You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Ό,τι διασπά την ενότητα, δεν το ευλογεί η Παναγία μας»

Φθιώτιδος Συμεών: «Ό,τι διασπά την ενότητα, δεν το ευλογεί η Παναγία μας»

  • Reading time:1 mins read

Κάλεσμα ενότητας και συνεργασίας όλων απηύθυνε για ακόμη μία φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, κ. Συμεών, κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, ιερουργώντας σε δύο μικρά όμορφα ακριτικά χωριά της Φθιώτιδος, στα Γαβράκια Δομοκού και στην Βίτωλη της Δυτικής Φθιώτιδος, ολοκληρώνοντας μία ακόμη μεγάλη ποιμαντική περιοδεία του, σε μικρά και μεγάλα χωριά της Φθιώτιδος, κυρίως σε εκείνα που στερούνται μόνιμου Εφημερίου, η οποία ξεκίνησε από την Μ. Εβδομάδα.

Τον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό της Ζωοδόχου Πηγής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο χωριό Γαβράκια του Δήμου Δομοκού, στα βόρεια ακριτικά σύνορα της Μητροπόλεως Φθιώτιδος με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με αγάπη και ενθουσιασμό από τους Ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Θαυμακού και Δομοκού, καθώς και Κληρικούς άλλων Μητροπόλεων, οι οποίοι κατάγονται από την περιοχή, τους ευλαβείς κατοίκους, τους λιγοστούς μόνιμους και τους επισκέπτες.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε στο γεωγραφικό αλλά και στο πνευματικό πλεονέκτημα του ευλογημένο τόπου, τόνισε με έμφαση:

«Δεν μπορεί να είναι κανείς παιδί της Αναστάσεως, αν δεν είναι παιδί της Παναγίας. Η Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής είναι εορτή της κτίσης, εορτή της μετοχής της κτίσης στην Ανάσταση. Η Παναγία είναι το κορυφαίο δημιούργημα της κτίσης, είναι ό,τι ωραιότερο προσέφερε η δημιουργία και η κτίση στον Θεό.

Ό,τι και να κάνουν οι άνθρωποι οφείλουν να σκέφτονται την Παναγία, γιατί η Παναγία ευλογεί τα πάντα και τα πάντα τα κάνει αγάπη και έτσι είμαστε όλοι παιδιά της Παναγίας, γιατί η Παναγία είναι Μάνα και στην αγκαλιά της χωράμε όλοι.

Ανάσταση είναι το «αλλήλους περιπτυξώμεθα». Οι πηγές των υδάτων σε όλη την οικουμένη σήμερα κραυγάζουν Χριστός

Ανέστη. Τα ανά τον κόσμο Αγιάσματα της Ορθοδοξίας κραυγάζουν Χριστός Ανέστη και αγιάζουν τους πάντες. Όταν μετέχουμε όλοι στην Ανάσταση και στον αγιασμό, τότε η Ζωοδόχος Πηγή Παναγία μας ευλογεί και μας αγιάζει.

Να είστε αγαπημένοι και ενωμένοι. Χωρίς ενότητα η ζωή μας είναι κόλαση. Δεν αξίζει τίποτα πραγματικά στο να κρατάει μακριά τον έναν από τον άλλο. Ο Χριστός νίκησε τον θάνατο. Ενότητα και αγάπη, σας το ζητώ προσωπικά. Όλοι μας είμαστε πολύτιμοι, δεν περισσεύει κανείς. Χριστός Ανέστη!», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών.

Ανήμερα της Εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στην Πανηγυρίζουσα Ενορία της Βίτωλης στην Δυτική Φθιώτιδα, στο χωριό το οποίο ευρίσκεται στον εθνικό δρόμο που συνδέει την Φθιώτιδα με την Ευρυτανία.

