You are currently viewing Φωτό της ημέρας

Φωτό της ημέρας

  • Reading time:1 mins read

Έφυγε σαν σήμερα, στις 29 Δεκεμβρίου 2020, ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, σε ηλικία 61 ετών

Έφυγε από τη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Δεκεμβρίου 2020, ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ σε ηλικία 61 ετών . Ένας απο τους πιο δραστήριους και αναλισκόμενους στην υπηρεσία του ποιμνίου τους και της Εκκλησίας μας  Ιεράρχης. Προσεβλήθη από τον κορονοϊό στις αρχές του μηνός Δεκεμβρίου  2020, και αμέσως έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο 424 Θεσσαλονίκης.Στην αρχή πήγαινε καλά και την 11η ημέρα διασωληνώθηκε μετά από την επιθετικότητα που επέδειξε η ασθένεια. Παρά τις προσπάθειες των ιατρών δεν κατέστη δυνατόν να απομακρυνθεί ο κίνδυνος και να γίνει καλά . Μετά την παρέλευση  του 10ημέρου και ενώ  πήγαινε καλύτερα προσπάθησαν οι ιατροί  να τον επαναφέρουν χωρίς υποστήριξη αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε. Η μάχη με τον κορονοϊό ήταν σκληρή και άνιση
 μέχρι το τέλος. Περί τις 4 πρωινή της 29ης Δεκεμβρίου, εξέπνευσε .
 Ο Καστορίας θα μείνει στην ιστορία ως ο Ιεράρχης της αγάπης, της προσφοράς και της δημιουργίας . Πρώτος στον αγώνα για τον συνάνθρωπο. Μία υγιής φωνή που δεν την σκίαζε η φοβέρα των σύγχρονων εφιαλτών, έδινε μαρτυρία πίστεως και αγάπης  προς την πατρίδα. Φιλακόλουθος, φιλομόναχος και φιλάγιος γεννήθηκε και έζησε για να αναλωθεί για το έργο του προς την  Εκκλησία μας και προς τον σύγχρονο και καταπονημένο συνάνθρωπο.
Ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης Παπακώστας) γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσας.  Συμπατριώτης  με τον  Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ από μικρός έδειξε κλήση προς την Εκκλησία και την ιερωσύνη.  Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ υπήρξε ο μεγάλος  ευεργέτης και προστάτης του από τα πρώτα έτη της διακονίας του στην Εκκλησία.
Αρχικά φοίτησε  στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών,  όπου αποφοίτησε το 1983. Στη συνέχεια εισήχθη  στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας απ´όπου  έλαβε το πτυχίο του το 1987.
Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983 και Πρεσβύτερος το 1987. Υπηρέτησε ως Διάκονος, Εφημέριος- Ιεροκήρυκας και Ιερατ.Προϊστάμενος στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων. Υπηρέτησε παράλληλα ως  Διευθυντής Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπεύθυνος Πρωτοκόλλου στην Ιερά Σύνοδο και το 1990  αναδείχθηκε Γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο. Είχε πνευματικό του πατέρα και καθοδηγητή στη ζωή του τον εμπερίστατο  σήμερα π. Μητροπολίτη Κίτρους Αγαθόνικο, τον καλό Γέροντα που ευτυχώς δεν θα καταλάβει την απώλεια του παιδιού του.
 Ο Σεραφείμ  εξελέγη Μητροπολίτης Καστορίας το 1996 προ 25  ετών στην ηλικία των  37 ετών,   εις διαδοχή  του προώρως κοιμηθέντος  Γρηγορίου (Παπαουτσόπουλου) του Αγίου αυτού Ιεράρχου. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 5 Οκτωβρίου 1996 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη τότε  Πατρών Νικόδημο Βαλληνδρά,καθ´υπόδειξη του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ο οποίος είχε αρχίσει να ταλαιπωρείται με σοβαράπροβλήματα υγείας. Παρέστησαν και συλλειτούργησαν  περί τους 25 Αρχιερείς, μεταξύ των οποίων και ο τότε Δημητριάδος Χριστόδουλος μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος με τον οποίο συνεδέετο. Ο Χριστόδουλος  του στάθηκε του Σεραφείμ  σε όλα τα έτη της ζωής του. Δεν είναι τυχαίο που το 2006 τον προόριζε για Μητροπολίτη Κορίνθου αλλά ο Σεραφείμ στο τέλος έκανε πίσω μη δυνάμενος να εγκαταλείψει την αγαπημένη του Καστοριά.
Εξ αρχής που ανέλαβε Μητροπολίτης Καστορίας ανέπτυξε σπουδαία πνευματική δράση.  Με μέριμνά του αναδείχθηκαν και αγιοκατατάχθηκαν πολλοί τοπικοί άγιοι της ιστορικής Μητροπόλεως. Διατηρούσε άριστες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και συχνά επισκέπτονταν το Σεπτό Κέντρο. Πνευματικό του ανάστημα είναι ο προσφάτως εκλεγείς Μητροπολίτης Βησσαρίων.
Η Μητρόπολη Καστοριάς επί αρχιερατείας του οργανώθηκε κατά τρόποι υποδειγματικό  και ανέπτυξε σπουδαία φιλανθρωπική και πνευματική δράση με πολλές πτυχές όπως  η λειτουργία Γηροκομείου “Λαζάρου και Αθηνάς Λ. Ρίζου”, Τράπεζα Αίματος, Τράπεζα Αγάπης (τροφίμων), Ταμείο Υποτροφιών, Υπηρεσία Συμπαράστασης Ανέργων, Α.Μ.Ε.Α., Οικογένειας, Ασθενών, Σύνδεσμος Αγάπης Κυριών, συντονιστικό όργανο της φιλανθρωπικής κίνησης των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ο Σεραφείμ έφυγε  πρόωρα και άφησε πίσω του ένα μεγάλο κενό στην Εκκλησία. Φεύγει μηδέν έχων πλην τα πάντα κατέχων.
Πρόλαβε και είδε το αγαπημένο του παιδί Αθανάσιο Μητροπολίτη της γειτονικής Μητροπόλεως Σισανιου και Σιατίστης τον οποίο μέχρι και τελευταία βοηθούσε να ορθοποδήσει και να στήσει σωστά την Μητρόπολή του. Και από κοντά ο Πρωτοσύγκελλός του Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς ο οποίος δέχθηκε την μήνι , την εχθρότητα και την συκοφαντία των ευεργετηθέντων αχαρίστων και όχι μόνον αυτών! Ο Σεραφείμ έφυγε    και αφήνει ορφανά  και τα παιδιά του   αλλά και όλους εμάς. Ο Θεός να τον αναπαύσει. Η απουσία του θα είναι αισθητή σε όλους μας. Ευτυχώς πίστευε.Είμαστε σίγουροι ότι βρίσκεται  στην αγκαλιά του Χριστού μας.