Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2025 1:10 πμ
Εξάψαλμος
Font ResizerAa
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
    Δεύτερη ΣελίδαShow More
    Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

    Τον  Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, κ. Νικόλαο Δένδια, επισκέφθηκε την Τετάρτη,…

    12 Ιουνίου 2025
    Με έντονους συμβολισμούς η γιορτή λήξης του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

    Σε μία ιδιαίτερα χαρούμενη, αλλά ταυτόχρονα συγκινητική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 10…

    12 Ιουνίου 2025
    Επανδριάντια Μνήμη και Τιμή- Επισκοπική Προσωπογραφία Του Μητροπολίτου Περιστερίου Χρυσοστόμου Ζαφείρη(1978-2019)

    Υπό  Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας. «ΕΠΑΝΔΡΙΑΝΤΙΑ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ.…

    11 Ιουνίου 2025
    Μια ανήθικη πρόταση

    Του Μανώλη Κοττάκη / ΕΣΤΙΑ  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει το σπίτι…

    11 Ιουνίου 2025
    Η Μητρόπολη Βοστώνης τίμησε με επίσημο δείπνο και βραβεύσεις τους εθελοντές και εθελόντριες των κοινοτήτων

    Του Θεοδώρου Καλμούκου ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από εφτακόσιοι πενήντα Ελληνορθόδοξοι πιστοί αμφοτέρων των…

    10 Ιουνίου 2025
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
    Δια χειρός Σωτήρη Μ. ΤζούμαShow More
     Ἀντὶ εὐχῶν εἰς τὸν Παναγιώτατον Οἰκουμενικὸν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον

    Εὐλογεῖτε, Παναγιώτατε Δέσποτα! Εὐχόμενος ὁ Κύριος ἡμῖν χαρίζεσθαι καιρὸν μετανοίας καὶ βίον…

    12 Ιουνίου 2025
    Ο επίλογος του Χριστόδουλού μας δεν γράφει τέλος …

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα Όσο θυμόμαστε τον Χριστόδουλο,τόσο θα είναι κοντά μας…

    11 Ιουνίου 2025
    Η αναγόρευση του Σεβ.Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ.Δημητρίου

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα    Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, την Πέμπτη, 29…

    31 Μαΐου 2025
    «Αναστορώ τα παλαιά»: Μία συγκινητική-αφυπνιστική εκδήλωση τιμής των γενοκτονηθέντων Ποντίων,με πολλά μηνύματα και μαθήματα ιστορίας και ήθους!

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα    Ημέρα μεγάλη η σημερινή για την Ορθοδοξία…

    29 Μαΐου 2025
     Το καλό δοκιμάζεται από το κακό-Δύο Εκκλησίες του Ελληνισμού διέρχονται κρίση:Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου και η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης!

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα  Δύο Εκκλησίες του Ελληνισμού δοκιμάζονται.  Για διαφορετικούς λόγους…

    23 Μαΐου 2025
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
    • Αξιοσημείωτα
    • Ελεύθερο Βήμα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Οικουμενικό Πατριαρχείο
    • Ορθοδοξία
    • Άλλα Πατριαρχεία
    • Βατικανό
    • Ελλάδα
    • Γενικές Ειδήσεις
    • Κόσμος
  • Επικοινωνία
Reading: Φθιώτιδος Συμεών: «Η αγάπη επιλογή ζωής, και όχι επιλογή ανάγκης»
ΕξάψαλμοςΕξάψαλμος
Font ResizerAa
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
  • Επικοινωνία
Search
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
    • Αξιοσημείωτα
    • Ελεύθερο Βήμα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Οικουμενικό Πατριαρχείο
    • Ορθοδοξία
    • Άλλα Πατριαρχεία
    • Βατικανό
    • Ελλάδα
    • Γενικές Ειδήσεις
    • Κόσμος
  • Επικοινωνία
Follow US
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.

Φθιώτιδος Συμεών: «Η αγάπη επιλογή ζωής, και όχι επιλογή ανάγκης»

Τελευταία ενημέρωση: 11 Φεβρουαρίου 2023 00:31
Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά
SHARE

Στην Λοκρίδα και στην Ανατολική Φθιώτιδα, και με το βλέμμα και τις προσευχές στραμμένες στους δοκιμαζομένους από την καταστροφική μανία του σεισμού αδελφούς μας σε Τουρκία και Συρία, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ολοκληρώνοντας τις Συνοδικές του υποχρεώσεις στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφ’ εσπέρας της εορτής χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Λιβανατών στην Λοκρίδα.

Στην Ιερά Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Ναού του Αγίου Αθανασίου Λαμίας και Καθηγητής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» κ. Σεραφείμ Κυρίτσης.

Σας προτείνουμε επίσης

Ο Αρχιεπίσκοπος στην τελετή αναγόρευσης του Μητροπολίτη Αθηναγόρα σε επίτιμο Δημότη Ιλίου
Μυσταγωγία Ουρανού στην Αλόννησο-Λειτουργική πανδαισία στην εορτή του Αγίου Λουκά του Ιατρού
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ι. Μονή Παναγίας Δοβρά. (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Λουκά του ιατρού στη Χαλκίδα

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Χαραλάμπους και ακολούθησε Ιερά Λιτανεία της στους χιονισμένους δρόμους της όμορφης πόλης των Λιβανατών, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Ραχών στην Ανατολική Φθιώτιδα.