Το Ιερό Αναλόγιο εκόσμησε ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας κ. Δημήτριος Μαντές, συνοδευόμενος από μαθητές του, ιεροψάλτες τοπικούς, ανάμεσά τους και ο συγγραφές και ποιητής κ. Χρήστος Τσουράκης, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στο όμορφο αυτό χωριό και υπογράμμισε το όνομα Δέσποινα, το οποίο συνοδεύει την Παναγία μας και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Δέσποινα σημαίνει αυτή που δεσπόζει, που διαφεντεύει, αυτή που μας δείχνει τον δρόμο για το πως θα πορευόμαστε στην ζωή μας. Από εμάς εξαρτάται αν θα πορευθούμε τον δρόμο που μας δείχνει η Παναγία ή θα ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν οι λαοί ακολουθούν πορείες και δρόμους «χαρισματικών ηγετών», τότε οδηγήθηκαν σε περιπέτειες, κάτι το οποίο ζούμε και σήμερα από «χαρισματικά» πρόσωπα, τα οποία τα χαρίσματά τους δεν τα χαρίζουν με αγάπη στον συνάνθρωπο, αλλά τα χρησιμοποιούν

ως μοχλό δύναμης, εξουσίας και επιβολής και βλέπουμε έναν ολόκληρο κόσμο να υποφέρει.

Αυτό μπορεί να συμβεί και μέσα στην οικογένειά μας, μέσα στο χωριό μας, μέσα στην κοινωνία μας και μέσα σε μία χώρα, όταν προβάλλεται το εγώ πάνω από το εμείς. Τότε το εμείς δεν μπορεί να σταθεί.

Ο άνθρωπος ξεχνά ότι η Δέσποινα του κόσμου είναι η Παναγία. Μπορεί να πηγαίνει στην Εκκλησία και σήμερα στην ζωή της, αλλά ξεχνάμε τον δρόμο της Παναγίας. Η Παναγία είναι ενότητα. Η Παναγία είναι Μητέρα και ως Μητέρα εκφράζει την ενότητα και την αγάπη. Κοινό σημείο αναφοράς για όλους μας είναι η Παναγία και μας καλεί μόνο σε ενότητα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την διάσπαση, η αιτία αποκοπής της ενότητος είναι ο εγωϊσμός και ο εγωϊσμός τυφλώνει και οδηγεί στην απομόνωση, οδηγεί στην γραφικότητα, οδηγεί στην αίρεση και στο σχίσμα και μετά έρχονται τα προβλήματα και δημιουργούν σύγχυση στην οικογένεια, στην κοινωνία. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς θεσμούς. Η Εκκλησία μας είναι θεσμός, τον οποίο έθεσε το Άγιο Πνεύμα. Οφείλουμε να σεβόμαστε τους θεσμούς και να λειτουργούμε μέσα στους θεσμούς. Ενότητα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς δάκρυα, χωρίς υποχωρήσεις. Είναι πολύ εύκολο να διαλύσεις, αλλά δύσκολο να κρατήσεις και να χτίσεις την ενότητα.

Η Εκκλησία μας τόσο σοφά, για να διασφαλίσει την ενότητα όρισε ένα πολίτευμα δημοκρατικό, το συνοδικό πολίτευμα, το οποίο εκφράζεται μέσα από την κοινωνία μεταξύ των Αυτοκεφάλων Τοπικών Εκκλησιών.

Απευθύνω μήνυμα και κάλεσμα ενότητας σε κάθε επίπεδο. Όποιος με οποιοδήποτε τρόπο διασπά την ενότητα, δεν έχει ευλογία. Ό,τι διασπά την ενότητα, δεν το ευλογεί η Παναγία μας. Να γίνουμε όλοι διάκονοι της ενότητος».

Εις ανάμνησιν της Αναστάσιμης Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Ιεράς Πανηγύρεως και εις ένδειξιν τιμής και ευλογίας απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον επί τριάντα έτη ιερέα και Εφημέριο του χωριού π. Αθανάσιο Ζαγόρα, υιό του μακαριστού πολύτεκνου ιερέως π. Ευαγγέλου Ζαγόρα,

τον οποίο διαδέχθηκε στην Ενορία μετά την προ δύο ετών κοίμηση του, ο οποίος αξιώθηκε να δει δύο από τα τέσσερα παιδιά του, Κληρικούς της Εκκλησίας.

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ του πλήθους πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, Αντιδήμαρχοι και Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Δομοκού και του Δήμου Μακρακώμης, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

_MG_6504