You are currently viewing Με δύο νέους βοηθούς Επισκόπου από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

Με δύο νέους βοηθούς Επισκόπου από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

  • Reading time:1 mins read

Στην πλήρωση των δύο θέσεων Βοηθών Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προέβη η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βοηθοί Επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό τους τίτλους των πάλαι ποτέ διαλαμψάντων επισκοπών Θεσπιών και Ανδρούσης εκλέγονται οι Αρχιμανδρίτες π. Συμεών Βολιώτης λαμβάνοντας ψήφους 65 και ο Αρχιμανδρίτης π. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος λαμβάνοντας ψήφους 71.

Οι χειροτονίες θα τελεσθούν ως εξής:
– Τήν Κυριακή 11 Φεβρουαρίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών.
– Τήν Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου.

*****
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΘΕΣΠΙΩΝ κ. ΣΥΜΕΩΝ
Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών (κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης) γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαϊου 1977. Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και περάτωσε τις βασικές σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το 1995 εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 1999 με γενικό βαθμό «λίαν καλώς».
Κατόπιν εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 2002 με γενικό βαθμό «άριστα».
Επίσης, επί διετία φοίτησε επιτυχώς στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου.
Το 2002 υποστήριξε επιτυχώς την διπλωματική του εργασία στο εκκλησιαστικό δίκαιο στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με γενικό βαθμό «άριστα». Υπήρξε μαθητής του μακαριστού Καθηγητού του Εκκλησιαστικού Δικαίου Χαράλαμπου Παπαστάθη.
Το 2002 έγινε δεκτός από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Θεολογίας ως υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τομέα Δογματικής Θεολογίας στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία της Φιλοσοφίας.
Κατέχει πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα.
Επίσης, κατέχει πτυχίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και τιμητικό δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής από το «Αριάνειον Ωδείον» και τιμητικό δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής από το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Κατέχει τέλος Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές – ECDL.
Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.
Ανετράφη πνευματικά υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ΄. Το 2001 χειροθετήθηκε Αναγνώστης και τον Αύγουστο του 2002 εκάρη Μοναχός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ. Κατά την μοναχική του κουρά έλαβε το όνομα Συμεών εις τιμήν και μνήμην του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου (εορτή: 12 Οκτωβρίου).
Μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ι.Μ. Καστορίας.
Το 2011 εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και Πρεσβύτερος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαράκι Βαγίων Βοιωτίας από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Το 2012 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Μετά την ένταξή του στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι αδελφός της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.
Το 2011 διορίζεται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Α΄ Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Μερίμνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπηρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας.
Επίσης, διορίζεται ως εφημέριος και Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Φανουρίου Ιλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.
Στις 25 Ιουνίου του 2014, μετά την εκλογή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, διορίσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ως νόμιμος αναπληρωτής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου προεδρεύει σε πλήθος εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων με σημαντικότερο το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ τυγχάνει Αντιπρόεδρος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, του Ιδρύματος Νεότητος, του Ιδρύματος «ΚΟΚΚΟΡΗ», του νεοσύστατου Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ι. Αρχιεπισκοπής και άλλων Ιδρυμάτων. Επίσης, αναπληρώνει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και προεδρεύει και σε άλλα κοινωφελή Ιδρύματα όπως το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη». Επίσης, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Παράλληλα με το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου Ιλίου διορίσθηκε και Πρόεδρος του Ιερού Αρχιεπισκοπικού Παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων.
Με άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου υπηρετεί από το 2011 και ως πνευματικός υπεύθυνος στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, όπου ασχολείται εκεί ιδιαιτέρως με το έργο της κατηχήσεως παιδιών και εφήβων.
Επίσης, με αποφάσεις του Μακαριωτάτου έχει ορισθεί υπεύθυνος και επόπτης των Ιερών Μονών και των Ησυχαστηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και των Ιερών της Παρεκκλησίων. Από το 2011 έχει θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα «Μυσταγωγικοί Περίπατοι στην Βυζαντινή Αθήνα».
Συμμετέχει ως εισηγητής – ομιλητής σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης με έμφαση το μυστήριο της εξομολόγησης και την προετοιμασία των υποψηφίων κληρικών.
Έχει εκφωνήσει πλήθος ομιλιών σε Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων κατόπιν προσκλήσεων των οικείων Ιεραρχών, συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές, ενώ έχει συνοδεύσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στις 29 Ιουνίου 2016 εξεφώνησε από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, τον αρχαίο Άρειο Πάγο στην Πνύκα, ομιλία με θέμα: «Άγιος Απόστολος Παύλος: Απόστολος των εθνών και όχι των εθνικισμών».
Έχει λάβει ποικίλες τιμητικές διακρίσεις από κρατικούς, αυτοδιοικητικούς και ιδιωτικούς φορείς της κανονικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

*******

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΥ
Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Ανδρούσης π. Kωνστάντιoς Παναγιωτακόπουλος γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1960 στο Αλποχώριον Ηλείας όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Φοίτησε στην εκκλησιαστική σχολή της Ξάνθης και στη συνέχεια ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε το 1988. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις υπηρετήσας ως υπαξιωματικός σε τεθωρακισμένη μονάδα του νομού Ξάνθης.
Στις 31 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμον, αναλαμβάνοντας και καθήκοντα επιμελητού στο Σταυρίδειο Μαθητικό Οικοτροφείο αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τη 15η Σεπτεμβρίου 1991 χειροτοvείται Πρεσβύτερος λαμβάνοντας και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Κατόπιν τοποθετήθηκε εφημέριος Ιεροκήρυκας του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Αλεξανδρουπόλεως και ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού του Σταυριδείου Μαθητικού Οικοτροφείου. Το 1992 διορίστηκε τακτικός Ιεροκήρυκας και Πνευματικός της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Το 2000 εξελέγη μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αετοχωρίου Έβρου.
Πραγματοποίησε πλήθος ραδιοφωνικών εκπομπών σε τοπικούς περιφερειακούς σταθμούς του Έβρου, όπου αναλύθηκαν πνευματικά θέματα και προβληματισμοί των πιστών. Ακόμα συμμετείχε σε διάφορες τοπικές επιτροπές.
Τον Απρίλιο του 1993 μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριστού Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κυρoύ Τιμοθέου, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του στο έργο της εξωτερικής ιεραποστολής.
Το 1997 διορίστηκε υπεύθυνος της επιτροπής-ομάδος Αντιαιρετικού αγώνα και στα πλαίσια της δράσης της διοργάνωσε αντιαιρετικές εκδηλώσεις με ομιλίες και εκδόσεις εντύπων με σχετικό περιεχόμενο τόσο στη πόλη της Αλεξανδρούπολης όσο και στα χωριά εντός των ορίων της Μητροπόλεως.
Την 1η Μαρτίου του 2006 απεσπάσθη στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Kομoτηνής κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κυρού Δαμασκηνού και εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου.
Διορίστηκε Πρωτοσύγκελος της εν λόγω Μητροπόλεως και προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής όπου και κατά την επταετή υπηρεσία του στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής ανέλαβε διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποίησε ραδιοφωνικές εκπομπές, συνέγραψε άρθρα σε
τοπικές εφημερίδες και περιοδικά, διετέλεσε υπεύθυνος νεότητος, των κατηχητικών σχολείων και ανέπτυξε φιλανθρωπικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο στην περιοχή της Ροδόπης της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως.
Το έτος 2014 μετετέθη εις Αθήνας διορισθείς Ιεροκήρυξ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, κατόπιν αποφάσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου διορίστηκε Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.