You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Η αγάπη επιλογή ζωής, και όχι επιλογή ανάγκης»

Φθιώτιδος Συμεών: «Η αγάπη επιλογή ζωής, και όχι επιλογή ανάγκης»

  • Reading time:1 mins read

Στην Λοκρίδα και στην Ανατολική Φθιώτιδα, και με το βλέμμα και τις προσευχές στραμμένες στους δοκιμαζομένους από την καταστροφική μανία του σεισμού αδελφούς μας σε Τουρκία και Συρία, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ολοκληρώνοντας τις Συνοδικές του υποχρεώσεις στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφ’ εσπέρας της εορτής χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Λιβανατών στην Λοκρίδα.

Στην Ιερά Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Ναού του Αγίου Αθανασίου Λαμίας και Καθηγητής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» κ. Σεραφείμ Κυρίτσης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Χαραλάμπους και ακολούθησε Ιερά Λιτανεία της στους χιονισμένους δρόμους της όμορφης πόλης των Λιβανατών, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Ραχών στην Ανατολική Φθιώτιδα.

Το ιερό αναλόγιο στελέχωσε χορός καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», καθώς και οι μικροί μαθητές της παιδικής χορωδίας του Παραρτήματος του Ωδείου στις Ράχες, υπό τον Διευθυντή του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Έρχεται η Αγία μας Εκκλησία μέσα από τον Άγιο Χαράλαμπο να πει στον άνθρωπο του σήμερα «ενδυναμού εν τη χάριτι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού». Έλα και πάρε δύναμη, έλα κοντά μου, έλα στην Εκκλησία για να πάρεις δύναμη. Έρχεσαι σήμερα εδώ σ αυτή τη γιορτή, σ αυτό το πανηγύρι, στη Θεία Λειτουργία μετέχεις των Αχράντων Μυστηρίων, για να πάρεις δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσεις μικρά και μεγάλα της ζωής, όχι μόνο αυτά που φαίνονται και είναι ορατά, αλλά και αυτά, τα οποία είναι αδιόρατα, αλλά επίσης είναι πολύ σημαντικά και ίσως να είναι καθοριστικά για την υπαρξιακή μας ακεραιότητα, για την ψυχική μας ισορροπία, για την γαλήνη και πραότητα της καρδιάς μας.

Έρχεται λοιπόν ο Άγιος Χαράλαμπος αυτός ο παππούς της Εκκλησίας εδώ και τόσους αιώνες, για να στηρίξει ηλικιωμένους και νέους πρεσβυτέρους μετά νεοτέρων, για να στηρίξει την μεταξύ μας αγάπη, για να στηρίξει τη μεταξύ μας συνοχή, για να στηρίξει τη μεταξύ μας αλληλεγγύη, για να μας δώσει δύναμη να κατανοούμε τον άλλον και να μην τον εγκαταλείπουμε μόνο του. Βλέπουμε καθημερινά πόσες προκλήσεις έρχονται μπροστά μας, βλέπουμε ξαφνικά στην παγκόσμια οικογένεια ένα κομμάτι της γης, πλησίον ημών, να βυθίζεται στο θάνατο ξαφνικά, αιφνιδιαστικά, χωρίς να το περιμένει κανείς. Πόσες τραγωδίες συμβαίνουν άλλοτε με ανθρώπινη επιρροή και άλλοτε χωρίς ανθρώπινη επιρροή. Θα σταθούμε ασυγκίνητοι; Θα σταθούμε ουδέτεροι; Πολλώ δε μάλλον θα σταθούμε φοβικοί, θα σταθούμε ιδεοληπτικοί, θα σταθούμε σκληρόκαρδοι, θα σταθούμε αγκυλωμένοι σε οποιαδήποτε πρόφαση που δεν είναι καμία κατανοητή μέσα στην ανθρώπινη ζωή και μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό;

Ο Άγιος Χαράλαμπος έρχεται να μας προσκαλέσει να είμαστε πάντοτε άνθρωποι, να αγαπάμε ένας στον άλλον, να μην αφήνουμε κανέναν μόνο γιατί δεν μας αφήνει και αυτός. Έρχεται και μας στηρίζει όλους μας ανεξαιρέτως κι εμείς καλούμεθα «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε και ούτως αναπλήρωσατε τον νόμον του Θεού».

