You are currently viewing FlexCar: Η παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στον κλάδο του flexible leasing είναι ελληνική υπόθεση

FlexCar: Η παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στον κλάδο του flexible leasing είναι ελληνική υπόθεση

  • Reading time:3 mins read

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΖΑΣ

Co-Founders/CEO, Group President

Οι founders της FlexCar Γιώργος Δεσύλλας και Γιώργος Μπιζάς μιλούν στο Fortune Greece με αφορμή τη χρηματοδότηση – ρεκόρ για ελληνική εταιρεία ύψους 210 εκατ. ευρώ και βάζουν ψηλά τον πήχη για τη συνέχεια.

Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου

To άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune, που κυκλοφορεί στις 24/06 στα περίπτερα

Η είδηση ότι η FlexCar εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση ύψους 210 εκατ. ευρώ, τη μεγαλύτερη που έχει λάβει startup με έδρα την Ελλάδα, σε διάστημα λίγων μηνών μετά την άντληση των 50 εκατ. ευρώ από εγχώριους και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ήταν αρκετή, ώστε να αποφασίσουμε να επισκεφτούμε τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

Εκεί μας περίμεναν ο Γιώργος Δεσύλλας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της FlexCar, και ο Γιώργος Μπιζάς, συνιδρυτής και πρόεδρος του FlexGroup, αλλά και πάνω από 100 εργαζόμενοι που δουλεύουν καθημερινά με στόχο την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στον κλάδο του flexible leasing. Το μοντέλο της ευέλικτης μίσθωσης αντιπροσωπεύει, στην ουσία, έναν καινοτόμο τομέα του fintech οικοσυστήματος, που σταδιακά θα υποκαθιστά την έννοια της παραδοσιακής ιδιοκτησίας, υποστηρίζοντας την πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων στο πνεύμα προώθησης της κυκλικής οικονομίας. Η FlexCar το εφαρμόζει σε τρεις αγορές πλέον (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία), κερδίζοντας με την τελευταία χρηματοδότηση τη στήριξη του έγκριτου fund Fasanara Capital, με έδρα το Λονδίνο, το οποίο ήρθε να προστεθεί δίπλα σε υφιστάμενους θεσμικούς επενδυτές όπως οι Seaya Ventures, Arena Investors, VentureFriends, Uni.Fund και Frontline Ventures.

Όπως υποστηρίζουν οι ιδρυτές της, το προϊόν που προσφέρει η εταιρεία συνδυάζει τα οφέλη τού παραδοσιακού leasing με την απόλυτη ευελιξία. Με το συνδρομητικό μοντέλο της FlexCar, ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν το αυτοκίνητο, το scooter ή το επαγγελματικό βαν που ταιριάζει στις ανάγκες τους, χωρίς γραφειοκρατία, κρυφές χρεώσεις ή την ανάγκη προκαταβολής.

Οι πελάτες της FlexCar πληρώνουν ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο καλύπτει τα πάντα εκτός από το καύσιμο, δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας, μεικτή ασφάλεια και τα κόστη συντήρησης και επισκευής του οχήματος, ενώ κάποιος μπορεί να αποκτήσει το αυτοκίνητο που επιθυμεί, για όσο καιρό θέλει, έχοντας δυνατότητα να το επιστρέψει, να το αλλάξει ή να το εξαγοράσει, ανά πάσα στιγμή, στη διάρκεια του μισθώματος. «Η εμπιστοσύνη και η προοπτική είναι οι λέξεις – κλειδιά για τη στήριξη των επενδυτών προς τη FlexCar, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύουν ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχόμαστε ότι μπορούμε να κάνουμε και ακόμη περισσότερα. Βασίζεται στο προφίλ της εταιρείας, στο επιχειρηματικό μας πλάνο και είναι ένα στοίχημα για το μέλλον. Το μοντέλο μας δεν είναι copycat, αλλά μάλλον κάτι πρωτότυπο» αναφέρει στο Fortune Greece ο Γιώργος Δεσύλλας, ο οποίος σε ηλικία μόλις 26 ετών έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η εταιρεία του μπορεί να γίνει global leader στον κλάδο της.

Ο Γιώργος Δεσύλλας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της FlexCar.