Το ιερό αναλόγιο στελέχωσε χορός καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», καθώς και οι μικροί μαθητές της παιδικής χορωδίας του Παραρτήματος του Ωδείου στις Ράχες, υπό τον Διευθυντή του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Έρχεται η Αγία μας Εκκλησία μέσα από τον Άγιο Χαράλαμπο να πει στον άνθρωπο του σήμερα «ενδυναμού εν τη χάριτι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού». Έλα και πάρε δύναμη, έλα κοντά μου, έλα στην Εκκλησία για να πάρεις δύναμη. Έρχεσαι σήμερα εδώ σ αυτή τη γιορτή, σ αυτό το πανηγύρι, στη Θεία Λειτουργία μετέχεις των Αχράντων Μυστηρίων, για να πάρεις δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσεις μικρά και μεγάλα της ζωής, όχι μόνο αυτά που φαίνονται και είναι ορατά, αλλά και αυτά, τα οποία είναι αδιόρατα, αλλά επίσης είναι πολύ σημαντικά και ίσως να είναι καθοριστικά για την υπαρξιακή μας ακεραιότητα, για την ψυχική μας ισορροπία, για την γαλήνη και πραότητα της καρδιάς μας.

Έρχεται λοιπόν ο Άγιος Χαράλαμπος αυτός ο παππούς της Εκκλησίας εδώ και τόσους αιώνες, για να στηρίξει ηλικιωμένους και νέους πρεσβυτέρους μετά νεοτέρων, για να στηρίξει την μεταξύ μας αγάπη, για να στηρίξει τη μεταξύ μας συνοχή, για να στηρίξει τη μεταξύ μας αλληλεγγύη, για να μας δώσει δύναμη να κατανοούμε τον άλλον και να μην τον εγκαταλείπουμε μόνο του. Βλέπουμε καθημερινά πόσες προκλήσεις έρχονται μπροστά μας, βλέπουμε ξαφνικά στην παγκόσμια οικογένεια ένα κομμάτι της γης, πλησίον ημών, να βυθίζεται στο θάνατο ξαφνικά, αιφνιδιαστικά, χωρίς να το περιμένει κανείς. Πόσες τραγωδίες συμβαίνουν άλλοτε με ανθρώπινη επιρροή και άλλοτε χωρίς ανθρώπινη επιρροή. Θα σταθούμε ασυγκίνητοι; Θα σταθούμε ουδέτεροι; Πολλώ δε μάλλον θα σταθούμε φοβικοί, θα σταθούμε ιδεοληπτικοί, θα σταθούμε σκληρόκαρδοι, θα σταθούμε αγκυλωμένοι σε οποιαδήποτε πρόφαση που δεν είναι καμία κατανοητή μέσα στην ανθρώπινη ζωή και μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό;

Ο Άγιος Χαράλαμπος έρχεται να μας προσκαλέσει να είμαστε πάντοτε άνθρωποι, να αγαπάμε ένας στον άλλον, να μην αφήνουμε κανέναν μόνο γιατί δεν μας αφήνει και αυτός. Έρχεται και μας στηρίζει όλους μας ανεξαιρέτως κι εμείς καλούμεθα «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε και ούτως αναπλήρωσατε τον νόμον του Θεού».

Καλούμεθα να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι θέλουμε να είμαστε για τους διπλανούς μας αδελφοί και φίλοι, καλούμεθα καθημερινά να αποδεικνύουμε και να φανερώνουμε, αν πραγματικά θέλουμε να ζούμε με το Ευαγγέλιο του Χριστού ή αν θέλουμε να ζούμε με οποιοδήποτε ψεύτικο ευαγγέλιο αυτού του κόσμου, όπως είναι οι κάθε είδους φονταμενταλισμοί, φανατισμοί, ξεπερασμένες θεωρίες, απάνθρωπες θεωρίες διακρίσεως των ανθρώπων.

Ο Χριστός μέσα από τους αγίους του μας δίνει τρόπο ζωής, μας δίνει υπόδειγμα ζωής αλλά και μας δίνει και τα εφόδια να μπορέσουμε να σταθούμε σ αυτή τη ζωή. Βλέπουμε και στο μικρό επίπεδο της ζωής μας, στη γειτονιά στην οποία ζούμε, βλέπουμε ότι ξαφνικά μία αρρώστια, ένας θάνατος, μία δυστυχία μπορεί να ανατρέψει όλο το «status», όλη την ατμόσφαιρα, όλη την κατάσταση την κοινωνική ακόμα και σε ένα μικρό χωριό που μπορεί να ζούμε, ακόμα και σε μια μικρή γειτονιά γι’ αυτό λοιπόν πάντοτε μέσα στην καρδιά μας, να είμαστε έτοιμοι στην αγάπη και να μην περιμένουμε την ώρα ανάγκης. Η αγάπη να μην είναι μία επιλογή ανάγκης, αλλά να είναι μία επιλογή ζωής.

