You are currently viewing Ένα χρόνο μετά το θάνατό του λείπει ο π. Γεώργιος Μεταλληνός

Ένα χρόνο μετά το θάνατό του λείπει ο π. Γεώργιος Μεταλληνός

  • Reading time:2 mins read
Του π. Ηλία Μάκου
 
Διάβηκε κιόλας, τι γρήγορα κυλάει ο χρόνος, ένα έτος από το θάνατο του αγωνιστή της Ελληνορθόδοξης παράδοσης πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Μεταλληνού, ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Με τη δυναμική παρουσία του στο χώρο της Εκκλησίας και της Θεολογίας ξεδίπλωσε το πνευματικό μεγαλείο του στην εποχή μας και έδειξε με τι διεθνή προβολή της Ορθοδοξίας τι μπορεί να κάνει ένα πρόσωπο, όταν με ειλικρίνεια δοθεί στο Χριστό και με αυτοθυσία δουλέψει τα τάλαντά του και προσφέρει το μόχθο του και των αγώνα του στην υπηρεσία των πιστών και της πατρίδας. Με μια φράση στη διακονία της Εκκλησίας. 
 
Αναδείχθηκε σε άριστο δάσκαλο του Ορθόδοξου Γένους, συνδυάζοντας παιδαγωγική γνώση, κύρος, θερμότητα, ευγλωττία, επιστημοσύνη, πίστη, αυθεντικότητα, γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, παρρησία, ταπείνωση, ισχυρή διάνοια, πλούσια συναισθηματική καρδιά. 
 
Και έτσι υψώθηκε σε δυσθεώρητα ύψη ως θεολόγος, ως εκκλησιαστικός άνδρας, ως πανεπιστημιακός, ως διαφωτιστής, ως ιεραπόστολος, ως χρυσορρήμονας κήρυκας,  ως άνθρωπος, ως Έλληνας, ως ακατάβλητος και ασυμβίβαστος αγωνιστής, ως χαλκέντερος ποιμένας.  

Είχαμε την εύνοια να είμαστε φοιτητές στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, λίγα χρόνια πριν συνταξιοδοτηθεί και γίνει ομότιμος, ο αείμνηστος καθηγητής πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός.

Αναπτύξαμε με δική μας πρωτοβουλία και δική του ανταπόκριση στέρεη πνευματική σχέση μαζί του. Συζητούσαμε στο γραφείο του, όπου μας δεχόταν, εμάς και πολλούς άλλους φοιτητές, με σεμνότητα και ευγένεια, με χαρά και προθυμία, παρότι ήταν ένα υψηλό πνευματικό ανάστημα, χωρίς να κουράζεται.

Εκεί, έχοντας απέναντί μας ένα απλό και προσηνή δάσκαλο, όμως ταυτόχρονα ευπρεπή, σοβαρό και εμπνευσμένο, με αδιαμφισβήτητη παιδεία, ρουφούσαμε όχι μόνο τις γνώσεις του, που έδειχναν την ευρυμάθειά του, όχι μόνο τις αξίες της Ελληνορθόδοξης παράδοσης, μέσα από τις οποίες επεδίωκε την ηθική εξύψωση και αναγέννηση, αλλά κυρίως τη σοφία του, η οποία δεν εκφραζόταν επιδεικτικά, αλλά με την απλότητα και την αγνότητα, που συναντά κανείς σε φωτισμένους ανθρώπους, οι οποίοι ξέρουν να αγαπούν αληθινά.

Αξέχαστες θα μας μείνουν οι λειτουργίες, που τελούσε στο εκκλησάκι της Θεολογικής Σχολής. Όταν οι φοιτητές μαθαίναμε πως ιερουργεί ο μακαριστός π. Γεώργιος Μεταλληνός, κατακλύζαμε το ναό. Μας συνέπαιρνε, χωρίς να καταλαβαίνουμε το πως, η μυσταγωγία του.

Τι εξαίρετος λειτουργός! Η όλη κατανυκτική στάση του στο θυσιαστήριο σκόρπιζε μια θεία πνοή και όσο καταπονημένοι και αν ήμασταν, είτε από τη μελέτη, είτε από τα κακοτράχαλα γυρίσματα της ζωής, εφοδιαζόμασταν με τα θεία καύσιμα.

Και τον νιώθαμε γεμάτο μέσα του, να ακτινοβολεί αβίαστα στο περιβάλλον του το κοντινό και μακρινό. Θυμόμαστε, ήταν πολύ αργά το απόγευμα. Περάσαμε από το εκκλησάκι της Θεολογικής Σχολής, για να ανάψουμε ένα κεράκι.

Εκεί, είδαμε σε μια γωνία τον π. Γεώργιο να εξομολογεί με το επιτραχήλιο έναν φοιτητή. Και από τα μάτια του έτρεχαν σαν ποτάμι τα δάκρυα… 

Άλλες φορές τον συναντούσαμε στους διαδρόμους της Σχολής. Δεν προσπερνούσε κανέναν φοιτητή.

Στεκόταν και, με αυτή τη λάμψη την ξεχωριστή, που είχε στα μάτια του, αποτύπωμα της καθαρής καρδιάς του, εξεδήλωνε το ενδιαφέρον του. Ένα ενδιαφέρον, που δεν περιοριζόταν μόνο σε θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά πολλές φορές έπαιρνε και τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης. Ναι, έδινε χρήματα σε φτωχούς φοιτητές.

Το ομολογούν συγκινημένοι οι ίδιοι. Δίδασκε ως Καθηγητής, αλλά δίδασκε και ως Άνθρωπος, αφού αγωνιούσε και νοιαζόταν για τους νέους και έβρισκε τρόπους καλής επικοινωνίας μαζί τους.

Τα φλογερά λόγια του, τα συγγράμματά του, η εύχυμη ζωή του, και κυρίως το αστραφτερό βλέμμα του θα μας τον θυμίζουν για πάντα ως μια εξαίρετη προσωπικότητα.

Ο π. Γεώργιος δεν πέθανε. Ζει στις καρδιές των μαθητών του, γιατί υπήρξε σπουδαίος και σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, αφού προσωπικότητες όπως εκείνος δεν έχει κάθε γενιά.