Ένας εν δυνάμει global leader στην ευέλικτη μίσθωση οχημάτων
Ενώ μιλάμε δεν αφήνει λεπτό να πάει χαμένο, δουλεύοντας συνεχώς στον υπολογιστή του στα νέα γραφεία της FlexCar στο κέντρο της Αθήνας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, μιλάει πέντε γλώσσες και, παρόλο που επικεντρώθηκε στον κλάδο των οικονομικών, επαγγελματικά τον κέρδισε ο χώρος των startup. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο London School of Economics, εργάστηκε σε συμβουλευτικές εταιρείες στο Λονδίνο και το Ντουμπάι, και το 2018 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε τη FlexCar, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ευέλικτης μίσθωσης οχημάτων.

Σε μολισ τρία χρονια η εταιρεία έχει οκταπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της και έχει εξελιχθεί σε μια επιτυχημένη εταιρεία flexible leasing, απασχολώντας περισσότερα από 150 άτομα, με παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, ενώ ο στόχος είναι η δραστηριοποίηση σε δύο επιπλέον αγορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Tα έσοδά της αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024.

«Θεωρούμε ότι είναι εφικτό να γίνουμε παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά μας. Στην αρχή, όταν το λέγαμε, κάποιοι γελούσαν ή το έβρισκαν μέχρι και περίεργο ότι έχουμε αυτό τον στόχο. Σίγουρα, αυτήν τη στιγμή, στα μάτια των διεθνών επενδυτών, έχουμε αποδείξει ότι και μπορούμε και είμαστε σε αυτό τον δρόμο. Για εμάς δεν είναι το κέντρο του κόσμου πότε θα γίνουμε π.χ. unicorn ή κάτι τέτοιο, αλλά ότι πραγματικά χτίζουμε μια παγκόσμια εταιρεία. Στην Ιταλία που ξεκινήσαμε μόλις τον Δεκέμβριο, τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, καθώς έχουμε πετύχει τους στόχους μας στο μισό χρονικό διάστημα από αυτό το οποίο έχουμε προβλέψει. Η εταιρεία αναπτύσσεται τρεις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τους αντίστοιχους ρυθμούς στην ελληνική αγορά» προσθέτει ο Γιώργος Δεσύλλας.

Συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια, ο Γιώργος Μπίζας εντάχθηκε στην ομάδα της FlexCar ως late co-founder με κίνητρο τη μεγάλη προοπτική της εταιρείας, ώστε να τη βοηθήσει να υλοποιήσει τα φιλόδοξα πλάνα της. Στο ερώτημα γιατί κάποιος να επιλέξει τις υπηρεσίες της FlexCar απαντά με τη λέξη «αφοσίωση».

«Είμαστε αφοσιωμένοι και επικεντρωμένοι στον πελάτη. Παρέχουμε υπηρεσίες για να του εξασφαλίσουμε μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία. Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Γιώργο, έχουμε μόνο έναν στόχο: κάθε πελάτης να λέει τη λέξη «ουάου». Είναι τόσο απλή, αλλά και περιεκτική λέξη» αναφέρει και προσθέτει: «Αυτό το πετυχαίνουμε με σκληρή και, πάνω απ’ όλα, τίμια δουλειά. Δεν προσπαθούμε να εξαπατήσουμε τον πελάτη για να τον κρατήσουμε. Ξεκάθαρες κουβέντες, ξεκάθαρες συμφωνίες και συνέπεια σε αυτό που υποσχόμαστε είναι για εμάς η συνταγή».

Ο Γιώργος Μπιζάς, συνιδρυτής και πρόεδρος του FlexGroup.

Ο Γιώργος Δεσύλλας συμφωνεί και από την πλευρά του επισημαίνει το κίνητρο της ευελιξίας.

«Η πραγματική μαγική σάλτσα είναι αυτό που είπε ο Γιώργος Μπιζάς. Επιπλέον, εισαγάγαμε μια καινοτομία στην αγορά, καταργήσαμε τις δεσμεύσεις και τις προκαταβολές, και λανσάραμε ένα full flexible προϊόν. Στο πρακτικό κομμάτι, για να βιώσεις αυτή την εμπειρία, πρέπει να έχεις ένα κίνητρο. Και το κίνητρο αυτό είναι το full flexibility» αναφέρει.

