You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Χριστός συναντά την Σαμαρείτιδα και αποκαθηλώνει στερεότυπα»

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Χριστός συναντά την Σαμαρείτιδα και αποκαθηλώνει στερεότυπα»

  • Reading time:1 mins read

Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Ιερό Μνημόσυνο για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τελέσθηκε χθες Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην προσφυγική συνοικία της Νέας Μαγνησίας στη Λαμία, στο πλαίσιο και της επετείου των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, εκδηλώσεις μνήμης, οι οποίες πραγματοποιούνται με την συμμετοχή της μελών της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος, της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας «Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας και του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας Λαμίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος τον Δήμο Λαμιέων υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προηξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκούλου και Βορείου Ουγκάντας κ. Νεκτάριος, φιλοξενούμενος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, με τον οποίο συνδέονται με αδελφική φιλία και αγάπη.

Το Αρχιερατικό Συλλείτουργο και το Ιερό Μνημόσυνο μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνάντηση και στον διάλογο του Κυρίου μας με την Σαμαρείτιδα και στο απελευθερωτικό μήνυμα του Χριστού.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Η συνάντηση του Κυρίου μας με την Σαμαρείτιδα είναι μία εκπληκτική αποκαθήλωση στερεοτύπων. Ο Κύριος μας αποκαθηλώνει το στερεότυπο της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ Ιουδαίων και Σαμαρειτών, το στερεότυπο της διάκρισης μεταξύ φυλών και πολιτισμών, σπάει το στερεότυπο του

φυλετικού μίσους, της διάκρισης σε βάρος των γυναικών, της σχέσης μεταξύ ανδρός και γυναικός.

Συνάμα όμως, με το διάλογο που αναπτύσσει με την Σαμαρείτιδα αποκαθηλώνονται και άλλα στερεότυπα. Η μεν Σαμαρείτιδα ξεπερνάει τον φόβο του στερεοτύπου της εικόνας της και ο Χριστός απαντά στα υπαρξιακά και στα βαθύτερα ερωτήματα της και την βοηθάει να αναδείξει το κρυμμένο μεγαλείο της.

Έρχεται ο Χριστός και της αποκαλύπτει ότι ο Θεός είναι πνεύμα και «ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ» μπορεί να προσκυνάται και να λατρεύεται παντού, γιατί είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών.

Μπορούμε να λατρεύουμε και να προσκυνούμε πνευματικά παντού τον Θεό, σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι η λύση απέναντι σε οποιοδήποτε διαχωρισμό και διάκριση, σε οποιαδήποτε φυσική και τεχνική δυνατότητα σύγκρουσης μεταξύ των ανθρώπων.

Και συγχρόνως αυτή η διδασκαλία του Χριστού, για την εν πνεύματι και αληθεία σχέση με τον Θεό, οδηγεί την ίδια την Σαμαρείτισσα, να αναγνωρίσει στο πρόσωπό Του τον Μεσσία, τον οποίο έψαχνε. Φανερώνει η ίδια και ομολογεί τον Μεσσία που αναζητούσαν οι γενεές και αποκαλύπτεται σε αυτήν και της το επιβεβαιώνει και το ομολογεί, «ἐγώ εἰμι ὁ λαλῶν σοι».

Ο Μεσσίας δεν είναι κάτι το απρόσωπο, μία μεταφυσική δύναμη κάπου στο υπερπέραν, δεν είναι μία δύναμη ισχύος, που έρχεται να τυραννεί και να διαφεντεύει την ζωή των ανθρώπων, αλλά έρχεται σε κοινωνία με τον κάθε άνθρωπο και εν προκειμένω, με τον άνθρωπο που είναι αποκλεισμένος από την κοινωνία και συνεπώς ο Μεσσίας έρχεται σε κοινωνία με τον κάθε άνθρωπο που αισθάνεται αποκλεισμένος, σε κάθε εποχή.

Αυτή η συνάντηση του Χριστού μας με την Σαμαρείτιδα έρχεται και ανοίγει νέους δρόμους για την ιστορία της ανθρωπότητος και καλούμαστε αυτούς τους δρόμους να τους κρατούμε ανοιχτούς, γιατί όταν αυτοί οι δρόμοι κλείνουν, οι κοινωνία οδηγείται στα άκρα, οδηγείται στην οπισθοδρόμηση, στον συντηρητισμό και στον φόβο και στην μισαλλοδοξία. Ενώ

αντίθετα, όταν επικρατεί η διδαχή του Κυρίου μας, την οποία ασπάσθηκε η Σαμαρείτιδα και έγινε Φωτεινή Ισαπόστολος και κορυφαία Αγία της Εκκλησίας μας, τότε ο κόσμος ανοίγεται και προχωράει το Ευαγγέλιο του Χριστού και απελευθερώνει και σπάει παντού και στερεότυπα και προλήψεις και προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες και αγκυλώσεις. Πόσο απελευθερωτικό είναι το μήνυμα του Χριστού και πόσο ρηξικέλευθο και πόσο ανάγκη το έχουμε και τώρα και πάντοτε!»

Ακολούθως τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και εκφωνήθηκε επίκαιρη ομιλία από την ποντιακής καταγωγής συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Δέσποινα Χρυσανθακοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος.

Στην συνέχεια, στην πλατεία «Χρυσοστόμου Σμύρνης» της Νέας Μαγνησίας εψάλη υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του τόπου.

Με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Ν. Μαγνησία Λαμίας, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη και φιλοξενία του Ιεραποστόλου Ιεράρχου της Μαύρης Ηπείρου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Γκούλου και Βορείου Ουγκάντας κ. Νεκταρίου, εκ του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο οποίος προκληθείς από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ελάμπρυνε τις πανηγυρικές λειτουργικές εκδηλώσεις της Εορτής των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου & Ελένης και τις πολιτιστικές δράσεις για την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος, στην Μαλεσίνα και στην Λαμία.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Νεκτάριος επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών στο γραφείο του, στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου για πολλοστή φορά τον ευχαρίστησε για την αβραμιαία και γεμάτη αδελφική

αγάπη φιλοξενία και την εν γένει στήριξή του προς το πρόσωπό του και στην ιεραποστολική διακονία του στην Αφρική.

Τον κ. Νεκτάριο ξενάγησε σε όλους τους χώρους και στις εκπαιδευτικές και κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες της Μητροπόλεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ενώ το Σάββατο 21 Μαΐου το απόγευμα, ο κ. Νεκτάριος συγχοροστάτησε στον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και παρακολούθησε την καθιερωμένη ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών στο πλαίσιο των ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, καθώς και στην επιμνημόσυνη δέηση στη Ν. Μαγνησία, μεταξύ του πλήθους των πιστών παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευμορφία Ρουποτιά – Σκαμαγκούλη, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Συντονιστής Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας Υποστράτηγος ΠΣ Δημήτριος Καρασαββίδης, ο Φρούραρχος Λαμίας –Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων του τόπου, εκπρόσωποι άλλων φορέων και πλήθος πιστών.

9