You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Κάθε βήμα στην μοναχική σου ζωή θα είναι η Ανάστασή σου»

Φθιώτιδος Συμεών: «Κάθε βήμα στην μοναχική σου ζωή θα είναι η Ανάστασή σου»

  • Reading time:1 mins read

Την χαρά της κουράς μίας ακόμη νέας μοναχής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών έζησε απόψε, Κυριακή των Απόκρεω, η υπό ανασύσταση Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδος και όλη η τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος.

Παρά το δριμύ ψύχος και καθώς το χιόνι άρχιζε να στολίζει τις παρυφές των Βαρδουσίων Όρων, στο Καθολικό της νεοσύστατης Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού, σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, η κουρά της αδελφής Κικιλίας, της δεύτερης μοναχής της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου..

Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από άλλες μοναστικές αδελφότητες της Μητροπόλεως, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισαν καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», χοραρχούντος του Καθηγητού και Πρωτοψάλτου του Ναού του Πολιούχου Λαμίας κ. Αναργύρου Βλάχου, τη συμμετοχή του Καθηγητού και Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Λαμίας κ. Χρήστου Τσιρίγκα.

Ο Σεβασμιώτατος ονόμασε τη νέα μοναχή Κικιλία εις τιμήν και μνήμην της Αγίας Μάρτυρος Κικιλίας, η οποία είναι Μάρτυς του πρώτου μ.Χ αιώνα και η οποία μαρτύρησε στην Ρώμη.

«Απόψε ζούμε ξανά μία Ανάσταση. Βουνό και θάλασσα σμίγει απόψε εδώ σήμερα, όλη η Φθιώτιδα χαίρει με την χαρά αυτής της Μονής, με την Ανάστασή της», ανέφερε με συγκίνηση ο κ. Συμεών.

Στις πατρικές του νουθεσίες προς τη νεοκαρείσα Μοναχή Κικιλία, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών υπογράμμισε:

«Όλη σου η μοναχική ζωή, αδελφή μου Κικιλία, αποβλέπει στην Ανάσταση σου. Από σήμερα ξεκινά για σένα το Πάσχα, το αιώνιο Πάσχα. Ο μοναχισμός δεν είναι τίποτα άλλο, από μία εκπληκτική δυνατότητα να ζήσει ο άνθρωπος την Ανάστασή του και να αναστηθεί.

Τα πάντα, τα οποία υποσχέθηκες και τα πάντα, τα οποία θα ζήσεις, είναι οι δυνατότητες να ανασταίνεσαι κάθε μέρα, γιατί ο άνθρωπος που ανασταίνεται δεν είναι αυτός που ορθώνει τον εγωισμό του, δεν είναι αυτός που προβάλει τα χαρίσματά του, την ισχύ του, δεν είναι αυτός που επιβάλλεται και κυριαρχεί στον άλλο, αλλά αυτός που ανασταίνεται, είναι αυτός ο άνθρωπος που ταπεινώνεται, που αγαπά και που στερείται, όχι για να καταπολεμήσει ή να απαξιώσει την ύπαρξή του, αλλά γιατί έχει διάθεση να την δοξάσει και να την αναδείξει μέσα στο φως και στην Ανάσταση του Χριστού. Ο μοναχισμός είναι ο νυμφώνας της αληθινής σχέσης με τον Θεό.

Μέσα από τον μοναχισμό ο άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του και αυτό είναι που λείπει στον σύγχρονο άνθρωπο. Δεν μπορεί να δει τον εαυτό του κατάματα ο άνθρωπος του σήμερα, αλλά ζει σε ένα εικονικό κόσμο, ζει μέσα στην μοναξιά. Ο μοναχός δεν είναι μόνος. Είναι το κατεξοχήν κοινωνικό πρόσωπο. Από σήμερα είσαι μοναχή, αλλά δεν είσαι μόνη! Ο μοναχός κοινωνεί με τον ουρανό και με την γη. Γίνεται η γέφυρα επικοινωνίας των ανθρώπων με τον Θεό.

Κάθε σου βήμα ταπεινώσεως προς τον αδελφό σου και κάθε βήμα υπακοής, παρθενίας και ακτημοσύνης θα είναι ένα Χριστός Ανέστη. Κάθε βήμα στην μοναχική σου ζωή θα είναι η Ανάστασή σου.

Για να κρατήσεις αυτό το φως της Αναστάσιμης λαμπάδας σου προϋπόθεση είναι από το άλλο χέρι να κρατάς τον σταυρό και το κομποσκοίνι. Η ζωή του μοναχού είναι μία κερκίδα Κυρίου Παντοκράτωρος με πολλά συνθήματα και θα ακούς συνέχεια μηνύματα της Αναστάσεως. «Δώσε αίμα και λάβε πνεύμα».

Θα είσαι μια παρηγορητική σταγόνα και ένα βάλσαμο προσευχής για τους ανθρώπους αυτής της περιοχής. Ζούμε σε ένα κόσμο που κατακλύζεται δυστυχώς από βία και από αβεβαιότητα για το αύριο. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους θα είσαι η ελπίδα του Χριστού και η ακτίδα τους Φωτός της Αναστάσεως».

Κατακλείοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Μακρακώμης κ. Γεώργιο Χαντζή και όλους τους κατοίκους της Δυτικής Φθιώτιδος για την στοργή, την αγάπη και την αγκαλιά με την οποία έχουν περιβάλλει τις δύο αδελφές της νεοσύστατης Ιεράς Μονής.

«Αυτή η Μονή, καθώς και οι άλλες δύο νεοσύστατες Μονές στην Δυτική Φθιώτιδα είναι ευλογία για τον τόπο και μία μεγάλη πνευματική επένδυση», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

_MG_0588