Η αλλαγή στην ελληνική startup σκηνή
Το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα ενισχύεται. Σίγουρα, πολλά μπορούν ακόμη να υλοποιηθούν, ωστόσο πλέον υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν case studies, με «όχημα» την εξωστρέφεια, scale up με ρόλο σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Το 2021, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές startups συγκέντρωσαν περίπου 500 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση, σημειώθηκαν επενδυτικά exits, εξαγορές ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών, αλλά και αντίστροφα επενδύσεις και εξαγορές από ελληνικές εταιρείες. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Δεσύλλας, για τη Flexcar υπήρχαν από την πρώτη μέρα «early adopters» του μοντέλου, όπως ο Απόστολος Αποστολάκης, Partner & Co-founder VentureFriends και ο Partner του Uni.Fund, Πάνος Λιουλιάς, με σημαντική εμπειρία και παραστάσεις από εταιρείες που αναπτύσσουν δραστηριότητα σε διεθνείς αγορές.

«Όταν ξεκινούσαμε και καθώς το μοντέλο της FlexCar ήταν capital intensive, είχαμε στοιχηματίσει στη θεσμική, ας το πούμε, αλλαγή που βλέπαμε ότι ερχόταν το 2018-2019, στην αντίληψη ότι η θέση της Ελλάδας θα βελτιωθεί στη διεθνή αγορά. Θεωρούσαμε ότι αφήνουμε πίσω μια μεγάλη περίοδο κρίσης και θα άνοιγαν οι ορίζοντες, όπως και έχει γίνει, παρά την πανδημία και τα προβλήματα που προκάλεσε. Θα σας αναφέρω τρία πράγματα που μας έχουν διευκολύνει: το πρώτο είναι η γενική πιστοληπτική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας – δεν μπορείς να συγκεντρώσεις κεφάλαια όταν η χώρα είναι εκτός αγορών. Το δεύτερο ήταν το νομοσχέδιο που έκανε αρκετά πιο εύκολη –ένα από τα πιο καλά στην Ευρώπη– την απόδοση μετοχών στα στελέχη της εταιρείας. Με έναν νόμο που έφερε η σημερινή κυβέρνηση, το πλαίσιο άλλαξε και είναι πολύ πιο φιλικό και από αντίστοιχα που βλέπουμε σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Γερμανία. Και το τρίτο είναι η χρηματοδότηση με ελληνικά και ευρωπαϊκά χρήματα (ΕIF), αλλά και οι φοροαπαλλαγές για angel investors, που βοηθούν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος» επισημαίνει ο Γιώργος Δεσύλλας.

Σχολιάζοντας τις σημερινές δυσκολίες που προκαλούνται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές αναταράξεις, οι επικεφαλής της Flexcar, η οποία διαθέτει τον δικό της στόλο οχημάτων, κάνουν λόγο για μια δύσκολη κατάσταση που θα τραβήξει όλη τη χρονιά, αλλά μπορεί να ομαλοποιηθεί τα επόμενα τρίμηνα.

«Προσπαθούμε ως εταιρεία να είμαστε πιο ευέλικτοι, ώστε να βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους, να βρίσκουμε αυτοκίνητα, να ενισχύουμε τον στόλο μας. Προς το παρόν, τα έχουμε καταφέρει στο μέτρο του δυνατού. Υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα που έχει αγγίξει σαφώς και τον κλάδο του αυτοκινήτου και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απόλυτη επιτυχία σε αυτήν τη φάση» σχολιάζει ο Γιώργος Μπιζάς σχετικά με τις καθυστερήσεις σε παραδόσεις νέων οχημάτων.

«Εμείς έχουμε φτάσει πλέον σε ένα μέγεθος που εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως φαίνεται και από την τελευταία χρηματοδότηση – ρεκόρ για την Ελλάδα. Καταλαβαίνει κάποιος ότι είμαστε μια ασφαλής επιλογή, σε μια ασταθή περίοδο. Βέβαια, προφανώς όλοι ευχόμαστε να πάνε όλα να πάνε καλά και να μην υπάρχουν γεωπολιτικά θέματα» προσθέτει από την πλευρά του ο Γιώργος Δεσύλλας.