Η αγάπη να μην είναι μια επιλογή ανάγκης, αλλά να είναι μια επιλογή ζωής».

Ο Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους Ραχών Πρωτ. π. Ιωάννης Μέρμηγκας εκ μέρους όλων των κατοίκων των Ραχών προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και με εγκάρδια λόγια υιικής αγάπης και σεβασμού τον ευχαρίστησε για την ευλογητή και αγιαστική παρουσία του στην πανήγυρη

και για όλη την αγάπη και την πατρική φροντίδα του στις Ράχες και την Ανατολική Φθιώτιδα, αναφερόμενος στην ίδρυση και λειτουργία του Παραρτήματος του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» «Χαρίλαος Ταλιαδώρος» τόσο στις άνω Ράχες, όσο και στην παραλία των Ραχών.

Ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας τον λόγο του π. Ιωάννη με συγκίνηση αναφέρθηκε στον μακαριστό Εφημέριο του Ναού π. Αθανάσιο Μιναχείλη, καθώς αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένα έτος από της κοιμήσεως του.

Κατά το εόρτιο κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο ο Σεβασμιώτατος και όλοι οι εορταστές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά τραγούδια από τις αγγελικές φωνές της παιδικής χορωδίας του Παραρτήματος Ραχών υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών. Ο Σεβασμιώτατος χειροκρότησε τα παιδιά και τα συνεχάρη για την εξέλιξη και την πρόοδο τους στην μουσική.

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Ελένη Μακρή – Θεοδώρου και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, οι Δήμαρχοι, Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές και Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, ο Λιμενάρχης Στυλίδος Αντιπλοίαρχος Ευθύμιος Βέτσικας, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Ειρήνη Μουστάκα & Δημήτριος Ανάγνου

 

IMG_3467

Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp VKontakte Telegram Threads Email Copy Link Print
Previous Article Ο Θησαυρός του έργου 43 ετών του Μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων Προκοπίου στην Βιβλιοθήκη της Ιεράς Συνόδου
Next Article Αποφάσεις 1ης και 2ης Συνεδρίας της ΔΙΣ, μηνός Φεβρουαρίου

Τελευταία νέα
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας
12 Ιουνίου 2025
Ο Φθιώτιδος Συμεών στην αγιοτόκο Λέσβο
12 Ιουνίου 2025
Με έντονους συμβολισμούς η γιορτή λήξης του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
12 Ιουνίου 2025
 Ἀντὶ εὐχῶν εἰς τὸν Παναγιώτατον Οἰκουμενικὸν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον
12 Ιουνίου 2025
Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αντώνη Η. Διαματάρη
12 Ιουνίου 2025
Δημοφιλέστερα άρθρα
Γιατί το Φανάρι “χρησιμοποίησε”τη Γεν. Γραμματεία Θρησκευμάτων για να σταματήσει το μεταθετό για την Μητρόπολη Χανίων; Ή όταν η Εκκλησία γίνεται φράξια…
10951 Views
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος τόλμησε να πει αλήθειες που οι άλλοι φοβούνται να πουν..
9710 Views
Γιατί τόση ανθρωποφαγία κατά του Αρχιμ.Νικοδήμου Φαρμάκη; Ποιοί θέλουν να τον αποδομήσουν και γιατί;
9066 Views
 Ανεξήγητη αναβολή στην εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας- “Βάφτισαν” σύσκεψη την σύγκληση Συνόδου για εκλογή, για να αποφύγουν τη σύγκρουση με Πατριαρχείο και Κυβέρνηση
8481 Views
Τα χρυσοποίκιλτα άμφια και οι κορώνες…
7857 Views

Σχετικά άρθρα

Λήμνος: Τρισαρχιερατικά εσπέρια και Συλλείτουρο εορτής Αγίου Πνεύματος 2025

11 Ιουνίου 2025

Σερρών Θεολόγος: «Ο Άγ. Λουκάς, ο Επίσκοπος και ιατρός, ετίμησε με την αγία ζωή του την Εκκλησία και την επιστήμη»

11 Ιουνίου 2025

Ο εσπερινός του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Νέδουσα Μεσσηνίας

11 Ιουνίου 2025

Σε «Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’» μετονομάζεται το Κέντρο Υγείας Οινοφύτων

11 Ιουνίου 2025
Show More
Εξάψαλμος
Youtube Medium Rss

About Company

  • Contact Us
  • Contact Us
  • Advertise with US
  • Advertise with US
  • Complaint
  • Complaint
  • Privacy Policy
  • Privacy Policy
  • Cookie Policy
  • Cookie Policy
  • Submit a Tip
  • Submit a Tip
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
Subscribe Now for Real-time Updates on the Latest Stories!

© exapsalmos.gr

Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}
Καλώς ήλθατε στον Εξάψαλμο
Username or Email Address
Password

Lost your password?