You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Ακούγοντας τον κάθε Ιερέα της Μητροπόλεως μας ωφελήθηκα πολύ».

Φθιώτιδος Συμεών: «Ακούγοντας τον κάθε Ιερέα της Μητροπόλεως μας ωφελήθηκα πολύ».

  • Reading time:1 mins read

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο κύκλος των 14 ειδικών Περιφερειακών Ιερατικών Συνάξεων, τις οποίες πραγματοποίησε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών σε 14 διαφορετικά σημεία της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, με βάση τη γεωγραφική διαίρεση σε ισάριθμες Αρχιερατικές Περιφέρειες.

Κάθε σύναξη ήταν πολύωρη με εισηγητή κάθε φορά τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος παρουσίασε τις ποιμαντικές στοχεύσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, διαφόρους πρακτικούς τρόπους αποτελεσματικότερης άσκησης, τόσο του αμιγώς διοικητικού έργου, όσο και κυρίως του πνευματικού και ανέλυσε διεξοδικά τις συνθήκες που γέννησε η πανδημία του κορωνοϊου και τις προκλήσεις της μετακορωναϊκής κοινωνίας, στις οποίες η Εκκλησία οφείλει, όχι απλώς να δώσει απαντήσεις, αλλά να ηγηθεί πνευματικά της νέας κοινωνίας που διαμορφώνεται και στην ανάγκη ανασυγκρότησης της.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επισκεπτόμενος τις πόλεις, Λαμία, Αταλάντη, Μαλεσίνα, Δομοκό, Λιανοκλάδι, Κάτω Τιθορέα, Βελεσσιώτες, Καμένα Βούρλα, Καστρί, Λευκάδα Σπερχειάδος, Αχινό και Πελασγία, είχε την ευκαιρία, όχι μόνο να συναντήσει, αλλά να επικοινωνήσει επί ώρα με τους ιερείς αλλά και να επιβλέψει τους Ιερούς Ναούς και τα Πνευματικά Κέντρα, να χαιρετήσει από κοντά τους συνεργάτες του εκκλησιαστικού έργου, αλλά και απλούς πιστούς , οι οποίοι έσπευδαν κάθε φορά να λάβουν την ευχή του, αλλά και να επισκεφτεί συγχρόνως πολλά από τα πέριξ χωριά.

Σε κάθε Σύναξη μετά την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου, ακολουθούσε εκτενής διάλογος, στον οποίο έλαβαν μέρος και έλαβαν το λόγο όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως, οι ιερείς. Προκάλεσε μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση στους Ιερείς το γεγονός, ότι ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος κρατούσε ιδιόχειρες σημειώσεις με πολλή προσοχή. Αφενός μεν κατέγραψε τα όσα προσέφερε στη

σύναξη ο κάθε Ιερέας με το λόγο του, αφετέρου δε έδωσε απαντήσεις και λύσεις σε διάφορα ζητήματα.

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών εξήγγειλε ότι θα ανοίξει ένας άλλος στενότερος και ειδικότερος κύκλος επικοινωνίας με τον Ιερό Κλήρο μέσα από τον οποίο πλέον ο Σεβασμιώτατος, θα συναντά ξεχωριστά στους Ιερείς και τις οικογένειές τους, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με αγάπη και συναντίληψη πιο ειδικά και πιο προσωπικά ζητήματα.

Κατά την ολοκλήρωση των ειδικών αυτών Ιερατικών συνάξεων , σε ερώτημα της Δημοσιογράφου του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως κας. Σοφίας Παναγιώτου, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Οι συνάξεις αυτές αποτέλεσαν την ειδικότερη συνέχεια του 1ου Ιερατικού Συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων των Ιερέων, το οποίο πραγματοποιήσαμε στις 16 Δεκεμβρίου 2019, ένα μήνα μετά την ενθρόνιση μου. Όπως είχα τονίσει τότε στους Αγίους Πατέρες μας, προϋπόθεση και βάση μιας καρποφόρας και γόνιμης διακονίας, είναι η μεταξύ μας αγάπη. Προϋπόθεση όμως της αληθινής αγάπης, είναι η γνώση, η κατανόηση, ο διάλογος, η κίνηση προς τον άλλον, ο αλληλοσεβασμός, προκειμένου να επιτευχθεί, όχι μία διοικητική εναρμόνιση ή εξωτερική πειθαρχία, αλλά μία καρδιακή αρμονία και πνευματική σύμπλευση.

Με τις συναντήσεις αυτές, προσεγγίσαμε με την Χάρη του Θεού μαζί με τους καλούς μας Πατέρες, αυτό το πνεύμα και αυτή τη στόχευση. Ήρθαμε πιο κοντά, γνωριστήκαμε καλύτερα, αγαπηθήκαμε πιο ουσιαστικά. Βρήκαμε μαζί λύσεις σε θέματα πρακτικά και χαράξαμε μαζί τον δρόμο για τα επόμενα ποιμαντικά μας βήματα.

Δοξάζω τον Θεό και προσεύχομαι να έχουμε την Χάρη Του και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, προκειμένου να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που λάβαμε και τους σχεδιασμούς, που θέσαμε.

Ακούγοντας τον κάθε Ιερέα της Μητροπόλεως μας, έγινα σοφότερος, ωφελήθηκα πολύ. Ευχαριστώ τους Ιερείς μας μέσα από την καρδιά μου και τους ευλογώ πατρικά και αγαπητικά».

5