Δεν υπάρχει κάποιο όριο, κάποιο ταβάνι στο τι μπορεί να πετύχει κάποιος ξεκινώντας από την Ελλάδα. Με τη βοήθεια του Θεού όλα μπορεί να τα πετύχει κάποιος, Γιωργος Δεσύλλας, CEO & Co-founder FlexCar

Με το βλέμμα στο μέλλον
Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, περνάμε στο πιο προσωπικό κομμάτι. Τους ρωτάω πώς στελεχώνουν την ομάδα τους και πώς αξιολογούν τους συνεργάτες τους. Στην απάντησή τους υπάρχει σύμπνοια και σύγκλιση απόψεων.

«Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να ταιριάξουν οι άνθρωποι. Εάν όλοι μαζί αγαπήσουν την εταιρεία και πιστέψουν στον κοινό στόχο, τότε όλα θα πάνε καλά. Για εμάς, το πρώτο κριτήριο επιλογής είναι άνθρωποι απλοί και ταπεινοί, που τους αρέσει να κάνουν μια καλή δουλειά και να έχουν χαρούμενους τους πελάτες μας. Έτσι θα είναι χαρούμενοι και οι ίδιοι, και αυτό χαρακτηρίζει το μοναδικό κλίμα που έχουμε στην εταιρεία μας» απαντούν.

Είμαστε αφοσιωμένοι στον πελάτη, ώστε να του εξασφαλίσουμε μια μοναδική εμπειρία και να λέει τη λέξη «ουάου». Είναι τόσο απλή, αλλά και περιεκτική λέξη, Γιωργος Μπιζας, President & Co-founder FlexCar

Ο Γιώργος Μπιζάς παροτρύνει τους νέους επιχειρηματίες να είναι ειλικρινείς και να μην αφήνουν τα όνειρά τους. «Κανένας νέος entrepreneur δεν πρέπει να φοβάται, αλλά πρέπει να προσπαθεί να υλοποιεί τα όνειρά του, πάντοτε με σεβασμό, πάντοτε με αλήθεια. Η αλήθεια πάντα βρίσκει τον δρόμο στο τέλος και βγαίνει στην επιφάνεια. Να κυνηγάμε τα όνειρά μας − αυτό είναι το πιο σημαντικό».

«Αν θα έλεγα κάτι, είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιο όριο, κάποιο ταβάνι στο τι μπορεί να πετύχει κάποιος ξεκινώντας από την Ελλάδα. Όπως λέω και καμιά φορά όχι χιουμοριστικά, αλλά σοβαρά, με τη βοήθεια του Θεού, όλα μπορεί να τα πετύχει κάποιος» συμπληρώνει ο Γιώργος Δεσύλλας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Flexcar προτάσσει την πίστη του, που του δίνει δύναμη τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.

«Πιστεύω ότι, αν κανείς εργάζεται για τον εαυτό του, τότε το όφελος και το κίνητρο για τους υπόλοιπους γύρω του είναι μικρό. Εάν εργάζεται για κάτι πιο μεγάλο και υπηρετεί κάποιον μεγαλύτερο σκοπό −για μένα, τον Θεό− πιστεύω ότι ανοίγουν όλες οι πόρτες και υπάρχει δύναμη να συνεχίσει κανείς μέχρι εκεί που πρέπει και θέλει να φτάσει. Η βάση είναι ο Θεός. Και το λέω πολλές φορές −και πολύ χαίρονται και μου έχουν εκφράσει θετικά σχόλια γιʼ αυτό− θεωρώ ότι το πιο ωραίο πράγμα είναι να έχεις ευγνωμοσύνη και να εκτιμάς όποιον σε έχει βοηθήσει και υποστηρίξει να πετύχεις όσα θέλεις».

Η επόμενη μέρα για τη FlexCar περιλαμβάνει νέες αγορές, επαφές με επενδυτές και σκληρή δουλειά.

«Στο μέλλον βλέπουμε την εταιρεία σε πολλές χώρες, σε όλες τις ηπείρους, με πολλά όμορφα καταστήματα να έχουν ανοίξει με απόλυτη επιτυχία. Όταν κάποιος ξεκινά με αγάπη για την εταιρεία, με αγάπη γιʼ αυτό που κάνει και με ενδιαφέρον για τους πελάτες και τους συνεργάτες του, τότε μπορεί να δημιουργηθεί κάτι πάρα πολύ ωραίο και μεγάλο, που μπορεί να μην είχε καν φανταστεί. Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και ο τρόπος που το πετυχαίνεις. Εμείς δεν τα θυσιάζουμε όλα για το αποτέλεσμα» καταλήγουν.

ΠΗΓΗ:Fortunegreece.com