Καλούμεθα να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι θέλουμε να είμαστε για τους διπλανούς μας αδελφοί και φίλοι, καλούμεθα καθημερινά να αποδεικνύουμε και να φανερώνουμε, αν πραγματικά θέλουμε να ζούμε με το Ευαγγέλιο του Χριστού ή αν θέλουμε να ζούμε με οποιοδήποτε ψεύτικο ευαγγέλιο αυτού του κόσμου, όπως είναι οι κάθε είδους φονταμενταλισμοί, φανατισμοί, ξεπερασμένες θεωρίες, απάνθρωπες θεωρίες διακρίσεως των ανθρώπων.

Ο Χριστός μέσα από τους αγίους του μας δίνει τρόπο ζωής, μας δίνει υπόδειγμα ζωής αλλά και μας δίνει και τα εφόδια να μπορέσουμε να σταθούμε σ αυτή τη ζωή. Βλέπουμε και στο μικρό επίπεδο της ζωής μας, στη γειτονιά στην οποία ζούμε, βλέπουμε ότι ξαφνικά μία αρρώστια, ένας θάνατος, μία δυστυχία μπορεί να ανατρέψει όλο το «status», όλη την ατμόσφαιρα, όλη την κατάσταση την κοινωνική ακόμα και σε ένα μικρό χωριό που μπορεί να ζούμε, ακόμα και σε μια μικρή γειτονιά γι’ αυτό λοιπόν πάντοτε μέσα στην καρδιά μας, να είμαστε έτοιμοι στην αγάπη και να μην περιμένουμε την ώρα ανάγκης. Η αγάπη να μην είναι μία επιλογή ανάγκης, αλλά να είναι μία επιλογή ζωής.

Η αγάπη να μην είναι μια επιλογή ανάγκης, αλλά να είναι μια επιλογή ζωής».

Ο Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους Ραχών Πρωτ. π. Ιωάννης Μέρμηγκας εκ μέρους όλων των κατοίκων των Ραχών προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και με εγκάρδια λόγια υιικής αγάπης και σεβασμού τον ευχαρίστησε για την ευλογητή και αγιαστική παρουσία του στην πανήγυρη

και για όλη την αγάπη και την πατρική φροντίδα του στις Ράχες και την Ανατολική Φθιώτιδα, αναφερόμενος στην ίδρυση και λειτουργία του Παραρτήματος του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» «Χαρίλαος Ταλιαδώρος» τόσο στις άνω Ράχες, όσο και στην παραλία των Ραχών.

Ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας τον λόγο του π. Ιωάννη με συγκίνηση αναφέρθηκε στον μακαριστό Εφημέριο του Ναού π. Αθανάσιο Μιναχείλη, καθώς αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένα έτος από της κοιμήσεως του.

Κατά το εόρτιο κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο ο Σεβασμιώτατος και όλοι οι εορταστές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά τραγούδια από τις αγγελικές φωνές της παιδικής χορωδίας του Παραρτήματος Ραχών υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών. Ο Σεβασμιώτατος χειροκρότησε τα παιδιά και τα συνεχάρη για την εξέλιξη και την πρόοδο τους στην μουσική.

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Ελένη Μακρή – Θεοδώρου και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, οι Δήμαρχοι, Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές και Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, ο Λιμενάρχης Στυλίδος Αντιπλοίαρχος Ευθύμιος Βέτσικας, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Ειρήνη Μουστάκα & Δημήτριος Ανάγνου

 

IMG_3467