You are currently viewing «Χρώματα και γραμμές από το Άγιο Όρος» στο Ρέθυμνο, με πρωτοβουλία της Μητρόπολης

«Χρώματα και γραμμές από το Άγιο Όρος» στο Ρέθυμνο, με πρωτοβουλία της Μητρόπολης

  • Reading time:1 mins read

Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου διοργανώνει Έκθεση Ζωγραφικής με έργα του Ρεθύμνιου κ. Αιμίλιου Γάσπαρη και θέμα: «Ζωγραφική Κτισμάτων. Χρώματα και Γραμμές από το Άγιο Όρος». Η Έκθεση θα λειτουργήσει από την 10η έως την 21η Απριλίου 2016 στην αίθουσα «ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α΄» του Κέντρου Ορθοδόξου Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως (οδός Π. Μανουσάκη 3, στο ισόγειο των Μητροπολιτικών Γραφείων).

Τα Εγκαίνια της Εκθέσεως θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10η Απριλίου 2016 και ώρα 19:30, αμέσως μετά την Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης.

Στο ειδικό φυλλάδιο που εκδόθηκε για την Έκθεση Ζωγραφικής του κ. Γάσπαρη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος αναφέρει:

«Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε στην αίθουσα «ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α΄» του Κέντρου Ορθοδόξου Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας την Έκθεση Ζωγραφικής του αγαπητού συντοπίτη μας κ. Αιμίλιου Γάσπαρη με θέμα: «Ζωγραφική Κτισμάτων – Χρώματα και Γραμμές από το Άγιο Όρος». Θεωρούμε τις εικαστικές αποτυπώσεις του χρωστήρα του κ. Γάσπαρη ως μία όαση πνευματικής αναψυχής μέσα μάλιστα στο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Πρόκειται για κατάθεση των κατασταλλαγμάτων που άφησε στην ψυχή του το ευλαβικό του προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγίας μας, από όπου μας μεταφέρει τα ευώδη μύρα της ανυπόκριτης και αφτιασίδωτης ευσέβειας.

Επαινούμε πατρικά τον κ. Γάσπαρη, ο οποίος, παρά τις πολυσχιδείς του ενασχολήσεις, βρίσκει τον χρόνο και, κυρίως, τον τρόπο, με την ωραία τέχνη της ζωγραφικής, να μεταλαμπαδεύει αυτά που είδε, αυτά που άκουσε και αυτά που ψηλάφησε με τα αισθητήρια της ψυχής του κάτω από τη σκια του Αγιωνύμου Όρους. Εκεί που η πνοή του ανέμου αναμιγνύεται με τους αλλάλητους στεναγμούς και τους ανασασμούς αιωνιότητας των άγρυπνων φρουρών της καρτερίας και της προσευχής.

Προσκαλούμε και προτρέπομε, λοιπόν, τους ανθρώπους της Τοπικής μας Εκκλησίας να επισκεφθούν την Έκθεση Ζωγραφικής του κ. Γάσπαρη και να ταξιδεύσουν μέσα από τα έργα του στα αγιασμένα καλντερίμια της Αθωνικής Πολιτείας. Να οσφρανθούν τη μοσχοβολιά του θυμιάματος και να αφουγκρασθούν τις εναρμόνιες ψαλμωδίες των μοναχών μέσα στα επιβλητικά Καθολικά, να βαδίσουν ανάμεσα στις Σκήτες και τα Κελλιά, να ανηφορίσουν μέχρι την αγέρωχη κορυφή του Άθωνα. Και από εκεί ο καθένας, ενώπιος ενωπίω με τον «ερχόμενον επί το εκούσιον Πάθος» Κύριο, να εναποθέσομε σε Εκείνον τις ελπίδες, τους πόνους, τους πόθους και τους προβληματισμούς μας με την προσδοκία της συναναστάσεώς μας μαζί Του».

Ο ίδιος ο κ. Αιμίλιος Γάσπαρης σημειώνει σχετικά με την Έκθεσή του αυτή τα εξής:
«Μέχρι σήμερα έχω πραγματοποιήσει τρεις φορές το προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγιάς, στο Άγιο Όρος, στην Αθωνική Πολιτεία. Αυτές οι μέρες που είχα τη θεία τύχη να ζήσω εκεί αποτελούν, και για πάντα θα αποτελούν, σημαντικό σταθμό στη ζωή μου. Πέρα από την πίστη, την πνευματικότητα και τα πλούσια συναισθήματα που σε γεμίζουν, τόσο όταν βρίσκεσαι εκεί όσο και σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου μετέπειτα, κατάφερα να κρατήσω σημειώσεις και να καταγράψω εντυπώσεις από όσα βίωσα εκεί, να σχεδιάσω και να φωτογραφίσω θέματα που μου τράβηξαν την προσοχή.

