You are currently viewing Εορτασμός πάντων των Χίων Αγίων

Εορτασμός πάντων των Χίων Αγίων

  • Reading time:1 mins read

Μέσα σε κλίμα προσευχητικής κατανύξεως ετιμήθη και εφέτος, όπως κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Φρουρίου πόλεως Χίου η Σύναξη πάντων των Αγίων της Χίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Χίου, στον Ιερό Ναό, όπου φυλάσσεται η ιστορηθείσα εικόνα των Αγίων της Χίου, είχαν συγκεντρωθεί λείψανα όλων των Χίων Αγίων, τα οποία μετεκομίσθησαν από τους Ιερούς Ενοριακούς Ναούς και τις Ιερές Μονές που ευρίσκονται αποτεθησαυρισμένα.

Πολλοί πιστοί από όλα τα μέρη της Χίου, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδος, ακόμη και από το εξωτερικό, είχαν προσέλθει στον Ι. Ναό όπου με ιερουργούντα τον Σεβ. Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο πλαισιούμενο υπό Ιερέων και Διακόνων ετελέσθη ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία με αρτοκλασία. Ο Σεβασμιώτατος στο Θ. Κήρυγμα της Θ. Λειτουργίας ανεφέρθη στον συνδιασμό δύο σημείων της Ευαγγελικής περικοπής: α). της προσκλήσεως όλων ανεξαιρέτως στο τραπέζι του βασιλικού γάμου και β). της εξετάσεως της στολής των προσκεκλημένων. Ετόνισε ότι η Εκκλησία μας προσκαλεί «όπως είμεθα», αλλά ζητεί, εφ’ όσον ανταποκριθούμε στην πρόσκλησή Της, να δεχθούμε «οθνείαν αλλοίωσιν ευπρεπεστάτην». Αυτό επιτυγχάνεται διά της μετανοίας, που συνιστά Ι. Μυστήριον της Εκκλησίας μας, αλλά και το περιεχόμενο του κηρύγματός του τιμίου Προδρόμου.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας επραγματοποιήθη λιτανεία της Ιεράς Εικόνος έως της «Σκοτεινής φυλακής». Πρόκειται για τον χώρο, στον οποίο οι Τούρκοι εφυλάκισαν το 1822 τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα Φραγκιάδη, τον Αρχιδιάκονό του Μακάριο Γαρρή και πλήθος προκρίτων της Χίου, πριν να τους οδηγήσουν στον δι’ αγχόνης μαρτυρικό θάνατο. Όταν η λιτανεία έφθασε στον Ιερό Χώρο ο Σεβασμιώτατος Χίου κ. Μάρκος, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονο π. Απόστολο Λάρδα, εισήλθε στην «Σκοτεινή Φυλακή», όπου καταφανώς συγκινημένος και ένδακρυς εθυμίασε εν σιωπή και ευλαβεία τον χώρο που εφιλοξένησε τον Εθνομάρτυρα Προκάτοχό του πριν ανεβεί διά των βαθμίδων του μαρτυρικού θανάτου προς την Βασιλείαν των Ουρανών. Εν συνεχεία εψάλησαν υπό του χορού Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνσιν του Χοράρχου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μέλωδός» κ. Δημητρίου Ζαννίκου, τα Εγκώμια των Χίων Εθνομαρτύρων και ο Σεβασμιώτατος επραγματοποίησε απλή επιστημονική ομιλία με θέμα την εκκλησιαστική θεώρηση του μαρτυρίου και την τιμή των Νεομαρτύρων. Περαίνοντας ο Σεβασμιώτατος ετόνισε ότι η παρακαταθήκη αυτή επιβάλλει στον εκάστοτε Ποιμενάρχη της Χίου να προασπίζεται τα θρησκευτικά και εθνικά δίκαια του ποιμνίου του.

Στο τέλος των τελετών τις οποίες ετίμησε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Χίου, εψάλη ο εθνικός Ύμνος.