You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Δεν είναι ήττα να αποδέχεται κανείς τα λάθη του»

Φθιώτιδος Συμεών: «Δεν είναι ήττα να αποδέχεται κανείς τα λάθη του»

  • Reading time:2 mins read

Μετά από 68 ολόκληρα χρόνια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγαλυτέρων σε ηλικία κατοίκων του χωριού, ιερούργησε αρχιερέας στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης στο Νέο Κρίκελλο Λαμίας σήμερα Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ το Ιερό Αναλόγιο λάμπρυνε χορός Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Σεραφείμ – Παναγιώτη Κυρίτση.

 Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την Αποστολική περικοπή αναφέρθηκε σε ένα καίριο και ουσιαστικό ερώτημα:

“Αλλάζει ο άνθρωπος; Ποια είναι η απάντηση άραγε και τι συνέπειες έχει;” και χαρακτηριστικά ανέφερε:

Αν υποθέσουμε ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, τότε ο κόσμος μας είναι καταδικασμένος σε έναν απόλυτο συντηρητισμό, σε μία απόλυτη στασιμότητα, σε καμία δυνατότητα προόδου, τότε σημαίνει ότι δεν εξελίσσεται ο άνθρωπος, άρα δεν εξελίσσεται και ο κόσμος, τότε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Τότε σημαίνει ότι το κήρυγμα του Χριστού μας “” είναι κενό γράμμα.

Ασφαλώς και ο άνθρωπος αλλάζει και ασφαλώς ο άνθρωπος οφείλει να αλλάζει και οφείλει να εξελίσσεται και ασφαλώς ο άνθρωπος έχει την δύναμη να ξέρει ποιος ήταν και ποιος είναι και να ξέρει που θέλει να πάει. Να μην βλέπει το παρελθόν ούτε φοβικά, ούτε ενοχικά, ακόμα και αν έχει πράξει λάθη και σφάλματα, αλλά να διδάσκεται από το παρελθόν, να ξέρει ποια είναι η ιστορία του και με επίγνωση του εαυτού του να προχωράει μπροστά.

Και έρχεται ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και παραδέχεται ότι από διώκτης της Εκκλησίας έγινε κήρυκας και Απόστολος.

Αλήθεια, τι γενναιότητα και τι ανδρισμό δείχνει αυτή η ομολογία;  Πόση δύναμη έχει, να μπορεί να πει κανείς όπου και αν βρίσκεται: στην Εκκλησία ως Ποιμένας, στην πολιτική ως πολιτικός, στα κοινά πράγματα, στην δικαιοσύνη, στους θεσμούς, στην Αστυνομία, οπουδήποτε. Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι να έχουν την δύναμη να πουν: Ναι έκανα λάθος. Είχα αυτή την γνώμη, αλλά έπεσα έξω”.

Δεν είναι ήτα να αποδέχεται κανείς τα λάθη του. Πιο σοφός και πιο ώριμος προχωράει μπροστά. Αλίμονο σε όποιον διεκδικεί το αλάθητο και την αυθεντία. Αυτή η αλήθεια είναι σημαντική για να κατανοήσουμε και τις προσωπικές μας σχέσεις. Να καταλάβουμε τα παιδιά μας. Οι εποχές αλλάζουν. Άλλα τα δεδομένα του σήμερα, άλλα τα δεδομένα του αύριο και άλλα τα δεδομένα παλαιών εποχών.

Όταν ο άνθρωπος τα έχει βρει με τον εαυτό του, έχει την δύναμη να αναιρεί τον εαυτό του.  Ακόμα και να διαγράφει τον εαυτό του και να ανοίγει νέες σελίδες στο βιβλίο της ζωής του

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών έκανε δύο όμορφα πνευματικά δώρα στην ευλογημένη Ενορία του Νέου Κρίκελλου και τους πιστούς της, καθώς χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον πολιό και σεβάσμιο γέροντα Εφημέριο π. Αθανάσιο Ζαφείρη, αποδίδοντας τιμή, σεβασμό και αγάπη στην τριακονταετή και πλέον ιερατική του πορεία και διακονία στον Αμπελώνα του Κυρίου.

Ο κ. Συμεών χειροθέτησε Αναγνώστη της Ιεράς Μητροπόλεως τον Πρωτοψάλτη της Ενορίας και Θεολόγο κ. Κωνσταντίνο Βαλτινό, ο οποίος διακονεί με αγάπη  την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στο Τμήμα Διοικητικού αυτής και με αγάπη και σεβασμό ίσταται στο πλευρό και το έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Συμεών.

Ο Σεβασμιώτατος ακολούθως μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, για να τελέσει την Ακολουθία της Αρτοκλασίας για τα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Φθιώτιδος, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς για την ετήσια εορτή τους.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ν. Κρίκελλο καθώς και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό παραβρέθηκαν: ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς,  κ. Θέμης Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιεών κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος,  Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

_MG_9717