Η ενότητα, που μου κάνει την τιμή η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος να παρουσιάσω, αποτελείται από έργα που βασίστηκαν σε σχέδια, τα οποία έγιναν με μολύβι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μου στο Άγιο Όρος. Απόψεις Μοναστηριών, γωνιές με πύργους και καμινάδες, ταρσανάδες και Καθολικά, αποτελούν την ενότητα της ζωγραφικής μου με θέμα τη μοναστική πολιτεία. Είναι πολλοί και σεβαστοί εκείνοι που έχουν ασχοληθεί με το ίδιο θέμα. Μεγάλοι τεχνίτες που εμπνεύστηκαν και έχουν αφήσει θαυμαστά έργα. Είναι τόσο δυνατός ο τόπος και η επίδρασή του, που συνεχίζει και θα συνεχίζει πάντα να εμπνέει και να συντροφεύει.

Στην παρουσίαση αυτή, η ζωγραφική επιλογή των κτισμάτων έφερε εμένα πιο κοντά σε μια απαράμιλλη ομορφιά, η οποία συνδέει το επίγειο δημιούργημα με τον ανώτερο προορισμό. Το κτίσμα, που αποτελεί πράγμα δημιουργηθέν, είναι, ιδιαίτερα στο Όρος, ένα παράλληλο βήμα με την κτίση, αυτή που μπορούμε να θεωρήσομε εκείνο που ο Θεός δημιούργησε, το Σύμπαν καθεαυτό. Είναι μια μεγάλη ευλογία η επαφή με τα κτίσματα του Όρους και με ο,τι εκπέμπουν. Ο χώρος οπωσδήποτε αποτελεί τον προθάλαμο στην προσπάθεια και τον αγώνα για περισσότερη αυτογνωσία, κάτι το απαραίτητο στη ζωή μας».

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΓΑΣΠΑΡΗΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αιμίλιος Γάσπαρης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1955. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάσθηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη Νεοελληνική Φιλολογία. Ασχολείται με την ποίηση και έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: 1. «Βάδισμα στην Ευθεία», εκδόσεις Πλέθρον, Αθήνα 1986 και 2. «Ποιήματα», Ρέθυμνο 2002. Το 2015 εκδόθηκε το λεύκωμα-συλλογή λαογραφικών στοιχείων «Ατσιπόπουλο-Άνθρωποι και Τόπος», εκδόσεις Ινφογνώμων. Ασχολείται επίσης με την ζωγραφική και έχει πάρει μαθήματα στο εργαστήριο του ζωγράφου Κωνσταντίνου Λιονή. Έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα στις εφημερίδες «Ρέθεμνος» και «Κρητική Επιθεώρηση».

1. Ο Αιμίλιος Γάσπαρης έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και επίσης έχει πραγματοποιήσει τις εξής προσωπικές εκθέσεις:
2. Στην Αθήνα, στη Λέσχη Φιλοθέης, το 1975.
3. Στην Αθήνα, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Παγκρατίου, το 1976.
4. Στο Ρέθυμνο, στο Λύκειο των Ελληνίδων, στις 10-20 Αυγούστου 1977, με θέμα: «Ζωγραφιές».
5. Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου, στις 11-18 Μαΐου 1987, με θέμα: «Ακουαρέλλες από το Ρέθυμνο».
6. Στο Ατσιπόπουλο, στις 20-24 Αυγούστου 1989, με διοργανωτή το Σύλλογο Ατσιπουλιανών «Η Αγία Ζώνη».
7. Στο Πνευματικό Κέντρο της Καθολικής Μητρόπολης Νάξου, το 1996.
8. Στο Ατσιπόπουλο, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου 2002, με θέμα: «Ρόδος-Ρέθυμνο-Νάξος: τρεις τόποι».
9. Στο Ρέθυμνο, στο Σπίτι του Πολιτισμού, από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου 2013, με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρεθύμνου και θέμα: «Μνήμης έργα».
10. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατσιποπούλου «Ο Άγιος Ελευθέριος», στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του Συνεδρίου «Εν Ατσιποπούλω», στις 22-29 Ιουλίου 2013, με θέμα: «Ακουαρέλλες από το χωριό μου».
11. Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου, στις 16-25 Οκτωβρίου 2013, με διοργανωτή το Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου «Καζαντζάκης» και θέμα: «Μνήμης έργα».
12. Στο Βάμο Αποκορώνου, στο Παλιό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος», στις 5-14 Σεπτεμβρίου 2014, με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάμου «Ο Πρίνος» και θέμα: «Ο κόλπος του Αλμυρού-Δοκιμές σ ἕ¬να θέμα».
13. Στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, στη «Βίλα Στέλλα», από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου 2014, με διοργανωτή το Σύλλογο Κρητών Νέου Ηρακλείου και θέμα: «Χρώματα και Τοίχοι».